Sommerjobb
Nå er sommeren her. Da våkner LOs sommerpatrulje opp av dvale
Liara (16) og Muad (17) ble de første som fikk besøk.
Fra venstre: Barnehagestyrer Gerd Bodström, Liara Lovise Logerta-Daguman, byråd Rina Mariann Hansen, ungdomsrådgiver i LO, Sindre Hornness, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Muad Mohamed Hussein.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
LOs sommerpatrulje tjuvstartet onsdag sesongen med besøk på Bellevue barnehage i Oslo.
Byrådet i Oslo er opptatt av å tilby et omfattende opplegg for sommerjobber i Oslo.
For Liara Lovise Logerta-Daguman (16) er det hennes først sommerjobb.
Barnehagestyrer ved Bellevue barnehage, Gerd Boström, er glad for opplegget som omfatter til sammen rundt 4000 sommervikarer i hovedstaden.
– Det er bra for ungdommen å ha noe å gjøre på vei inn i voksenverden. Det er ikke så lett å få jobb i en alder av 16 år. Samtidig er det bra for barnehagen å få ungdom inn, som har den lekenheten som barna liker. Vi synes det er en fin arbeidskraft å få inn. De har masse energi og leker med barna på en annen måte, sier Boström.
Barnehagestyrer ved Bellevue barnehage, Gerd Boström.
Jan-Erik Østlie
Erfaring og penger
Liara hadde sommerjobb nettopp i en barnehage som sitt største ønske. Moren jobber i barnehage, og hun har småsøsken.
– Jeg har vært mye med mamma på jobb, og vet hvordan det er å jobbe med barn. Det hjelper meg i denne jobben. Det er veldig gøy å jobbe med barn, sier hun.
liara Lovise Logerta-Daguman er happy over å få tre uker med sommerjobb i sommer.
Jan-Erik Østlie
I likhet med Muad Mohamed (17), som har sin andre sommerjobb, synes hun det er fint både å få arbeidserfaring og samtidig tjene penger.
I fjor jobbet han med organisering på vaksinesenter. I år er det barnehage. Senere ønsker han å bli sykepleier.
Muad Mohamed Hussein har sin andre sommerjobb.
Jan-Erik Østlie
Unge mangler ofte nettverk
Oslo kommunes sommerjobb-satsing ble iverksatt for å hjelpe unge inn i arbeidslivet. Satsingen prioriterer søkere som ikke allerede er i jobb.
De ønsker også å ta inn et mangfold av søkere med ulik alder, bakgrunn og kjønn.
I sum gjør dette at mange unge får sitt første møte med arbeidslivet i Oslo kommune, og gjennom denne verdifulle arbeidserfaringen kan man komme seg videre ut i ny jobb.
På kort tid har antallet sommervikarer doblet seg – til over 4000 ungdom som fikk jobb gjennom hele 2021.
Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, mener dette har mange positive sider ved seg.
– Unge i så ung alder har ofte ikke nettverk til å skaffe seg sommerjobber. Eller foreldre som har nok kontakter. Det er ikke bare å gå til nærmeste butikk for å få seg sommerjobb. Vi kan tilby jobber, sørge for at de tjener sine første kroner, Vi slår to fluer i en smekk. Og de som er i sommerjobb får øve seg i å søke på jobber, møte til intervjuer, og oppleve en rekrutteringsprosess lik den de vil oppleve senere i livet. Vi lærer de opp i rettigheter og plikter, sier Rina Mariann Hansen.
– Noen blir rett og slett utnyttet
At byrådet i Oslo kommune satser så mye på at ungdom skal få sommerjobb, er musikk i ørene hos LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Like viktig er det at LOs sommerpatrulje skal saumfare yrkeslivet de to neste ukene.
– Det er viktig for oss å få vite hvordan ungdommen har det, og det er viktig for ungdommen at vi viser oss fram og er til stede. Patruljen skal ta vare på ungdommen gjennom å informere om rettigheter og plikter i arbeidslivet. Men det er også viktig for LO og være synlige i arbeidslivet, sier Følsvik og fortsetter:
– Da er det lettere å ta kontakt senere og stille spørsmål om arbeidslivet. Vi vet at ikke alle ungdommene blir like godt mottatt. Noen blir rett og slett utnyttet.
Spørsmål og svar: Fem ting du må vite for å ikke bli utnytta i sommerjobben
LO-leder Peggy Hessen Følsvik snakker med ungdommene Liara Lovise Logerta-Daguman og Muad Mohamed Hussein, byråd i Oslo, Rina Mariann Hansen og ungdomsrådgiver i LO, Sindre Hussein.
Jan-Erik Østlie
Økning i antall brudd
Gjennom sin sommerpatrulje har LO de siste årene sett en økning i brudd på arbeidsmiljøloven.
Fra 39,9 prosent i 2019 til 45,8 prosent i 2021.
– Vi er spesielt bekymret over at det er de yngste under 18 år som er særlig utsatt. I denne gruppen opplevde 58,3 prosent brudd på lovverket i fjor. Det er nødvendig å sikre de unge et godt møte med arbeidslivet, sier ungdomsrådsgiver i LO, Sindre Hornnes.
– Etter to år med pandemi, der vi har sett at unge har hatt det utfordrende med å få arbeidserfaring, ser vi nå at det i år er flere unge som får prøve seg i arbeidslivet. Det er positivt, men det er også viktig at de unge får et godt møte med arbeidslivet, poengterer han.