MÅ SVARE FOR VELFERDSPOLITIKKEN: Elisabeth Steen er tillitsvalgt for NTL NAV. Hun mener Nav-ansatte opplever å måtte ta alt trøkket for myndighetenes velferdspolitikk,.
Ole Palmstrøm
Nav-skandalen: Da statsråden startet pressekonferansen, var tillitsvalgte ennå ikke informert
Nav-ledelsen hadde ikke informert tillitsvalgte om skandalen før saken ble lagt fram på mandag. Den manglende informasjonen kan i ytterste fall også være brudd på Hovedavtalen, sier leder Elisabeth Steen i NTL NAV.
helge@lomedia.no
Topp-tillitsvalgte i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Nav ante ingen ting da det plutselig ble annonsert en pressekonferanse hos arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mandag.
Hva som ble presentert av nyhet derfra er blitt viden kjent. Nav antar at 2.400 mottakere kan ha fått uriktige krav om tilbakebetaling.
Elisabeth Steen er leder for NTL NAV. Hun mener bestemt at tillitsvalgte burde blitt informert før det kom media for øret. Den manglende informasjonen kan i ytterste fall også være brudd på Hovedavtalen.
Nav-direktør Sigrun Vågeng har også beklaget dette.
Bevart hemmelighet
Avsløringen om at flere tusen saker er behandlet med feil regelverksforståelse av Nav var en godt bevart hemmelighet i hele systemet. Tillitsvalgte skal ha fått informasjon om at det kunne komme noe om feilutbetaling, men ikke noe konkret. Og ikke i nærheten av samme omfang.
p
Elisabeth Steen mener denne saken er aller verst for dem som er rammet. Men det er heller ikke enkelt å være Nav-ansatte for tiden.
Skandalen som ble avslørt mandag kommer i tillegg til både mye styr og bråk rundt arbeidsavklaringspenger (AAP), ABE-reformen og mindre penger til etaten.
Presset på de ansatte har gradvis økt de siste årene.
– De ansatte føler nok at de må tåle trøkket for den politikken som føres av regjeringen. Budsjettene blir stadig mindre, hevder Elisabeth Steen.
Ironisk nok skaper denne saken ytterligere stort press på etaten. 30 ansatte er satt inn i et innsatsteam som skal gå gjennom saker og forsøke å rette opp i det som har skjedd. De 30 ansatte er ikke nye hoder, men har ført til at det er 30 færre til å gjøre den jobben som Nav opprinnelig er satt til å gjøre.
– Mange gruer seg rett og slett til å gå på jobb. Presset på Nav er blitt enormt. De ansatte opplever mer aggressivitet hos brukerne. Det er blitt helt vanlig at ansatte tar av seg Nav-skiltet når de er ute og spiser lunsj. De føler på mange måter at de får skylden for myndighetenes politikk. De har bare fulgt praksisen de har fått beskjed om å følge, og som er blitt bekreftet av både Trygderetten og domstolene, sier Elisabeth Steen.
Hadde sperrefrist
Steen bekrefter at det var faglige diskusjoner rundt den nye forordningen i 2012, noe som er helt normalt når det kommer nye regler. Til syvende og sist landet man på at folketrygdlovens krav om opphold i Norge for rett til visse ytelser ikke var i strid med forordningen.
p
Konsekvensen var at brukere som oppholdt seg i EU/EØS-land fikk stanset ytelsen, krav om tilbakebetaling samt at noen ble anmeldt.
HR-direktør i Nav, Gunhild Løkkevol forklarer at saken hadde sperrefrist, så det ble lagt vekt på å informere ledere slik at de kunne informere og ta vare på medarbeidere når informasjonen ble offentliggjort.
– I tillegg ble det gitt ekstra informasjon til medarbeidere som ville bli direkte berørt. Vi ser i ettertid at vi kunne trukket organisasjonene raskere med inn i dette. Vi hadde et møte med sentralt tillitsvalgte og hovedverneombud om det tirsdag. For å sikre god kontakt med de tillitsvalgte og vernetjeneste ble det avtalt jevnlige møter fremover, det første allerede fredag. Fra ledelsens side vil Sigrun (Vågeng) og undertegnede delta i tillegg til andre direktører etter behov, sier Gunhild Løkkevol til FriFagbevegelse.
– Etter møtet ga flere av de tillitsvalgte uttrykk for at det var godt å ha snakket om dette og kjenne på følelsen av felles ansvar for å komme oss gjennom denne krevende tiden. Jeg vektla viktigheten av de tillitsvalgtes og vernetjenestens rolle i dette og at vi alle har et ansvar for å ta ekstra godt vare på våre medarbeidere og ledere, legger hun til.
– Nå er det viktig at vi tar vare på hverandre og bruker energien på å rette opp det vi kan få gjort noe med. Det skylder vi både de som er berørt, brukerne våre og samfunnet for øvrig. Mitt klare inntrykk er at våre ansatte er innstilt på å brette opp ermene for å rette opp den urett som har skjedd. Vi må heller ikke glemme at vi samtidig skal fortsette å levere stadig bedre tjenester for alle våre andre brukere Jeg er stolt over å ha slike kollegaer, sier Gunhild Løkkevol.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB