Yrkesfag, læreplasser og fagarbeidere:
Mangelen på fagarbeidere har blitt så stor at det kan true det grønne skiftet, advarer fylkesordføreren
Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, slår alarm om mangelen på fagarbeidere. Han viser til en rekke tiltak i Arbeiderpartiets program som det haster å komme i gang med.
STORT BEHOV: Vi kommer til å trenge mange flere fagfolk enn vi har framover. Her er en sveiser i sving (illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
helge@lomedia.no
Tore O. Sandvik har vært fylkesordfører (først i Sør-Trøndelag, senere Trøndelag) i 18 år og vist seg som en markant forkjemper for yrkesfagene og fagarbeidere.
Etter SVs exit på Hurdal er han også kastet fram som en seriøs kandidat til Jonas Gahr Støres nye regjering som kunnskapsminister, en statsrådspost som mange mener var tiltenkt SV-leder Audun Lysbakken.
I et innlegg på Trønderdebatt advarer han om mangelen på fagarbeidere.
Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil det fram mot 2035 mangle nesten 100.000 fagarbeidere hvis det ikke tas kraftige grep.
– En slik mangel vil medføre at sentrale samfunnsområder vil mangle tilstrekkelig arbeidskraft. Den vil være prisdrivende og vil i verste fall true gjennomføringen av et nødvendig grønt skifte i økonomien, siden det grønne skiftet i stor grad vil være drevet av praktiske yrker, hevder Tore O. Sandvik.
Saken fortsetter under bildet.
Tore O. Sandvik er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet og fylkesordfører i Trøndelag.
Jan-Erik Østlie
Han har fått bred støtte fra sine fylkesordfører-kolleger, både i Innlandet, Nordland, Rogaland og Møre og Romsdal, som understreker at dette haster og at den nye regjeringen må prioritere å starte denne jobben straks.
Unge vil ha lovfestet rett til læreplass: Norge kommer til å mangle over 150.000 fagarbeidere innen 2030: – Folk får ikke fullført
Får ikke tak i nok folk
Sandvik viser i debattinnlegget til at halvparten av bedriftene i NHOs Kompetansebarometer melder at de ikke får tak i de fagarbeiderne de trenger.
– Koronakrisen har vist oss hvor sårbare vi er dersom vi ikke utdanner arbeidskraften vi trenger i industrien, eldreomsorgen, byggenæringen, velferdstjenestene våre og for øvrig i næringslivet. Sist høst sto likevel over 6900 søkere uten læreplass. Først og fremst trenger vi større forpliktelser mellom nasjonale myndigheter, fylkeskommunene og arbeidslivet for å formidle flere lærlinger, mener Sandvik.
Han mener den nye regjeringen må innføre et betydelig taktskifte for å sikre Norge nok fagarbeidere, og får full støtte fra LO-sekretær Trude Tinnlund i sin advarsel.
– Mangelen av faglærte har vært varslet lenge. Nye grønne næringer, som for eksempel batteriproduksjon, vil forsterke dette. En kraftig satsing på yrkesfag er derfor helt essensielt, sier Trude Tinnlund til FriFagbevegelse.
Fikk du med deg denne? LO-sekretær ser til Tyskland for å heve status på yrkesfag: – Der har de både yrkesbachelor og yrkesmaster
Sandvik viser til at Arbeiderpartiet har programfestet en rekke tiltak som det haster å komme i gang med.
– Sammen med fylkeskommunene og arbeidslivet, krever denne saken stor oppmerksomhet, ressurser og forpliktende samarbeid de neste årene. Noen av punktene haster, mener han.
Dette må skje nå, mener Sandvik:
• Elevene må i hele skoleløpet i like stor grad forberedes til yrkesfag som til studiespesialisering på videregående.
• Grunnskolen må forberede elevene både til yrkesfag og studiespesialisering, og gi god læring og mestring både til de med praktiske talenter og de mer teoretisk anlagte.
• Det må gis en læreplassgaranti for ungdom som har bestått opplæringen i skole (Vg2) og viser interesse for lærefaget og læreplass.
• Det må bevilges en yrkesfagmilliard – 1 milliard kroner – i løpet av de neste fire årene.
I tillegg mener Trude Tinnlund det er viktig å bygge yrkesveien ferdig i utdanningssystemet.
Det betyr utbygging/opptrapping av Fagskolene og riktig innplassering av høyere yrkesfaglig utdanning i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket.
LO-sekretæren trekker også fram et annet viktig poeng:
– Seriøsiteten i arbeidslivet er viktig. Vi trenger en opprydding i arbeidslivet slik at våre ungdommer igjen vil se yrkesfag som attraktivt og ikke preget av sosial dumping. Og i offentlige anskaffelser er det fortsatt et større potensial for lærlingeklausulen og antall lærlingplasser, sier Trude Tinnlund.
Blåblå tiltak: 10 viktige tiltak Solberg-regjeringen har gjort for lærlinger og yrkesfag