Nav-skandalen: – Norge har ikke opptrådt i tråd med EØS-retten
Overvåkingsorganet ESA har lagt fram sin vurdering av Nav-sakene. Dommen er knusende.
ESA-president Bente Angell-Hansen mener det ikke er noen tvil om at Norge har brutt EØS-retten.
Heiko Junge/NTB scanpix
Jens Marius Sæther/Dagsavisen
– Norge har ikke opptrådt i tråd med EØS-retten, fastslår ESA-president Bente Angell-Hansen til Dagsavisen.
Tilsynsorganet som overvåker at EFTA-landene ivaretar privatpersoners og bedrifters rettigheter etter EØS-avtalen, sendte onsdag et brev til Arbeids- og sosialdepartementet.
p
I brevet kommer ESA med sine vurderinger av hvordan Norge har praktisert EØS-reglene om trygdeeksport.
For ESA er det ingen tvil om at Norge har feilpraktisert loven.
– Folketrygdloven inneholder krav om at man må oppholde seg i Norge for å motta sykdomsytelser. Dette kravet mener vi strider mot EØS-retten. Man kan ikke sette opp et kriterium som tilsier at folk ikke får reise eller flytte innenfor EØS-området. Dette var en rettighet vi fikk da vi ble en del av EØS-avtalen, sier Angell-Hansen.
Siden kravet om opphold fortsatt står nedfelt i folketrygdloven, mener ESA at Norge ikke oppfyller sine forpliktelser.
Brevet fra ESA kommer en uke etter at det regjeringsoppnevnte granskingsutvalget la fram sin første delrapport. Utvalget konkluderte med at Norge har praktisert lovverket feil. I rapporten går det også fram at norske myndigheter må gjennomgå sin praksis helt tilbake til 1994.
Men granskingsutvalget kom fram til at det ikke er lovstridig å kreve at folk må søke om tillatelse før de drar ut av landet.
Feil å kreve at folk må søke
ESA-presidenten gjør det derimot klart at de mener det er et brudd på EØS-retten å kreve at trygdemottakere må få en godkjennelse av Nav før de kan reise til et annet EØS-land.
– Trygdeforordningen som ble inkorporert i 2012, legger ikke opp til noen forhåndsgodkjennelse av reiser innenfor EØS-området når det gjelder tilgang til kontantytelser, sier Angell-Hansen.
p
Hun understreker at Norge og andre EØS-land selv kan utforme sitt trygdesystem og vilkårene for å motta ulike ytelser.
– Men det betyr ikke at man mister retten til fri bevegelse, sier ESA-presidenten.
Rådførte seg med EU-kommisjonen
Angell-Hansen understreker at det er ESA som står bak vurderingene som er sendt til departementet, men overvåkingsorganet har hatt tett dialog med EU-kommisjonen når de har kommet fram til sine konklusjoner.
– Vi ser veldig alvorlig på dette sakskomplekset, og vi har gitt det vår høyeste prioritet fordi dette handler om mennesker i sårbare situasjoner.
Norske myndigheter har fått frist til 11. april med å svare.
p
– Dersom Norge ikke svarer tilfredsstillende på brevet, kan ESA beslutte å åpne formell traktatsbruddsprosedyre, skriver ESA i en pressemelding.
Trygdeskandalen
Det var i august i fjor at Arbeids- og sosialdepartementet varslet at Nav siden 2012 har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Det er anslått at minst 78 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av feil rettsanvendelse. Ifølge Nav har i underkant av 2.000 personer fått urettmessige krav om tilbakebetaling fordi de har oppholdt seg i utlandet.