JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå har 50 milliarder kroner blitt brukt på kontantstøtten

Siden kontantstøtten ble innført for akkurat 20 år siden, har norske foreldre mottatt 50 milliarder kroner for å holde seg hjemme.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Colourbox.com

En utregning fra Barne- og likestillingsdepartementet viser at det har blitt brukt 47,4 millioner kroner på kontantstøtte fra 1998 til 2016. I 2017 ble det brukt 1,6 milliard kroner og i 2018 1,7 milliard kroner. Dermed er det totalt brukt 50 milliarder kroner.

Sløsing

Flere politiske partier er imot kontantstøtten, og mener det hindrer integrering.

– Det er oppsiktsavekkende at regjeringen i 2018 betaler ut 1,7 milliard kroner for å holde folk unna jobb og barn unna barnehage. Vi lever i 2018, men kontantstøtten gir oss følelsen av å leve i en helt annen tid. Den setter likestillingen og integreringen i revers, sier Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik til Dagsavisen.

– Vi kunne fått flere kvinner i arbeid og flere barn i barnehage om kontantstøtten hadde blitt avviklet og Arbeiderpartiets politikk hadde blitt gjennomført. Bare kontantstøtten som betales ut i 2018 hadde vært nok til å drifte 10.000 barnehageplasser i Norge, sier hun videre.

Likevel er det en nedgang i antall personer som mottar kontantstøtte. Ved utgangen av mars 2018 var det 16.700 personer som mottok kontantstøtte. Det er en reduksjon på 16 prosent sammenliknet med mars 2016.

Færre får kontantstøtte

Integreringsfelle

– Utfordringen er særlig stor i Oslo, i enkelte bydeler får annethvert barn kontantstøtte. Fordi det ofte er minoritetsspråklige barn som blir værende hjemme, er kontantstøtten en integreringsfelle som hindrer barn i å lære seg norsk skikkelig. Byrådsleder Raymond Johansen søkte i 2017 regjeringen om et prøveprosjekt med å erstatte kontantstøtte med norskopplæring, barnehageplasser og arbeid. Men regjeringen har avvist søknaden. Det er synd at regjeringen stikker kjepper i hjulene for byrådet, som jeg opplever at tar integreringsutfordringene i Oslo på alvor, sier nestlederen i Ap.

KrF har i alle år vært en varm forkjemper for kontantstøtten, og vil fortsatt ha den.

– Jeg registrerer at Ap velger arbeidslivet fremfor familielivet, sier leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Olaug Bollestad (KrF) til Dagsavisen.

Dette er de 25 best betalte yrkene

Foreldre vet best

Hun sier at foreldre kjenner barna best, og hva som er best for dem.

– Vi ønsker å gi familiene et reelt valg. Det er snakk om ett- og toåringer, ikke barn opp til konfirmasjonsalder, sier hun.

– For 20 år siden var det færre barnehageplasser enn i dag og bare ett opptak i året. Da var alle enige i støtten. Nå er det liksom skadelig å være hjemme med mor og far til barna er to år, sier hun med et smil.

Hun kjøper heller likestillings- og integreringskortet.

– KrF foreslo at de som får kontantstøtte også må ha norskopplæring. I stedet ble det vedtatt at for å få kontantstøtte, må man ha minst fem års botid i Norge. Dette rammer også norske familier, som for eksempel har bodd i utlandet, men velger å flytte hjem igjen, sier Bollestad.

Arbeidsgivere oppfordrer oftere menn til å søke jobb

Annonse
Annonse