Arbeidsliv
Nav-tall: Nordmenn står lenger i jobb
Den gjennomsnittlige avgangsalderen er på vei opp og øker nå raskere enn økningen i forventet levealder. Det er godt nytt for norsk økonomi.
De som var i jobb da de var 50 står i jobb lenger, viser ferske tall fra Nav.
Rebekka Johannessen Litland
Saken oppsummert
edvin.stromme@ntb.no
I fjor var den gjennomsnittlige avgangsalderen på 66,4 år, opp 0,3 år fra året før.
– Avgangsalderen har tatt seg kraftig opp etter en midlertidig nedgang under koronapandemien, sier avdelingsdirektør i Nav Ole Christian Lien i en pressemelding
Sett mot 2019, som var det siste normalåret før koronapandemien, står nordmenn et halvt år lenger i jobb.
Tallene tar for seg når personer som var i jobb da de var 50 år i gjennomsnitt, trer ut av arbeidslivet.
– Det er svært positivt at avgangsalderen øker, da det vil være et avgjørende bidrag for å dekke arbeidskraftbehovet framover, sier Lien.
Aktuelt: Snart får pensjonister og trygda ny inntekt
Menn øker mer enn kvinner
Historisk har menn stått lenger i jobb enn kvinner. De siste årene har det skillet økt.
Menn jobber i snitt fram til de er 67 år, kvinner til 65,7 år. Siden 2019 har økningen for menn vært på 0,6 år, for kvinner har det økt med 0,4 år.
Fylkene nord i landet peker seg ut som dem med klart størst vekst i avgangsalder. I Finnmark og Nordland har den økt med nesten et helt år de siste fem årene. I Troms økte alderen med 0,7 år, hvilket også er over landsgjennomsnittet.
– Det har trolig sammenheng med at virksomheter i Nord-Norge ifølge Navs bedriftsundersøkelse har særlige utfordringer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft, sier Lien.
Venter markant økning
Han sier at en annen årsak til den generelle økningen i avgangsalder er nye pensjonsregler som gjør at folk står lenger i jobb.
Fra 2025 vil dette gjelde flere enn før.
Det skyldes at AFP-ordningen i offentlig sektor har blitt endret fra en tidligpensjon som krever at man slutter i jobb eller trapper ned, til en livsvarig pensjon som kan kombineres fritt med jobb, og som blir høyere jo lenger man venter med uttaket.
– Foreløpige tall så langt i 2025 viser at flere enn før jobber utover 62 år som følge av de nye reglene. Vi tror dette kan gi en markant økning i avgangsalderen i flere år framover, forteller Lien.
Mye delt: Mange føler på skam over ikke være i full jobb. Gunn ser det på en annen måte


Nå: 0 stillingsannonser