JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret nektet Magnus vitnemålet etter en skade – nå har han vunnet i retten

Magnus Hauge hadde stått i alle fag, men fikk ikke godkjent bachelorgraden fordi han ikke klarte løpekravet på 3000 meter.
Magnus Hauge under en vinterøvelse.

Magnus Hauge under en vinterøvelse.

Privat

torgny@lomedia.no

Grunnen til at han ikke løp fort nok var en skade han hadde pådratt seg etter marsjtrening i forkant av Stortingets åpning i 2019.

En varig beinhinnebetennelse gjorde at vilje og kondis ikke var nok da løpetesten skulle gjennomføres.

Måtte be om hjelp

Cyberingeniørskolen er Forsvarets grunnleggende utdanning innen datasikkerhet. Det er både en ingeniørutdannelse og en befalsutdannelse.

En del av befalsutdanningen er faget «Militær idrett og trening». For å få bestått må en mann løpe sju og en halv runde på en friidrettsbane på 18 minutter.

Da Hauge var ferdig på skolen var han innforstått med at han ikke kunne bli godkjent som befal, siden han ikke hadde klart løpekravet, men han ble overrasket over at Forsvaret ville nekte ham vitnemål som ingeniør.

Hauge søkte derfor hjelp hos fagforeninga, Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), men Forsvaret ga seg ikke og saken endte i retten.

Cybersoldatene på marsj under Stortingets åpning i 2022. Under trening til tilsvarende oppdrag i 2019 pådro Magnus Hauge seg skaden.

Cybersoldatene på marsj under Stortingets åpning i 2022. Under trening til tilsvarende oppdrag i 2019 pådro Magnus Hauge seg skaden.

Skjermdump fra Cyberingeniørskolens Facebookside

Uryddig prosess

For et par uker siden kom dommen, og retten ga Magnus Hauge medhold i at Forsvaret ikke kunne nekte ham vitnemålet.

Han ble også tilkjent saksomkostningene på 218.000 kroner.

Med utdanning og plikttid har han tilbrakt seks år i Forsvaret, men de siste to årene har saken hengt over ham.

– Jeg skal levere 100 prosent i jobb for en arbeidsgiver som ikke gir meg anerkjennelse for den kompetansen jeg benytter hver dag. Heldigvis jobber jeg i en avdeling der de støtter meg, sa Hauge til nettsiden nof.no etter dommen.

Magnus Hauge vil ikke bli intervjuet av FriFagbevegelse om prosessen han har vært gjennom, men viser til uttalelsen han ga nof.no.

– Jeg synes den har vært uryddig, og jeg føler meg ikke ivaretatt. FHS (Forsvarets høgskole red.anm.) har etter mitt syn aldri tatt inn over seg at saken skyldtes en skade, og at årsaken til skaden, som igjen gjorde at jeg ikke kunne løpe 3000-metertesten, skjedde i tjenestetid, sa han.

Kommentar: Det norske Forsvaret er svakt. Skjønner vi alvoret i situasjonen?

Får konsekvenser

Forsvarets høgskole sier de tar dommen til etterretning, men Forsvarsdepartementet har ennå ikke bestemt om de vil anke saken videre.

Men saken får konsekvenser for Magnus Hauges tid i Forsvaret. 24-åringen har ett år igjen av plikttiden, og etter det vil han legge Forsvaret bak seg og begynne en sivil tilværelse.

– Selv om jeg trives i avdeling og får gjøre mye forskjellig, har denne saken påvirket motivasjonen og muligheter for ytterligere tjeneste i organisasjonen, sier han til nof.no.

Magnus Hauge fikk til slutt sitt vitnemål som ingeniør, men det måtte en rettsak til.

Magnus Hauge fikk til slutt sitt vitnemål som ingeniør, men det måtte en rettsak til.

Torgny Hasås

Annonse
Annonse