JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå vil også Ap forby innleie i Oslofjord-området

– På tide å røske opp i problemene en gang for alle, sier Arild Grande (Ap).
Nå er tålmodigheten til aArild Grande (Ap) slutt. Nå må det sterkere lut til overfor bemanningsbransjen.

Nå er tålmodigheten til aArild Grande (Ap) slutt. Nå må det sterkere lut til overfor bemanningsbransjen.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiet har bestemt seg for å fremme representantforslaget til Bjørnar Moxnes (Rødt) om å forby innleie i Oslofjord-området, når arbeids- og sosialkomiteen avgir sin innstilling til forslaget tirsdag.

Arbeiderpartiet vil også be regjeringen fremme forslag som gjør at bemanningsbransjen reduseres til å levere vikarer til arbeidslivet, ikke fortrenger faste ansettelser.

p

Tålmodigheten slutt

– Nå er tålmodigheten med bemanningsbransjen slutt. Det er på tide å røske opp. Bransjen har vist at den ikke vil ta ansvar for et ryddig og seriøst arbeidsliv. Når vi ser arbeidskontrakter helt ned mot tre prosent stilling uten at man får ta oppdrag fra andre enn det selskapet man har kontrakt med, må vi bare ta affære, sier Arild Grande, arbeidslivspolitiker for Arbeiderpartiet på Stortinget.

– Så får vi oppheve forbudet den dagen det viser seg at bransjen har rydda opp og tar ansvar for et skikkelig og ryddig arbeidsliv, legger han til.

Forslaget innebærer at den ubegrensede adgangen til å leie inn ved «midlertidig behov» fjernes og at innleie utover rene vikariater kun tillates gjennom avtale med tillitsvalgte.

– Opprinnelsen for bemanningsbransjen var å tilby arbeidslivet vikarer, men nå ser vi en utvikling hvor innleie fortrenger faste ansettelser og norske lønns- og arbeidsvilkår. Dette kan vi ikke akseptere, sier Arild Grande.

Bakgrunnen for det hele er et representantforslag fra Bjørnar Moxnes (Rødt). Han sitter selv ikke i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Skjerpet reglene

Det var i juni 2018 Stortinget skjerpet reglene i arbeidsmiljøloven om ansettelse og innleie av arbeidskraft. Opposisjonen fikk med seg KrF i det som statsminister Erna Solberg betegnet som sitt største nederlag i Stortinget denne våren.

Endringene trådte i kraft 1. januar 2019. Nå er det ikke lenger lov å ansette arbeidstakere fast uten garantilønn. I tillegg skal arbeidsavtalen fastsette når arbeidet skal utføres. Formålet med innstrammingene var å få ned omfanget av innleie og øke andelen faste ansettelser.

I løpet av ett helt år har bemanningsbransjen og NHO hatt god tid til å følge opp vedtaket. Nå ser man imidlertid at bransjen legger opp til å omgå lovendringene, med blant annet innføring av kontrakter om deltid.

– Byggebransjen har alltid vært preget av fulltidsansettelser. Etter nyttår har man derimot sett en rekke eksempler i media på at bemanningsselskapene tilbyr deltidskontrakter, noen helt nede i fem og ti prosent, uten en plan for når den ansatte skal jobbe, og når den ansatte skal ha fri. Eksemplene kommer fra medlemsbedrifter i NHO Service og Handel. NHO svarer at dette bare er enkelteksempler, men Fellesforbundet rapporterer om en strøm av medlemmer som i flere år har jobbet fulltid for samme bemanningsselskap, og som nå ber om hjelp etter å ha fått deltidskontrakter som følge av lovendringene, heter det i forslaget fra Bjørnar Moxnes.

p

– Omfanget ikke ned

– Det er lite som tyder på at formålet med innstrammingene, nemlig å få ned omfanget av innleie og øke andelen faste ansettelser, blir oppfylt når bransjen i praksis fortsetter som før. Derfor må man lytte til fagbevegelsen og forby bemanningsbransjen. I første omgang byggebransjen rundt Oslofjorden der problemene med innleie er størst, mener Moxnes.

Arbeiderpartiet vil ventelig få støtte fra SV, mens Senterpartiet delvis vil støtte forslagene.

Siden KrF nå har valgt side, er det lite trolig at de sikrer opposisjonen flertall denne gangen. De støtter de andre regjeringspartiene.

– Bemanningsbransjen og NHO har hatt god tid til å følge opp vedtaket. Nå ser vi imidlertid at bransjen bruker alle triks i boka for å omgå de nye reglene. De tilbyr deltidskontrakter, noen helt nede i fem og ti prosent, uten noen plan for når den ansatte skal jobbe eller ha fri, mener Bjørnar Moxnes.

Annonse
Annonse