Et multikulturelt festfyrverkeri med trommer og fløyter, strengeinstrumenter og sang fra alle verdenshjørner brakte stemningen til kokepunktet, da IFS-kongressen startet i Berlin søndag.
Terje I. Olsson
Multi-kulti, sport og politikk
BERLIN: Et øredøvende og henrivende multi-kulti-show dannet opptakten til politikk og sport, da Den internasjonale faglige samorganisasjonen IFS åpnet sin kongress i Berlin søndag ettermiddag.
frifagbevegelse@lomedia.no
Over 1500 faglige tillitsvalgte fra rundt 161 land deltar på den faglige verdenskongressen som startet i Berlin søndag. Fra Norge er det utsendinger fra medlemsorganisasjonene LO, YS og Unio. LO stiller med 15 delegater og observatører. Hele toppledelsen med Gerd Kristiansen, Tor-Arne Solbakken og Hans Christian Gabrielsen er på plass.
–Vi er her for å knytte kontakter, påvirke og bidra både i plenumsdebattene og i arbeidsgruppene. LO-lederen går først ut og skal ha innlegg i plenum allerede mandag formiddag, sier informasjonssjef Jenny Ann Hammerø.
Oppgjør med nyliberalismen
IFS-president Michael Sommers åpningstale var et sterkt oppgjør med nyliberalismen og en begrunnelse for de tre hovedtemaene som dreier seg om vekst for fagbevegelsen internasjonalt, faglige rettigheter og bærekraftige arbeidsplasser. Han tok avstand fra sparepolitikken som han betegnet som en videreføring av reaganismen, thatscherismen og nyliberalismen.
–Vår oppgave er å bekjempe nyliberalismen og sørge for anstendige arbeidsbetingelser og verdighet, sa Sommer.
Arbeiderparlament
Generalsekretær Sharan Burrow betegnet IFS-kongressen som ”Verdens arbeiderparlament”. Oppgaven er ”å bygge arbeidermakt og temme konsernenes makt”.
Det var også tale av Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Helen Clark, sjef for FNs utviklingsprogram UNDP sendte kongressen en videohilsen.
Spesiell oppmerksomhet vakte en hilsen fra den marokkanske fotballspilleren Abdeslam Ouaddou, som i februar vant en sak mot en fotballklubb i Katar som ikke betalte lønn i seks måneder. Katar, som skal være vertskap for fotball-VM i 2022, blir for tiden sterkt kritisert på grunn av umenneskelige, nesten slaveliknende arbeidsforhold og en sterk anti-fagforeningsholdning.
–Et fagforeningsfritt Katar er et veldig dårlig sted å jobbe, sier Ouaddou.
Valg fredag
Kongressen i Berlin varer hele uken og avsluttes fredag med valg. Den sittende presidenten, tyske Michael Sommer, trakk seg som leder for landsorganisasjonen DGB på kongressen i forrige uke etter 12 år som LO-leder. Han har for lengst gitt beskjed om at han denne uken også trekker seg som IFS-leder, og vil trolig bli erstattet med João Antonio Felicio, tidligere leder for det brasilianske fagforbundet APEOESP og nå internasjonal sekretær i landsorganisasjonen CUT.
Generalsekretær Sharan Burrow, som har hatt stillingen siden kongressen i 2010, forventes gjenvalgt.
Tidligere artikler:
Faglig samling i Berlin (18.05.2014)
Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS):
Stiftet 1. november 2006 da den sosialdemokratiske og den kristeligdemokratiske fagforeningsføderasjonen slo seg sammen.
IFS representerer 176 millioner fagorganiserte, fordelt på 325 organisasjoner i 161 land og territorier (.
LO, Unio og YS er norske medlemmer i IFS.
Unio-leder Anders Folkestad sitter i verdensstyret for IFS, mens LO-leder Gerd Kristiansen er vararepresentant. President er Michael Sommer, leder for DGB i Tyskland.
IFS-sekratariatet, med 80 ansatte, er basert i Brussel og ledes av australske Sharan Burrow.
IFs har regionale organisasjoner i Asia/Stillehavet, Afrika og Amerika. I Europa samarbeider man tett med Den europeiske faglige samorganisasjonen (EFS).
IFS tredje verdenskongress avvikles i Berlin 18. – 23. mai.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB