AUF
Medisinstudenter fra Gaza får komme til Norge: – Sykt bra at regjeringen grep inn
Regjeringen instruerte Utlendingsdirektoratet (UDI) til å innvilge visum til medisinstudentene fra Gaza. Det gleder AUF-leder Astrid Hoem.
AUF-leder Astrid Hoem var kjapt ute og forlangte at medisinstudentene fra Gaza måtte få komme til Norge.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Ti medisinstudenter fra Gaza, som var nektet innreise til Norge, får nå likevel komme til landet for å studere.
Det er AUF-leder Astrid Hoem, Fagforbundets leder, Mette Nord og leder av internasjonal avdeling i LO, Liv Tørres, veldig glad for.
– Utrolig gode nyheter, og det skulle bare mangle, sier AUF-leder Astrid Hoem til FriFagbevegelse.
AUF var raskt ute med å kreve at regjeringen grep inn.
– Det er et stort behov for helsepersonell og leger i Gaza. Det kommer til å bli et enda større behov i framtida. Det er sykt bra at regjeringen griper inn, mener AUF-lederen.
– Skulle bare mangle
Fagforbundets leder, Mette Nord, er veldig glad for nyheten som kom på morgenkvisten fredag morgen.
– Det er veldig bra at regjeringen tok grep og vil sørge for at de ti studentene fra Gaza får fullført studiene. Nå får de nødvendig bidrag til kompetanse og en livsnødvendig helsehjelp, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.
Leder av internasjonal avdeling i LO, Liv Tørres, mener også det er en positiv nyhet at de ti legestudentene nå likevel får komme til Norge.
– Det er et skrikende behov og en desperat situasjon på palestinsk side. Legestudentene vil trenges hjemme i forhold til egen sivilbefolkning, sier Liv Tørres til FriFagbevegelse.
Hun har registrert at det er mange i Norge som har engasjert seg i saken, og mener det er bra at regjeringen lytter til folk her hjemme.
– Palestinerne er opptatt av å styrke og hjelpe sitt eget folk. De er i en desperat situasjon, poengterer hun.
Her er begrunnelsen til at regjeringen overprøver UDI:
«Situasjonen på Gaza er uholdbar. På tross av de enorme behovene det er for akutt og livsviktig helsehjelp i Gaza er det i dag kun 16 av Gazas 34 sykehus som delvis er i drift. Flere hundre helsearbeidere er drept og det er svært vanskelig for hjelpeorganisasjonene å få medisinsk personell inn til Gaza. Mangelen på helsepersonell vil gjøre et hardt rammet helsevesen enda mindre i stand til å håndtere en allerede stor humanitær katastrofe. Derfor har regjeringen bestemt at ti medisinstudenter nå får komme til Norge for å gjennomføre et utvekslingsopphold ved Universitetet i Oslo. Sammen med bidrag fra andre land, kan dette bety en forskjell for helsevesenet i Gaza på sikt».
Vedtaket gjelder et tidsbegrenset studentvisum til de aktuelle studentene. En av studentene har allerede fått opphold fra UDI. Instruksen fra Justis- og beredskapsdepartementet gjelder for de ni andre studentene.
Det er UDI som fatter vedtak i enkeltsaker etter utlendingsloven. Det er sjelden at Justis- og beredskapsdepartementet griper inn i enkeltsaker. Det gjøres kun dersom det foreligger utenrikspolitiske hensyn eller grunnleggende nasjonale interesser. Da kan departementet likevel instruere UDI.
Tunge hensyn
– Vår vurdering er at det er tunge utenrikspolitiske hensyn i saken. I Gaza er det et enormt behov for helsearbeidere, og disse ti studentene vil kunne bidra i årene som kommer. På grunnlag av dette, har vi i dag besluttet at studentene skal få oppholdstillatelse. Dette vil også kunne inspirere andre land til å gi tilsvarende bidrag, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
– Det er en høy terskel for å instruere UDI i enkeltsaker. Slik skal det være. Dette er et unntak som skjer på grunn av den helt spesielle situasjonen som helsesektoren i Gaza nå er i, sier Støre.
Medisinstudentene er tilknyttet Al-Azhar-universitetet i Gaza. Dette universitetet har ikke kunnet tilby videre utdanning på grunn av krigshandlingene. Også al-Shifa-sykehuset, der medisinstudentene hadde praksis, har blitt bombet. I Norge skal studentene delta i et utvekslingsprogram ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.