Fagorganiserer seg under koronakrisen:
Medlemsboom i LO: 20.000 nye medlemmer i år
Millionen nærmer seg med stormskritt for LO. Hittil i år har landets største fagorganisasjon fått nesten 20.000 nye medlemmer. LO-lederen tror det er en korona-effekt.
Tormod Ytrehus
helge@lomedia.no
LO har fått stor pågang av nye medlemmer under koronakrisen. Nå nærmer millionen seg. Tallene for tredje kvartal 2020 viser et totalt medlemstall på 966.864 medlemmer. Det er en økning på 19.377 nye medlemmer det siste året.
Brorparten av veksten har kommet under koronakrisen. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tror folk søker trygghet i urolige tider.
* Fagforbundet har fått flest nye medlemmer – over 10.000. Med 394 185 medlemmer nærmer LOs desidert største forbund seg å runde 400.000 medlemmer. Det tilsvarer en økning på nesten 6 prosent.
* Norsk Flygerforbund har størst prosentvis økning – over 11 prosent økning.
* Norsk Jernbaneforbund har hatt 10 prosent medlemsvekst, og mangler nå bare seks medlemmer for å nå målet om 7 000 aktive medlemmer for 2020.
* Skolenes landsforbund har økt med 8 prosent, Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO har økt med 6 prosent, mens både Creo – Forbundet for kunst og kultur -, Handel og Kontor og Arbeiderbevegelsens Presseforbund har økt med mer enn fem prosent.
* Norsk Kabinforening har mistet et tosifret antall medlemmer. Det er en klar og tydelig korona-effekt i en luftfart med brukket rygg. Et stort antall av medlemmene er nemlig sagt opp grunnet koronasituasjonen.
Råder alle å organisere seg: Jan Inge og Rune måtte kjempe for å få yrkesskadeerstatning: – Folk som ikke organiserer seg, må være gale
Flere årsaker
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen peker på flere forklaringer, men trekker spesielt fram at LO og forbundene har vært veldig synlige og hatt stor innflytelse på myndighetenes tiltak for å sikre tryggheten og inntekten til folk under koronapandemien.
Han viser blant annet til utvidelse av permitteringsperioden til 52 uker, høyere dagpengesatser for de permitterte og arbeidsledige, samt lønnstilskudd til bedriftene, noe som tar de ansatte raskere tilbake i jobb. Tiltak han mener aldri hadde kommet på plass uten at LO hadde presset kraftig på.
– Dette er tiltak som regjeringen i utgangspunktet ikke ville ha, men som de til slutt måtte gi etter for. Tiltak som har vært med på å sikre tryggheten til de som har mistet jobben og de som frykter for å miste jobben, sier Gabrielsen.
LO-lederen mener Norge kan prise seg lykkelig over at vi har den norske modellen og et godt organisert arbeidsliv i vårt møte med koronakrisen.
– Vi har til de grader sett at den norske modellen har fungert under denne krisen. Det organiserte arbeidsliv har bidratt til at landet har taklet krisen langt bedre enn andre land. Likevel fortsetter høyreregjeringen å svekke fagforeningsfradraget for landets fagorganiserte, som har stått på stedet hvil siden 2013. Det burde i stedet ha blitt doblet, mener Gabrielsen.
Mye lest: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én
Mange unge, nye
Koronakrisen viser også at de unge i arbeidslivet mer enn før velger å melde seg inn i en fagforening.
– Særlig de unge arbeidstakerne ønsker nå å organisere seg. Det er utrolig gledelig, men også utrolig viktig med tanke på fremtiden, sier Gabrielsen.
LO har det siste året fått 8.770 nye medlemmer under 30 år. I tillegg har 2.779 studenter tegnet medlemskap.
LO-lederen mener det viser at ungdom skjønner betydningen av å organisere seg. Han ser heller ikke bort fra at noen har fått med seg Harald Eias programserie «Sånn er Norge», der Eia anbefaler at vi alle melder oss inn i fagforeninger.
– Jeg mener oppriktig at Harald Eias programserie «Sånn er Norge» burde bli pensum i norsk skole, mener Gabrielsen.
Ifølge LO-lederen har Eia på en glitrende måte fått fram det som er viktig med den norske modellen, og at ikke noe kommer gratis på en fjøl. Ikke minst har kampen om å sikre vanlige folk under koronakrisen vist oss det, mener Hans-Christian Gabrielsen.
Les mer: Rørt Harald Eia i beste sendetid: Ber folk fagorganisere seg
Medlemsveksten på nesten 20 000 nye LO-medlemmer kommer også i en tid der antallet sysselsatte arbeidstakere er redusert med 49 000, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
– Det forteller noe om hvor sterk strømningene mot å søke trygghet i en fagforening er, sier LO-lederen.
Organisasjonsgrad
Dette er tallene fra 2019 (de ferskeste) som viser organisasjonsgraden i Norge:
Medlemmer i LO (pr. 3. kvartal 2020) 966 864
Nye medlemmer (netto økning fra 2019) 19 377
Nye unge medlemmer under 30 år 8 770
Nye studentmedlemmer 2 779
Organisasjonsgraden totalt blant arbeidstakere: 50 %
Fordelingen på hovedorganisasjonene:
LO 50 prosent
Unio 24 prosent
YS 10 prosent
Akademikerne 6 prosent
Frittstående 4 prosent
Flere saker
Organisasjonsgrad
Dette er tallene fra 2019 (de ferskeste) som viser organisasjonsgraden i Norge:
Medlemmer i LO (pr. 3. kvartal 2020) 966 864
Nye medlemmer (netto økning fra 2019) 19 377
Nye unge medlemmer under 30 år 8 770
Nye studentmedlemmer 2 779
Organisasjonsgraden totalt blant arbeidstakere: 50 %
Fordelingen på hovedorganisasjonene:
LO 50 prosent
Unio 24 prosent
YS 10 prosent
Akademikerne 6 prosent
Frittstående 4 prosent