GRØNN ALLÉ: Gartner Une Christiane Holt og driftsleder Dag Vargset i en grønn allé av lønnetrær på Blindern.
Ole Palmstrøm
Med ansvar for grått og grønt
Våren er den travleste tida for gartnerne. På Universitetet i Oslo har de 500 mål med asfalt og grøntanlegg og 1500trær om skal strigles og vises fram fra sin beste side.
may.berg@lomedia.no
På det store universitetsområdet på Blindern ferdes omtrent 28 000 studenter og 7000 ansatte. En varm vårdag i slutten av april myldrer de som løvetann på de grønne plenene som omgir høyhusene.
Ellers er de karakteristiske, gule blomsterhodene vanskelige å få øye på. De er under streng kontroll. Gartner og NTL-medlem Une Christiane Holt synes løvetanna er en flott urt, men det får ikke hjelpe; den svies effektivt vekk når den stikker hodet opp av brosteinsbelegningen.
– Se, der blomstrer slåpetornen! Den er så vakker på våren, sier Une og peker på det vesle treet som står i en sky av hvite blomster ved inngangen til urtehagen.
Steller uteområdene
11 fast ansatte gartnere har ansvar for all drift og vedlikehold av uteområdene ved alle eiendommene til Universitetet i Oslo. Områdene utgjør ca 500 000 kvadratmeter, eller 500 mål. De er anleggsgartnere, produksjonsgartnere eller agronomer. Noen har spesialutdannelse til å klatre i trær, et par et universitetsutdannet innen plantefag.
Gartnerne har ansvaret for både grått og grønt. De vedlikeholder parkeringsplasser, brosteinbelegninger, gang- og sykkelstier, plasser og trapper, basseng og fontener. De måker snø og feier, klipper gress, planter og luker. Gartnerne har 1500trær å passe på, og et utall av busker og hekker. For ikke å snakke om løkplanter, sommerblomster og stauder.
– I mai eksploderer det – alt skjer på en gang. Dette er den travleste tida på året for oss, sier Dag Vargset, driftsleder i parkseksjonen.
I år har våren kommet et par uker tidligere enn vanlig. Siste uka i april er tulipanene utsprunget og løvet er lysegrønt og nyutsprunget.
Une elsker jobben sin
Urtehagen er gartner Une sitt ansvarsområde. Det er starten på sesongen, og arbeidet i urtehagen består i å spa opp og gjødsle bed og flytte på villfarne, selvsådde småplanter, dele planter og sette dem ned på nytt. Så tidlig på sesongen er Une forsiktig med å luke, fordi det er vanskelig å se forskjell på frøplanter av ugress og urter.
– Jeg elsker jobben min til alle årstider, men spesielt denne tida på året når alt spretter, sier Une, med arbeidshanskene fulle av voksevillige, lubne mynteplanter. Som fotografen og journalisten tigde til seg et par eksemplarer av.
Gartneren beklager at hun har så lite blomster å vise fram i urtehagen. Om våren er den penest om morgenen, når nyansene i grønnfargene kommer til sin rett, ifølge Une.
Hun forteller at urtehagen drives økologisk. Det betyr at kjemiske plantevernmidler er bannlyst.
20-årsjubileum for urtehagen
Urtehagen gjenspeiler mangfoldet av urter og de mange bruksområdene. Her er en avdeling for urter som brukes i matlaging og en for krydderurter. Her er bed for duftende urter og for urter som brukes til farging og smakstilsetning. Medisinplanter, gifte og ikke giftige, er det mange av.
Urtehagen, som feirer 20-årsjubileum i år, er til både hygge og nytte. Biologistudent Kristian Aandstad sitter på en benk i hagen i solsteiken og leser om toksikologi. Han synes det er hyggelig å sitte her og lese med plantene rundt seg, og forteller at hagen brukes aktivt av studentene.
Leif Ryvarden, professor i mykologi og verdenskjent soppforsker, kommer forbi mens vi beundrer urtehagen. Han gir gartnerne sin fulle anerkjennelse for hagens tilstand, og viser fram et eksemplar av en Ginko biloba (kinesisk tempeltre), et levende fossil, ifølge Ryvarden.
Vil være fast ansatt
Under den forrige, blå regjeringen var det planer om å omorganisere parkseksjonen. Planen var å opprette en egen eiendomsenhet, som skulle drive utleie av tjenester ved universitet.
– Planene ble lagt i en skuff da den rødgrønne regjeringen overtok. Siden har vi ikke hørt noe om det. Men vi er jo oppmerksomme på at disse ideene kan dukke opp igjen, sier Dag Vargset, som håper at gartnerne ved eiendomsavdelinga ikke blir satt ut på anbud i framtida.
Vargset håper ikke det går med hans arbeidsplass som med kommunale Oslo Park og Idrett. De ble outsourcet fra Oslo kommune for et par år siden. Det betyr at kommunen ikke har fast ansatte gartnere lenger.
– På universitetet har vi et godt arbeidsmiljø, og ansatte som er veldig engasjert i faget sitt. Folk får anledning til å praktisere kunnskapene sine, og vi får lov til å oppdatere oss. Brukerne våre kjenner oss, og det er lett for dem å henvende seg til oss om det er nødvendig, sier driftsleder Vargset.
NTL på UiO:
NTL UiO er lokalforeningen ved Universitetet i Oslo.
Foreningen har 1400 medlemmer og ledes av hovedtillitsvalgt Ellen Dalen.
Alle som er ansatt ved UiO kan bli medlem.
NTL UiO har medlemmer innen alle stillingskategorier, vitenskapelig ansatte, teknisk personale, ledere, driftspersonale og administrativt ansatte.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.
Helge Rønning Birkelund
Dagpendler Joakim mistet en månedslønn da grensa stengte, men må betale like mye skatt
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken
Erlend Angelo
Bilkonsern gir koronabonus til 4.000 ansatte
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm