JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kampanje om Qatar 2022

LO har satt i gang arbeidet med å bedre levekårene for migrantarbeiderne som jobber på anleggene som bygges til fotball-VM i Qatar i 2022.
Migrantarbeidere i Qatar under bygging av anlegg til fotball-VM i 2022

Migrantarbeidere i Qatar under bygging av anlegg til fotball-VM i 2022

IFS

torgny@lomedia.no

Vidar Hovland er ansatt som prosjektkoordinator. Internasjonal fagbevegelse har rettet mye oppmerksomhet knyttet til arbeidsforholdene for de som arbeider på å bygge idrettsarenaer til de gigantiske idrettsarrangementene som OL og Fotball-VM. LO-kongressen i fjor vedtok at LO skulle jobbe spesielt med fotball-VM i Qatar i 2022.

– Er det spesielt ille ved arbeidsforhold ved byggingen av anlegg til slike arrangementer?

– Nei, det er ikke det. Men siden dette er arrangementer mange er opptatt av, er det også lettere å få flere engasjert, sier Hovland.

Kavala-systemer

I Gulf-statene er det svært utbredt bruk av migrantarbeidere, og Qatar er kanskje verst. Der er mellom 90 og 95 av alle sysselsatte migrantarbeidere. Der praktiseres også kavala-systemet. Oppholdstillatelsen i landet gis gjennom en «sponsor», som regel arbeidsgiveren din. Dette gjør at arbeidsgiveren får enorm makt over deg. Det er han som bestemmer om du skal få være eller må reise fra landet og du har ingen rett til å bytte arbeidsgiver hvis du ønsker dette.

– I første omgang kommer vi til å reise rundt å informere i forbundene om kampanjen og om forholdene for migrantarbeiderne, etter hvert kommer vi til å arbeide for å påvirke de myndighetene som har innflytelse over arbeidsforholdene for migrantarbeiderne.

Vedtak i dumaen

– Qatar har fotball-VM i 2022. I 2018 skal arrangementet være i Russland. Hva med det?

– Under arbeidene før vinter-OL i Sotsji ble det avdekket at arbeidsfolk ble misbrukt. Det samme kan skje før fotball-VM i 2018. Det russiske parlamentet, dumaen, vedtok nettopp en ny lov som begrenser migrantarbeidernes rettigheter.

Vedtaket på LO-kongressen

Qatar er vertsland for VM i fotball i 2022. Omfattende bygningsarbeider er i gang i landet hvor 94 prosent av arbeidstokken er arbeidsinnvandrere. Mange av dem utnyttes på det sterkeste gjennom lave lønninger, uteblivelse av lønn, store helse- miljø og sikkerhetsrisikoer og elendige boforhold. LO vil fortsette sin støtte til ITUCs internasjonale kampanje for faglige rettigheter og organisasjonsfrihet i Qatar. LO krever at det internasjonale fotballforbundet, FIFA, må sikre at faglige rettigheter ivaretas i forberedelse og gjennomføring av sine arrangementer, herunder VM i fotball i 2022.

Annonse
Annonse