JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-skandalen:

Nav-offer Siv Renee (52) sonet med drapsdømte. Dette sier hun om unnskyldningen fra Anniken Hauglie

Hun satt to måneder i fengsel og sonet en måned med fotlenke, dømt for trygdesvindel. Uskyldig dømt, etter det som har kommet fram etterpå.
Siv Renee Eriksen har sonet tre måneders fengel for trygdesvindel, men var uskyldig dømt.

Siv Renee Eriksen har sonet tre måneders fengel for trygdesvindel, men var uskyldig dømt.

Nanna Aanes Wolden

helge@lomedia.no

Tirsdag formiddag satt Siv Renee Eriksen (52) på galleriet på Stortinget for å høre arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) redegjøre om Nav-skandalen. Hun ble verken beroliget eller fikk mer forståelse for det som har skjedd.

Selv mottok hun AAP da hun reiste til Bulgaria for å treffe en kjæreste fra og til i to år.

p

– Jeg brukte hjertet i stedet for hodet. Jeg var klar over at jeg høyst sannsynlig ikke hadde lov til det, sier Siv Renee Eriksen til FriFagbevegelse.

Sonet tre måneder

Resultatet ble en dom for trygdesvindel og fem måneders ubetinget fengsel. I to måneder sonet hun i fengsel. Så en måned med fotlenke hjemme.

I oktober 2018 begynte hun soningen i Sandefjord kvinnefengsel. Hun mener det var stressende å være i fengsel.

– Du sitter jo med forskjellig type folk. Du føler at du er en kjempekjeltring. Jeg sonet sammen med pedofile, drapskvinner, andre som har begått økonomisk kriminalitet og narkodømte.

p

Da Nav-skandalen ble rullet opp, tenkte hun ikke så mye over det.

– Barna sa til meg at her kan de ha gjort en feil med din dom. Det tok en god stund før det gikk opp for meg, sier hun til FriFagbevegelse.

Om hun får erstatning og/eller oppreisning har hun ikke tenkt så mye på ennå.

– Jeg har i alle fall ikke hørt noe fra Nav ennå. Jeg må vente og høre hva de sier, sier Siv Renee.

Om redegjørelsen sier hun dette:

– Jeg fikk ikke noe mer tillit, for å si det sånn. At Nav skal rydde opp i sine egne feil blir litt feil for meg. Nav må få et utenforstående team som kan rydde opp i dette, sier Siv Renee Eriksen.

– Ikke overbevist

Lederen av AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen ventet ikke det store av redegjørelsen på forhånd. Hun ble ikke positivt overrasket.

– Hun kom ikke med noe nytt. Jeg synes hun er uklar i sine uttalelser. Jeg vil kalle det litt tåkeprat. Hun har ikke et klart budskap, mener Elisabeth Thoresen.

– Hun snakker om fri rettshjelp, men ikke om hva dette innebærer. Hun ber om å få tillit, og at hun har tillit til systemet. Jeg vet ikke hvordan hun i all verden kan snakke om det. Tillit er ikke noe du får, det er noe du må opparbeide deg. Det skal så lite til før det er borte. Hvordan kan folk ha tillit til henne og til Nav som system etter denne skandalen?

Mistillit ligger fortsatt på bordet, sier Bjørnar Moxnes.

Mistillit ligger fortsatt på bordet, sier Bjørnar Moxnes.

Nanna Aanes Wolden

Rødt-leder Bjørnar Moxnes skjønner veldig godt hvordan de som er uskyldig dømt for trygdesvindel har det, og at de mener at Anniken Hauglie må gå. Han mener mistillit fortsatt ligger på bordet som et alternativ.

– Redegjørelsen har ikke gjort det mindre aktuelt, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Han mener arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie må svare på flere spørsmål.

– Det var en lang redegjørelse. Men hun svarer ikke på de viktigste for å vurdere hennes rolle og hennes jobb som statsråd. Hvorfor gikk det to uker fra alarmen gikk 30. august til hun møter Nav? To lange uker. Det vi ikke er overbevist om, er at Hauglie har gjort alt sto i hennes makt og som man må forvente av henne som en statsråd for å umiddelbart sørge for at ingen flere ble dømt eller begynte soning og for å rydde opp i den største rettsskandalen i norsk historie i fredstid, sier Bjørnar Moxnes.

Allerede onsdag har han kalt inn Anniken Hauglie til Stortinget for å svare på nye spørsmål om saken.

p

– Vi skal borre mer i dette. Dette er ikke besvart skikkelig nok. Jeg er ikke overbevist. Mistillit er like aktuelt. Og Stortinget må ha hånden på rattet i denne saken. Vi kan ikke la bukken granske havresekken, legger han til.

– Vi må ordne opp

Selv tenker ikke Anniken Hauglie på å vurdere sin stilling som arbeids- og sosialminister.

– Min jobb er først og fremst å få ryddet opp i dette. Så får andre ting komme senere, sier Anniken Hauglie til FriFagbevegelse.

Hun vil heller ikke kommentere kravet fra mange i AAP-gruppen som mener hun må gå.

– Min oppgave er bare å få ryddet opp i denne miseren, for å si det sånn. Ivareta dem som er berørte av rettsskandalen og urettmessige behandlingen både i forvaltningen, Trygderetten og hos påtalemyndigheten, og finne ut hvordan det kan ha seg at det ikke er kommet noen signaler tidligere om at denne feilepraksisen har pågått. Det skal også ha vært advokater som har prosedert på forordningen uten å ha fått medhold. Det er også et stort tankekors, sier Anniken Hauglie.

Hun innrømmer at det er flere spørsmål enn det er svar.

– Jeg har stilt de samme spørsmålene selv, og jeg har satt inn mange tiltak for å rydde opp i dette, legger hun til.

p

Hun er klar på at det som er minst viktig nå, er hvordan hun har det.

– Det som er viktig nå er å ivareta de menneskene som er berørt, de menneskene som har fått rettigheter gjennom EØS-avtalen som de ikke har fått opprettholdt fordi norske myndigheter ikke har fulgt loven. Å ivareta dem er det viktigste for meg nå, sier arbeids- og sosialministeren til FriFagbevegelse.

– Men så er det også veldig mange ubesvarte spørsmål. Hvordan kunne det skje og hvorfor oppdaget ingen dette før? Det er noe granskningen skal finne ut. Nå må vi få flomlyset på i alle kriker og kroker, legger hun til.

Annonse

Flere saker

Annonse