JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets landsmøte:

Masud Gharahkhani klarte det ingen trodde han skulle klare: Nå står Arbeiderpartiet samlet om innvandringspolitikken

Masud Gharahkhani skapte gnisninger og ramaskrik i Arbeiderpartiet da han varslet en ny og strengere linje i innvandringspolitikken. Men til landsmøtet sto utvalget hans samlet og innstillingen deres ble enstemmig vedtatt.
Stor triumf for Masud Gharahkhani på Ap-landsmøtet: Utvalget hans som har utformet en ny innvandringspolitikk ble møtt med et enstemmig vedtak.

Stor triumf for Masud Gharahkhani på Ap-landsmøtet: Utvalget hans som har utformet en ny innvandringspolitikk ble møtt med et enstemmig vedtak.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

– Jeg er utrolig stolt over den jobben hele utvalget har gjort. Det som er viktig er at vi er det eneste partiet som har gått gjennom hele innvandringspolitikken. Løsningen vi har lagt opp til nå sikrer både en mer rettferdig politikk gjennom at vi prioriterer kvoteflyktninger. Samtidig er det mer forutsigbart når et sosialdemokratisk parti tar eierskap på politikken, sier Masud Gharahkhani til FriFagbevegelse.

– Dette er verken populisme eller retorikk. Det er konkret politikk, poengtere han.

Manifestet som lørdag enstemmig ble vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte, innebærer blant annet en dreining mot mottak av kvoteflyktninger.

p

Nærområdene

– Den viktigste innsatsen vi kan føre for å stille opp best mulig, er å stille opp ved nærområdene. Vi har en solidaritetsfond på fem milliarder kroner for dette. Dette skal ikke gå på bekostning av den tradisjonelle, fattigdomsrettede utviklingsbistanden, sier Gharahkhani.

– Det andre er en dreining fra færre flyktninger ved grensen, og flere kvoteflyktninger. Det er rettferdig og mer forutsigbart for Norge. Antallet skal ikke et parti alene eller Stortinget alene bestemme. Her skal flere være med på beslutningen gjennom et samarbeid med KS.

Innvandringspolitikken skal fortsatt være streng, rettferdig og human, selv om Agder Arbeiderparti på et punkt klarte å bytte ut ordet streng med konsekvent.

Manifestet inneholder også en rekke forslag til ny politikk om integrering og tiltak mot negativ sosial kontroll.

Partiet ønsker dessuten forbud mot heldekkende ansiktsplagg på universiteter og høyskoler og en del offentlige kontorer, og vil utarbeide felles retningslinjer for bruk av hijab på skolen.

p

Kvoteflyktninger

Også lederen av redaksjonskomiteen under landsmøtet, Anniken Huitfeldt, poengterte at dette er en dreining mot mottak av kvoteflyktninger.

– Det er de som skal prioriteres, etter anmodning fra FNs Høykommisær og sårbare grupper som skal prioriteres. Her er det mennesker som har vært lenge i flyktningleirer og vanskelig kan reise tilbake til hjemlandet, som skal prioriteres, sa hun.

Et punkt som ble vedtatt etter benkeforslag fra Agder Arbeiderpartiet, var at Arbeiderpartiet skal videreføre en «konsekvent, rettferdig og human innvandringspolitikk». Ikke «streng, rettferdig og human innvandringspolitikk». Det er imidlertid stor uenighet om hva dette innebærer. Ifølge Masud Gharahkhani gjaldt dette bare på ett punkt.

– Det er fortsatt riktig å si at vi i skal ha en streng, rettferdig og human innvandringspolitikk, sier han.

Det andre punktet som ga avstemning på landsmøtet, gikk på at også kommuner med mindre enn 5 000 innbyggere skal ta imot flyktninger. Landsmøtet er enig i intensjonen, men avstemningen gjaldt bare hvordan formuleringen skulle være.

p

– Stor splittelse

Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, er ikke imponert.

– Dette er et tydelig tegn på at Ap ikke ønsker en streng innvandringspolitikk. De har bestemt seg for å snakke om strengere politikk for å tilfredsstille en velgergruppe, men det er stor splittelse i partiet. Dette landsmøtet har med all tydelighet vist at tillitsvalgte i Ap er langt mer liberale enn velgermassen, sier Helgheim til FriFagbevegelse.

– Når spørsmålet er «streng eller ikke streng» i debatten om partiets asyl- og flyktningpolitikk, er splittelsen mellom de tillitsvalgte og velgermassen i Ap stor, legger han til.

Han mener vedtaket om å fjerne streng er et kraftfullt signal for å berolige de sterke kreftene i partiet som har SV og Rødt som forbilder i innvandringspolitikken, legger han til.

Warning
Annonse
Annonse