Fagbevegelsen
Murermesterne føler seg overkjørt – vil melde seg ut av NHO
De siste åra har Byggmesterne og Malermesterne forlatt NHO, nå kan det se ut som om Murermesterne vil slå følge.
NHO kan miste nok en bransjeforening. Norske Murermesteres Landsforening planlegger å være med å bygge en ny organisasjon utenfor NHO, ByggHåndverk Norge.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
Nok en bransjeforening er klar til å melde seg ut av NHO Byggenæringen.
25. januar skal Norske Murmestres Landsforening behandle spørsmålet om fortsatt medlemskap.
I 2020 meldte Byggmesterforbundet seg ut av NHOs landsforening. To år senere fulgte Malermestrenes Landsforbund etter.
Organisasjon for de store
Kritikken fra murermesterne mot NHO Byggenæringen er at det ikke lenger er en paraplyorganisasjon for hele byggenæringen.
Den har blitt en interesseorganisasjon for de store entreprenørene og leverandørindustrien.
Konkret har konflikten spisset seg til rundt lærlingeklausulen. I offentlige anskaffelser er det krav til at det skal være en viss andel lærlinger på hvert prosjekt.
Murmesterne hadde skrevet et høringssvar der de understreket at krav om lærlinger også måtte gjelde de små fagene som murerfaget. De var redd for at det offentlige ikke ville sette krav til at det var murerlærlinger på hvert prosjekt.
Føler seg overstyrt
NHO Byggenæringen har ifølge bransjebladet Murmesteren bedt Norske Murmestres Landsforening om å trekke denne høringsuttalelsen.
NHO Byggenæringen har endret vedtektene slik at det bare er styret i NHO Byggenæringen som skal avgjøre organisasjonens standpunkt.
Medlemsorganisasjonene skal ikke komme med egne uttalelser hvis det strider mot NHO Byggenæringens standpunkt.
– BNL har gått fra å være en paraplyorganisasjon til en mer integrert organisasjon, som også skal bestemme hva bransjeforeningene skal mene utad, skriver styreleder Hans-Kristian Meling i en pressemelding.
Ny generalforsamling
Saken om utmeldelse ble også behandlet på ordinær generalforsamling hos Murmesterne i 2022. Men da fikk ikke forslaget tre fjerdedels flertall slik det er nødvendig ved vedtektsendringer.
Nå har styret tatt initiativ til en ekstraordinær generalforsamling utløst av NHO Byggenæringens håndtering av saken om lærlingeklausul.
I tillegg til et vedtak om å melde seg ut, vil også generalforsamlingen oppheve det som blir omtalt som gjensidighetsklausulen. Det vil si at det er nødvendig for medlemsbedriftene i Norske Murmestres Landsforening også å være medlem i NHO.
Ny organisasjon
Et vedtak om å melde seg ut trenger ikke å få noen betydning for bedriftene tariffmessig. Det er bedriftene som er medlemmer av NHO, og tariffavtalen er knyttet til NHO-medlemskapet.
Byggmesterforbundet og Malermestrenes Landsforbund har etter utmeldingen fra NHO Byggenæringen dannet sin egen organisasjon, ByggHåndverk Norge.
Her er den kjente Arbeiderparti-politikeren Robert Steen administrerende direktør.
Utgangspunktet for denne organisasjonen var at de skulle være en egen landsforening i NHO ved siden av Byggenæringens Landsforening. Men det ville ikke NHO.
Deres standpunkt var at hele byggebransjen skulle være organisert i det som nå heter NHO Byggenæringen.
Vil ha tariffavtale
ByggHåndverk Norge har nå som mål å opprette en egen tariffavtale med Fellesforbundet. Det har Fellesforbundet foreløpig sagt nei til.
Styret hos murmesterne har foreslått at landsforeningen etter utmelding fra NHO Byggenæringen, skal jobbe fram mot en innmelding i ByggHåndverk Norge.
Den ordinære generalforsamlingen er i juni. Da vil det dette forslaget sannsynligvis komme til behandling.
Ingen forståelse
Administrerende direktør i NHO Byggenæringen, Nina Solli, synes det er trist at Murermesterne planlegger å gå ut.
– Murerne er en viktig del av byggenæringen, og vi vil veldig gjerne beholde dem. Vårt mål er å samle hele verdikjeden i en felles organisasjon, sier hun til FriFagbevegelse.
– Har du noen forståelse for at de føler seg overkjørt av entreprenørene?
– Nei, det er ikke min opplevelse. Jeg har sett hvor godt de har samarbeidet i styrene, og håndverkerne har en sterk stemme i NHO Byggenæringen, sier Solli.
Døra er åpen
Hun ser ikke på ByggHåndverk Norge som en direkte konkurrent.
– Vi forvalter tariffavtalene, og fordi vi er part i tariffavtalen har vi også ansvaret for å videreutvikle fagene gjennom Faglig råd. ByggHåndverk Norge har ikke noen innflytelse på tariffavtalene.
– Det er til sammen 13 bransjeorganisasjoner i NHO. Flere av dem er håndverksbedrifter som rørleggere, blikkenslagere og taktekkere. Er det noen mulighet for at flere kommer til å melde seg ut?
– Nei, det er jeg ikke kjent med. Vi mener alle er best tjent med å stå samlet i en sterk organisasjon, og jobber prøver å få de som har meldt seg inn igjen, sier Solli.
– Døra står alltid åpen.
Følger opp utmeldte bedrifter
Fellesforbundet har ikke opplevd at noen tariffavtaler har blitt sagt opp som følge av overgang fra NHO Byggenæringen til Bygghåndverk Norge.
– Fellesforbundet har løpende fulgt opp utmeldte bedrifter ved at vi har skrevet direkteavtale med hver enkelt, skriver forbundssekretær Christian Justnes i en e-post til FriFagbevegelse.