Grønn omstilling:
LO-lederen vil holde miljøbevegelsen utenfor rådet for klimaomstilling. Her får hun tung motbør
LO-leder Peggy Hessen Følsvik møter motstand fra lederne i to store forbund i LO. Miljøorganisasjonene må med i diskusjonene om rettferdig omstilling, krever de.
PROTESTERER: Miljøorganisasjonene må med i diskusjonene om rettferdig omstilling, krever forbundslederne Jan Olav Andersen (EL og IT Forbundet) og Kjersti Barsok (Norsk Tjenestemannslag).
Leif Martin Kirknes/Ole Palmstrøm
frifagbevegelse@lomedia.no
LO ser fram til opprettelsen av et nasjonalt råd for rettferdig omstilling for å få ned utslippene av klimagasser. Men LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil ikke at miljøorganisasjonene skal ha en plass i dette rådet.
Følsvik møter nå motbør fra lederne i to store LO-forbund: NTL, som organiserer statsansatte, og EL og IT Forbundet, der elektrikerne er den største gruppa.
– Jeg synes ikke det virker veldig smart å stenge ute miljøbevegelsen. Det er jo viktig å samle alle gode krefter i et sånt arbeid, uttaler forbundsleder Jan Olav Andersen.
Arbeidsfolk
I går ble LO-leder Følsvik intervjuet av Klassekampen om opprettelsen av et nasjonalt råd for omstilling.
Da fikk hun følgende spørsmål:
– Bør miljøbevegelsen få være med?
– Nei, miljøbevegelsen har ingen plass i dette. Dette handler ikke om klima og miljø, det handler om rettighetene for arbeidsfolk, svarte Følsvik til Klassekampen.
Nasjonalt råd
Striden handler om et punkt i regjeringsplattformen, der det står at regjeringen vil «invitere partene i arbeidslivet og næringer til forpliktende klimasamarbeid for utslippskutt. Det skal opprettes et nasjonalt råd for rettferdig omstilling der arbeidslivets parter har en sentral rolle».
Rådet er ennå ikke opprettet.
Følsvik forteller til Klassekampen at LO vil lytte til miljøbevegelsen, men understreket at «[ …] i partssamarbeidet har de ikke plass».
EL og IT Forbundets leder Jan Olav Andersen mener derimot miljøbevegelsen har mye å bidra med i rådet for rettferdig omstilling:
– Miljøbevegelsen har godt av å være med på diskusjonen om rettferdig omstilling og vi har nok godt av ha dem med på disse diskusjonene, så jeg forstår ikke helt hvorfor man skal avgrense dette på en sånn måte, sier han.
NTL ønsker tett samarbeid
Også NTL-leder Kjersti Barsok ønsker miljøbevegelsen inn i det nasjonale rådet.
– Det er viktig at LO viser tydelig at fagbevegelsen må være med for å sikre at omstillinga blir både grønn og rettferdig. Men miljøorganisasjonene er våre medspillere og alliansene med dem er viktige, sier NTL-leder Kjersti Barsok.
Hun forteller at NTL har svært gode erfaringer med å samarbeide med klima- og miljøbevegelsen.
– Vi har lært mye av dem og de har lært mye av oss. Nå trenger vi folkelig forankring av det grønne skiftet og omstillingene det fører med seg. Da er det viktig at vi i fagbevegelsen drar nytte av den fagkompetansen som klima- og miljøorganisasjonene i Norge representerer, samtidig som vi bruker omstillings- og arbeidslivskompetansen partene har, sier hun.
Trepartssamarbeidet
Barsok er klar på at dette ikke utgjør noen fare for trepartsmodellen – mellom staten, arbeidsgiverne og arbeidstakerne.
– Trepartssamarbeidet – den norske modellen – skal ikke utfordres. Dette handler om å bruke kompetansen som finnes i det norske samfunnet til beste for norske arbeidstakere for å sikre grønn og rettferdig omstilling. Da bør flere stemmer høres, sier Barsok.
Mette Nord: – Vi må skille mellom snørr og bart
Men LO-lederen får også støtte fra flere hold for sitt standpunkt om ikke å inkludere miljøbevegelsen i det nasjonale rådet.
Mette Nord som er leder LOs største forbund, Fagforbundet, ga klart uttrykk for sin støtte da hun onsdag talte til landsmøtet i Skolenes landsforbund.
– Miljøbevegelsen er viktig. Den skal vi bruke og den skal vi snakke med. Men ikke i et partssamarbeid og om hvordan arbeidslivet skal organiseres. Vi må skille mellom snørr og bart, sa Mette Nord.
Slik utdyper hun dette overfor FriFagbevegelse:
– Her snakker vi om et partssamarbeid for å se på hvordan arbeidslivet kan løse klimautfordringene. Slik vi oppfatter det er det snakk om et trepartssamarbeid mellom arbeidsgiversiden, arbeidstakere og regjeringen, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet støtter LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Sidsel Valum
– Det handler om å sikre en rettferdig omstilling. Arbeidstakernes kompetanse og kunnskap, og arbeidsgivernes plikter knyttet opp mot hvilke virkemidler man skal bruke, er partenes ansvar. Miljøbevegelsen kan på en måte ikke si hvordan partene i arbeidslivet skal organisere arbeidet. Det må de som har skoa på, løse, sier forbundslederen.
Nord understreker at det samtidig vil være viktig å ha en større debatt, hvor man også trekker miljøbevegelsen inn på en god måte.
Forbundsleder i Skolenes landsforbund, Mette Johnsen Walker, er helt enig med sin kollega.
– Partene i arbeidslivet er partene i arbeidslivet. Skal du åpne opp for miljøbevegelsen, må du også åpne opp for andre som vil ha interesser. Da snakker vi om interesseorganisasjoner. Og de skal jo ikke inn å si noe om hvordan arbeidslivet skal være. Da blir det et spørsmål om hvor man skal sette grensene, sier Mette Johnsen Walker til FriFagbevegelse.