Nå starter tariffoppgjøret: Her er nøkkeldatoene
Mandag starter tariffoppgjøret i det private næringslivet.
KLARE: NHO-sjef Kristin Skogen Lund møter LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen til tarifforhandlinger allerede på mandag.
Jan-Erik Østlie
yngvil@lomedia.no
Det kommer til å bli en hektisk første uke for de involverte i tariffoppgjøret. Her er noen av nøkkeldatoene.
Mandag 12. mars:
LO, ledet av Hans-Christian Gabrielsen, møter NHO, ledet av Kristin Skogen Lund, i NHOs hovedkvarter på Majorstua i Oslo. Der overleverer LO sine krav i tariffoppgjøret til NHO. Sammen går forhandlingsdelegasjonene gjennom kravene og den økonomiske situasjonen.
Disse bransjene er omfattet av oppgjøret:
Verkstedindustrien, Skips- og offshoreverft, Petrokjemiske anlegg f.eks. Ormen Lange og Melkøya, Olje- og gassutvinning, Bygg og anleggsbransjen, Treforedling, Elektrokjemisk industri, Rutebilbransjen, Innenriks sjøfart, Luftfart, Vektere, Hotell, restaurant og reiseliv, Næringsmiddelindustrien, Elektro og E-verk og Grafisk og avistrykkerier.
I tillegg kommer disse: Transport og ekspedisjon (administrative stillinger), mediebedrifter, bakeriutsalg, blomsterbutikker og andre butikker tilknyttet produksjon.
Oppgjøret vil ha betydning for rundt 350.000 ansatte i NHO-bedrifter med tariffavtale. 200.000 av disse er LO-medlemmer. 124 tariffavtaler er omfattet av oppgjøret.
• Dette er lønna i over 300 yrker
Disse forhandler for LO
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er LOs forhandlingsleder. Dette er resten av LOs topptunge forhandlingsdelegasjon:
Roger Heimli, Peggy Hessen Følsvik, Terje Olsson, Trude Tinnlund, Are Tomasgard, Kristin Sæther, Jørn Eggum, Knut Øygard, Jan Olav Andersen, Trine Lise Sundnes, Lars Johnsen, Erna Hagensen, Mette Nord, Jan-Egil Pedersen, John Leirvaag, Ulf Madsen, Johnny Hansen, Elin Roverudseter, Yngve Carlsen og Frode Alfheim.
NHOs forhandlingsdelegasjon
Administrerende direktør Kristin Skogen Lund er NHOs forhandlingsleder. Alle NHOs landsforeninger er representert i forhandlingsdelegasjonen til NHO.
Tirsdag 13. mars
Tarifforhandlingene begynner.
I år er det «samordnet tariffoppgjør». Det betyr at LO fører felles forhandlinger i privat sektor på vegne av alle sine fagforbund med de ulike arbeidsgiverorganisasjonene. Først ute er NHO. Så følger de andre, for eksempel Virke og Samfo. Til slutt holdes felles avstemning om forhandlingsresultatet.
I det samordnede tariffoppgjøret kan de enkelte forbundene i tillegg forhandle med sine motparter om spesielle saker og tilpasninger i sine tariffavtaler. I alt er det 124 avtaler.
LO og NHO blir denne dagen enige om rammene for disse tilpasningene.
• Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her
Onsdag 14. mars-tirsdag 20. mars
LO og NHO forhandler i det som kalles hovedforhandlingene.
Separat forhandler de enkelte forbundene med sine motparter i NHO. Enten forhandler forbundene om hver tariffavtale separat eller som en samlet forhandling om flere tariffavtaler med samme motpart.
Det er satt av seks dager til de forbundsvise tilpasningene. Hvis de ikke blir enige, blir ikke tariffavtalene endret.
Det gjelder imidlertid ikke for Industrioverenskomsten mellom Fellesforbundet og NHOs Norsk Industri. Hvis partene ikke blir enige om bestemmelsene om reise, kost og losji, kan denne saken bli en del av sentrale forhandlingene, eventuelt mekling hvis det blir brudd i forhandlingene.
Torsdag 22. mars (rett før påske)
Partene har frist til å bli enige. Det er det ifølge LO liten mulighet for at de blir.
Blir de ikke enige, blir det først frivillig mekling. Siste mulighet er tvungen mekling.
Denne dagen leveres plassoppsigelse - oppsigelse av arbeidsavtaler med formål å ta ut ansatte i streik.
• Her er forslagene som kan løse AFP-floken – og gi deg ny pensjon