JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav Grünerløkka fikk pris og heder

Det kommunale Nav-kontoret fikk prisen for sin ungdomssatsing Drømmeukene. De er første offentlige etat som får Brosteinsprisen.
LYKKELIGE VINNERE: Anna-Sabina Soggiu (f.v.), Hanne Aspelien og Khawar Gomi Safiq fra den kommunale delen av Nav Grunerløkka.

LYKKELIGE VINNERE: Anna-Sabina Soggiu (f.v.), Hanne Aspelien og Khawar Gomi Safiq fra den kommunale delen av Nav Grunerløkka.

Mia Paulsen

mia.paulsen@lomedia.no

Anna-Sabina Soggiu er leder for Drømmeukene og tok imot prisen sammen med Khawar Gomi Sadiq fra Ungdomshuset X-ray.

Soggiu fortalte om en bydel hvor ledelsen utfordret til innovasjon – en antatt ukjent størrelse i offentlig sektor.

Drømmeukene er basert på tradisjonelle sosialfaglige metoder og verdisett, understreket hun.

Skape håp

– Det handler om å begeistre, inspirere, skape håp for framtida, og det handler om å gjøre noe som er et brudd med det ungdommene forventer fra en instans som Nav, sa Soggiu.

– Vi er veldig begeistra. Dere har gjort krevende prioriteringer, og dere har fått det til, sa konstituert generalsekretær Johannes Heggland fra Kirkens Bymisjon da han delte ut prisen, som består av diplom og en brosteinblokk.

Det er første gang Kirkens Bymisjon deler ut Brosteinsprisen til en offentlig etat.

– Vi ser etter innovative tiltak som har vist seg fram i året som gikk. Dette er et godt eksempel på et nyskapende forebyggende tiltak for ungdom, og i tråd med gode prinsipper i sosialt arbeid, sier Johannes Heggland.

Motiverer ungdom

Drømmeukene er et motivasjons- og kvalifiseringsprogram for ungdom i bydel Grünerløkka, en av kommunene/bydelene i Norge med høyest andel fattige barn og ungdom.

Mange av ungdommene manglet bolig da de kom til Drømmeukene. Nå har bydelen etablert Fremtidshuset, hvor det bor 14 ungdommer. Selve Drømmeukene varer i seks uker og er basert på tett oppfølging med formål utdanning eller jobb.

Skepsis

Richard Heatly var med i Drømmeukene for noen måneder siden, litt skeptisk i starten.

– Enda et jobbsøkerkurs, tenkte jeg. Og det er jo det også. Men det var mye mer. Bygging av selvtillit, vi lærte å snakke foran mange mennesker, ikke være så sjenerte. Det var en veldig fin opplevelse, og kjempegode kursledere. De inviterte firmaer til å komme og fortelle hva de drev med.

Godt å treffe andre

Det aller beste var å treffe andre i samme situasjon, synes Richard Heatly.

– Det var godt å høre at du ikke var den eneste. At mange andre har det på samme måte.

Richard tjener egne penger i dag. Han jobber med registrering og sekretærarbeid i Nav Grünerløkka.

– Jeg trives kjempegodt, her er godt arbeidsmiljø og flotte mennesker, sier han.

Gummirammer

Drømmefabrikken er skapt ut av en nyorganisering av Nav Grunerløkka kommunal som også resulterte i en ungdomsavdeling. Også X-ray ungdomshus er med. Det er et kommunalt ungdomshus med aktiviteter på kveldene.

Seksjonssjef Hanne Aspelien, som leder de om lag 100 ansatte ved det kommunale Navet i bydel Grünerløkka, fikk sin del av æren for prisen.

– Å tenke nytt, gjøre nytt, endre måter vi jobber på møter motstand, å etablere gummirammer er utfordrende, sa Aspelien.

Mange er med

Hun understreket at tiltaket er et samarbeid mellom mange: blant annet hennes egen ungdomsavdeling, barnevernet, X-ray, næringslivet, Husbanken og bydel Sagene. Dessuten får noen av ungdommene praksisplass og vikariater hos Nav Grünerløkka.

– Da er det lettere å møte andre arbeidsgivere og argumentere for at de skal gi ungdom muligheter i egen bedrift, påpeker Hanne Aspelien.

Annonse
Annonse