Melkøya er i spill igjen: – Helt uakseptabelt, sier Styrke-leder
Senterpartiet varsler omkamp om elektrifiseringen av Melkøya. Men milliarder er allerede investert.
Frode Alfheim mener det er helt uakseptabelt at vedtaket om elektrifiseringen av Melkøya skal omgjøres.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
SV, Fremskrittspartiet, Rødt og Senterpartiet vil stanse elektrifiseringen av Melkøya.
Tirsdag morgen leverte Senterpartiet blant annet et forslag i Stortinget om å stanse elektrifiseringen av Melkøya.
Målet til ex-regjeringspartiet er å sette seg ned sammen med SV, Rødt og Fremskrittspartiet for å få et flertall for dette på Stortinget, som også har levert sine forslag i dag.
De får ikke med seg Høyre og Arbeiderpartiet. Men problemet for de to største partiene, er at de bare har 84 representanter på Stortinget. For å få flertall trengs det 85.
Tar omkamp
Senterpartiet var også med på vedtaket i regjeringen om elektrifisering i august 2023, dog motvillig.
Nå varsler flere partier å gå inn for å stanse elektrifiseringen av gassanlegget på Finnmarks-kysten.
Senterpartiet tar altså omkamp om elektrifiseringen av Melkøya, kun fem dager etter at partiet forlot regjeringen. Samme dag leverer også SV et forslag i Stortinget.
Men det er noen skjær i sjøen.
SVs forslag vil pålegge Equinor å bygge et gasskraftverk som fanger og lagrer CO₂. Det vil i så fall bli vanskelig å godta for Frp, som hittil har motsatt seg fangst og lagring.
Helt tilbake i 2019 ble det også beregnet til å koste 37 milliarder kroner, ifølge Equinor. Tre ganger så mye som elektrifiseringen koster.
– Helt uakseptabelt
Forbundsleder i Forbundet Styrke, Frode Alfheim, synes det er helt uakseptabelt å skape politisk strid om elektrifiseringen av Melkøya etter at det allerede er brukt åtte milliarder kroner på prosjektet.
– Det eneste dette skaper er stor usikkerhet på arbeidsplassen, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.
Han reagerer kraftig på at man nå ønsker å gripe politisk inn i vedtak som allerede er gjort, etter at det er investert flere milliarder kroner, og etter at det er tildelt mange kontrakter både lokalt og blant entreprenører.
– Det skaper ikke bare usikkerhet om hva som skal skje på Melkøya, men også hva som skal skje med Kraftløftet for Finnmark. Videreutvikling av Melkøya har jo vært med på å trigge hele denne pakka, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.
Kraft- og industriløft for Finnmark er regjeringens tiltaksplan for å gi økt kraft- og nettilgang i Norge fram mot 2030.
Alfheim ber politikerne tenke gjennom hvilke signaler de gir, ikke bare til olje- og gassindustrien, men generelt, hvis de reverserer vedtaket om elektrifisering.
– Det skal ikke være så lett å snu opp ned på vedtak som omfatter så mange arbeidsplasser. Det er veldig dårlig norgesreklame, mener Alfheim.
Samtidig mener han det er spesielt å oppleve at de som hevder de er venner av olje- og gassnæringen går sammen med partier som ønsker at oljen skal stenges ned.
Stor aktivitet
Ifølge hovedtillitsvalgt for Styrke, Terje Nilsen, er det stor aktivitet på Melkøya for tiden, med bygging av infrastruktur som skal forberede elektrifiseringen. I byggefasen skapes det 1700 årsverk.
Hva som vil skje med dette arbeidet, hvis prosjektet stanses, mener han er et interessant spørsmål.
Det vil uansett fortsatt være mye gass å ta av. Men dagens gasskraftverk kan etter de nye retningslinjene som myndighetene har gitt bare benyttes fram til 2030. Investeringene gjør at anleggets levetid forlenges med 20 år – til 2050.
Annen kraftkilde
Motargumentene mot elektrifisering er at det er veldig kraftkrevende.
Energipolitisk talsperson for SV, Lars Haltbrekken, avkrefter at det er snakk om å avlyse elektrifiseringen.
– Det er snakk om at vi skal bruke en annen kraftkilde, sier han til FriFagbevegelse.
Energipolitikeren, som er favoritt til å bli ny nestleder i SV, er klar på at pengene som i dag brukes til å bygge infrastruktur på Melkøya ikke er bortkastet.
– Infrastruktur vil det uansett være behov for selv med et gasskraftverk for fangst og lagring. Det vil være konkurransedyktig i pris, men det blir nok dyrere for Equinor, sier Lars Haltbrekken til FriFagbevegelse.
Han er også overbevist om at det er mulig å få til dette innen 2029.
Samtidig mener Haltbrekken at regjeringens plan med elektrifisering neppe vil rekke en slik frist, på grunn av konflikter og vanskeligheter rundt naturen og urbefolkningen.
– Karbonfangst og -lagring sikrer utslippskuttet slik at du unngår store naturinngrep og respekterer urfolkets rettigheter, mener Lars Haltbrekken.
Statsråd advarer
Energiminister Terje Aasland (Ap) advarer opposisjonen mot å prøve å torpedere elektrifiseringen av Melkøya.
– Den er allerede godkjent og godt i gang, sier han til NTB.
– Det er ikke aktuelt å for regjeringen å skape usikkerhet for norske arbeidsplasser på den måten. Det er ikke noe juridisk grunnlag for å trekke tillatelsene tilbake, sier han.