JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frontfagsramma

Nå er det vedtatt: Unio krever høyere lønnsvekst enn frontfaget

I den tariffpolitiske uttalelsen som Unios styre vedtok i dag, krever organisasjonen at lønnsramma i offentlig sektor må være høyere enn i frontfaget.
Leder i Unio, Ragnhild Lied, og hennes organisasjon går til angrep på den økonomiske rammen for frontfaget.

Leder i Unio, Ragnhild Lied, og hennes organisasjon går til angrep på den økonomiske rammen for frontfaget.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

Styret i Unio, den nest største hovedorganisasjonen, som i hovedsak organiserer ansatte med høyere utdanning i offentlig sektor, har vedtatt sitt opplegg for lønnsforhandlingene.

I vedtaket heter det at ansatte i privat sektor har tatt ut mer enn den økonomiske ramma i frontfaget slik ramma ble anslått ved forhandlingenes slutt i 2020 og 2021.

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Hengende etter

Unio mener at det skal ha gjort at ansatte i offentlig sektor har blitt hengende etter lønnsmessig, og krever at dette må kompenseres i årets tariffoppgjør.

Styret viser visere til at kjøpekraften er svekket av høye strømpriser og høy konsumprisvekst, og mener at det er nødvendig at oppgjøret i år sikrer god kjøpekraftforbedring og at resultatet i offentlig sektor blir høyere enn frontfagsramma.

«Frontfagsmodellens handlingsrom må brukes. Det er nødvendig for at ansatte i offentlig sektor skal slutte opp om frontfagsmodellen. Offentlig sektors velferdstjenester er helt avgjørende for lønnsomheten i privat sektor», heter det i uttalelsen.

Debatt: «Mange ser ut til å glemme alt frontfaget har gitt oss»

Fungerer dårlig

Videre i uttalelsen heter det:

«Frontfagsmodellen fungerer dårlig for mange i offentlig sektor. For det første holdes lønna til de fleste utdanningsgrupper nede, og for det andre leverer ikke modellen på å rekruttere og beholde kvalifisert arbeidskraft som er kritisk for samfunnet. Avkastningen av utdanning er for mange utdanningsgrupper lav. Et viktig premiss for frontfagsmodellen er at privat og offentlig sektor skal stilles likt i konkurransen om arbeidskraften. I dag ser vi at eksempelvis skole og barnehage har store innslag av ukvalifisert arbeidskraft. Andre viktige offentlige tjenester sliter også med å skaffe nok kvalifiserte ansatte. Uten en løsning på lønns- og beholde- og rekruttereutfordringene, vil frontfagsmodellen forvitre, og oppslutningen om arbeidslivsmodellen vil svekkes.»

Her kan du lese hele Unios inntektspolitiske uttalelse

Annonse
Annonse