JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mat og bolig kan bli dyrere. Utvalg vil også fjerne taxfree-ordningen

Mange pensjonister må også betale mer i skatt, hvis skatteutvalgets forslag blir virkelighet. De med ordinær inntekt slipper derimot vesentlig billigere unna.
Skatteutvalget vil innføre 25 prosent moms på alle varer og tjenester. Forslaget skal jevnes ut med høyere barnetrygd og økt bostøtte.

Skatteutvalget vil innføre 25 prosent moms på alle varer og tjenester. Forslaget skal jevnes ut med høyere barnetrygd og økt bostøtte.

Sissel M. Rasmussen

steinar.schjetne@ntb.no

gulled@lomedia.no

Regjeringen Solberg satte i fjor ned ekspertutvalget som skulle gjøre en helhetlig gjennomgang av skattesystemet.

Mandag morgen la utvalget, som er ledet av økonomiprofessor Ragnar Torvik fra NTNU, fram sin rapport.

Utvalget foreslår blant annet å øke skatten på bolig, innføre 25 prosent moms på alle varer og tjenester og at tax-free-ordningen bør fjernes.

Samtidig vil de stramme inn på oljeskattepakken som ble innført under pandemien. Og innføre en skatt på arv.

Her er noen av skatteutvalgets forslag:

• Redusere skatt på arbeid med om lag 40 milliarder kroner, herunder redusert trygdeavgift på arbeids- og næringsinntekt med 1 prosentpoeng.

• Innføre 25 prosent moms på alle varer og tjenester. Dette skal jevnes ut med høyere barnetrygd og økt bostøtte.

• Økt skatt på bolig og eiendom, samt skatt på gevinst ved salg av fritidsbolig. Derimot foreslår utvalget å fjerne dokumentavgiften.

• Redusere skatten på formue, men innføre en skatt på arv.

• Innføre grunnrenteskatt på havbruk og landbasert vindkraft, samt forbedre grunnrenteskatten på vannkraft. Utrede grunnrenteskatt på fiskeri.

• CO2-avgift i ikke-kvotepliktig sektor på minimum 2.000 kroner i 2030.

• Tax-free-ordningen bør fjernes.

• Stramme inn på oljeskattepakken som ble innført under pandemien.

• Skatten på middels og høye pensjoner bør økes.

• Utvalget foreslår mindre tilpasninger i eierskatten, deriblant bør reglene for skattlegging ved utflytting og mulighetene for privat konsum i selskap strammes inn.

• Ingen store endringer i selskapsskatten.

Bidra til omfordeling

I det opprinnelige mandatet skulle man blant annet se på endringer som kunne få flere i arbeid og øke investeringene i privat næringsliv.

Da regjeringen Støre tok over i fjor, ble mandatet utvidet til også å gjelde hvordan skattesystemet kan bidra til omfordeling, blant annet ved formuesskattens rolle og endringer som kan gi bedre geografisk fordeling.

En forutsetning er at forslaget skal være provenynøytralt. Det betyr at alle lettelser i beskatningen, må finansieres ved økninger på andre områder i skatte- og avgiftssystemet.

Mer lønnsomt å jobbe

Skatteutvalget vil ha et gradert arbeidsfradrag på maksimalt 55.000 kroner og kutte skattesatsen på arbeidsinntekter med 1 prosentpoeng.

Arbeidsfradraget alene vil bety en reduksjon på 12.100 kroner for dem som kommer best ut av det – de som anslagsvis ligger midt på lønnsstatistikken, ifølge utvalgets beregninger. Fradraget størrelse trappes gradvis ned når inntekten passerer 300.000 kroner.

De som har høyere inntekt enn 1,4 millioner kroner årlig, vil ikke få noe i personfradrag.

– Med våre forslag blir det skattemessig mer lønnsomt å arbeide. Det vil også stimulere investeringer i privat næringsliv. På denne måten vil skattesystemet bidra til økt verdiskaping i hele økonomien, sa Ragnar Torvik, som har ledet Skatteutvalget.

Skatteutvalget, ved utvalgsleder Ragnar Torvik, presenterer sin utredning under en pressekonferanse i Oslo.

Skatteutvalget, ved utvalgsleder Ragnar Torvik, presenterer sin utredning under en pressekonferanse i Oslo.

Alf Simensen / NTB

Regningen kommer på 40 milliarder kroner – fradraget koster 23 milliarder kroner, mens prosentkuttet i inntektsskatten er beregnet å gi 17 milliarder kroner mindre i skatteinntekter til staten.

Øke skatten på bolig

Utvalget tar nå til orde for å øke boligbeskatningen og fjerne dokumentavgiften, som utvalgsleder Ragnar Torvik karakteriserte som en skadelig skatt på bolig, fordi den er en avgift på selve transaksjonen og bidrar til å låse boligeiere fast, samtidig som den rammer førstegangskjøpere i etableringsfasen hardest.

– Utvalget anbefaler at det innføres skatt på fordel ved bruk av egen bolig, som fases inn over noe tid, slik at det gis tid til tilpasning. I tillegg foreslår utvalget et system for gevinstbeskatning av egen bolig med mindre omgåelsesmuligheter enn dagens regler, heter det i meldingen om utredningen.

Flertallet foreslår også lettelser i formuesskatten både ved betydelig økt bunnfradrag og reduserte satser. Til sammen reduseres provenyet fra formuesskatten med 8,4 milliarder kroner.

Utvalgets forslag om en felles merverdiavgiftssats på alle varer, på 25 prosent, er allerede skutt ned av Arbeiderpartiet som uaktuelt.

Skatt på pensjon

I dag beskattes pensjonsinntekt vesentlig lavere enn lønnsinntekt. De samlede skattefordelene for pensjon sammenlignet med lønnsskatteregler anslås til om lag 25 milliarder kroner i 2022. På sikt mener Torvik at økt skatt på pensjoner vil gi økte inntekter på 50 milliarder kroner.

– Skatten på pensjoner økes, men ikke på lave pensjoner, med dette forslaget. Det må vi gjøre for å demme opp for bølgen som kommer av økte pensjonsutgifter, sa Torvik, som poengterte at det vil bli «veldig mye mer lønnsomt å jobbe» ved siden av å heve pensjon hvis forslaget blir vedtatt.

– I dag er det et minstefradrag for pensjonister. Vi ønsker å overføre fradraget til personfradrag. Det betyr at ingen kommer til å tape, men noen vil kommer bedre ut med det, sa han.

Økningen i antall pensjonister i forhold til resten av befolkningen tilsier at verdien av skattefordelene om lag vil dobles fram mot 2060. Derfor anbefaler utvalget at skatten på middels og høye pensjonsinntekter økes, slik at den nærmer seg skatten på lønnsinntekter.

Annonse
Annonse