PASSIVE PERIODER: Ifølge søknaden om alternativ turnus har de ansatte ved dementavdelingen flere perioder i løpet av arbeidsdagen der beboerne ikke trenger så mye tilsyn. Mette Nord er usikker på om teori og praksis stemmer overens.
Karin E. Svendsen
Mette Nord frykter at arbeidslivet endres
Ansatte er glad for at Arbeidstilsynet godkjente 13 timers vakter i helgene ved Ladegården sykehjem. Fagforbundets leder, Mette Nord, er bekymret over at dette kan være starten på å endre norsk arbeidsliv.
per.flakstad@fagforbundet.no
– Jeg forstår veldig godt at de ansatte ønsker å jobbe bare hver fjerde helg, og at de synes det er greit å jobbe lange vakter for å redusere antall helger, sier Mette Nord.
– Når valgmulighetene begrenses til hyppige helgevakter eller lange helgevakter, er det slett ikke rart at de ønsker seg lange vakter, fortsetter forbundslederen.
Ved å si ja til lange helgevakter, får også flere av de ansatte økt stillingsprosenten sin, og Mette Nord skjønner at de er fornøyd med det.
Dekker over lav grunnbemanning
Men hun er dypt bekymret over at Arbeidstilsynet gir en godkjenning som etter hennes mening kan åpne for en trend som over tid kan endre arbeidslivet i Norge.
– Denne gangen gjaldt det 13-timers vakter hver fjerde helg. Hvis det viser seg at dette går bra, blir det da onsdager og torsdager i neste runde?
– Fortsetter det slik, kan vi risikere at lengre arbeidsdager blir det nye normale. Er det en utvikling vi ønsker oss? spør Mette Nord.
Etter hennes mening er hovedproblemet at grunnbemanningen er for lav. For å få turnusene til å gå opp, må de ansatte enten jobbe helg ganske ofte, eller godta lange vakter.
– På den måten dekker arbeidsgiver over det egentlige problemet, og lar de ansatte ta belastningen med for dårlig grunnbemanning, sier hun.
Går ut over pasientene
Statens arbeidsmiljøinstitutt la i februar fram en rapport der de sammenfattet resultatene i mange ulike studier om arbeidstid og helse.
En av de mest entydige konklusjonene er at lange økter og skiftarbeid, særlig med nattarbeid, kan føre til nedsatt funksjon med påfølgende økt risiko for feilbehandlinger.
Det er også godt dokumentert at både lange arbeidsøkter og skiftarbeid øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og at skift- og nattarbeid øker risikoen for diabetes.
– I industrien er det et veldig strengt regime i forhold til antall timer på vakt, nettopp for at ansatte ikke skal bli for slitne og uoppmerksomme og komme i skade for å ødelegge dyre maskiner. Ansatte som skal jobbe med mennesker – ikke minst med pasienter i en sårbar situasjon – kan derimot gå lange vakter, med dokumentert fare for å gjøre feil eller bli så slitne at de ikke behandler pasientene slik de både har rett til og krav på.
– Dersom flere sykehjem får godkjent lange vakter og dette er en trend som brer seg, er jeg overbevist om at det vil gå ut over beboere og pasienter i form av dårligere stell og behandling. Det er dypt bekymringsfullt, sier Mette Nord.
Passiv arbeidstid
Bakgrunnen for saken er at Bergen kommune i fjor høst søkte om å få godkjent den alternative turnusen med 13 timers helgevakter ved dementavdelingen ved Ladegården sykehjem. Sykepleierforbundet sa ja, mens Fagforbundet sa nei. Da meldte de to berørte medlemmene i forbundet seg ut, og saken ble oversendt Arbeidstilsynet Vestlandet. Etter å ha vurdert søknaden og fått svar på flere tilleggsspørsmål, valgte tilsynet å godkjenne den.
– Vi har lagt vekt på at deler av arbeidet er av passiv karakter og at det er lagt inn pauser der de ansatte har anledning til å forlate arbeidet, sier regiondirektør Borghild Lekve til Dagens Næringsliv.
Arbeidstilsynet har også lagt vekt på at vaktene ikke kommer så ofte, og at arbeidshelgene etterfølges av en frimandag.
Skeptisk til teorien
– Jeg stiller meg litt skeptisk til vurderingen om at ansatte kan ha arbeid av passiv karakter når beboere hviler. Noe av det som særpreger en dementavdeling, er beboere som har en uforutsigbar og ofte utagerende atferd, sier Mette Nord.
– Arbeidsdagen ser ikke så verst ut på et oppsatt skjema med en passiv periode fra 07.30 til 9.15, og at beboere leser aviser og ser tv, eller gjør andre ting som ikke krever så mye tilsyn fra 11.30 til 13, og at de hviler, hører musikk eller ser tv fra 16 til 19.
– Jeg er litt tvilende til at den praktiske arbeidsdagen for de ansatte ser akkurat slik ut, sier hun.
Viktig forsøk
– Jeg har stor tro på at dette blir bra, sier byråd for helse og omsorg i Bergen kommune, Hilde Onarheim (H) til Dagens Næringsliv. Hun understreker at godkjenningen fra Arbeidstilsynet gjelder dette ene sykehjemmet, og at kommunen kommer til å gå via fagorganisasjonene når den søker om nye unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser. Hun varsler at det vil komme flere søknader.
Også arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) er fornøyd. Han mener erfaringene med alternative turnuser fra slike forsøk som på Ladegården blir viktige når regjeringen skal endre arbeidsmiljølovens bestemmelser.
– Det handler om å høste erfaringer på hva som fungerer og hva som ikke fungerer, og ikke hvor godkjenningsmyndigheten bør ligge. Jeg håper å lande dette i løpet av 2014 i dialog med partene i arbeidslivet, sier han til Dagens Næringsliv.
Vil følge nøye med
– For oss er det viktig å ha en løpende dialog med myndighetene når det gjelder arbeidstid og arbeidsmiljø. Vi har allerede bedt om et møte med arbeidsministeren, og vi kommer til å følge denne problemstillingen svært nøye framover, sier Mette Nord.
På den måten dekker arbeidsgiver over det egentlige problemet, og lar de ansatte ta belastningen med for dårlig grunnbemanning.
Mette Nord, leder i Fagforbundet
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen