NHO inviterer LO til å lage en felles modell for ordna forhold i byggebransjen
I stedet for mange ulike modeller som skal sørge for seriøsitet i byggebransjen, vil NHO ha med seg LO til å lage én felles seriøsitetsmodell for hele landet.
NHO-sjef Ole-Erik Almlid (til høyre) inviterer LO-leder Hans Christian Gabrielsen til å lage en felles seriøsitetmodell for hele landet. De møttes til debatt under Den store arbeidslivsdebatten i Arendalsuka.
Jan Erik Østlie
torgny@lomedia.no
LO hadde invitert til Den store arbeidslivsdebatten under Arendalsuka. NHO svarte kontant på invitasjonen med å invitere LO til å utarbeide Norgesmodellen.
I dag finnes det flere modeller som setter rammer for kommunenes anskaffelser innen bygg og anlegg. Den mest omfattende modellen er Oslomodellen. Først ute var Skien med Skiensmodellen som så ble løftet opp på fylkesplan og utvidet til Telemarksmodellen. I tillegg har BNL og Fellesforbundet, Difi og KS utviklet en seriøsitetsmodell.
p
Alle offentlige innkjøp
NHO vil at dette skal samles i én modell som skal gjelde alle offentlige innkjøpere i Norge.
– Når vi står her neste år på Arendalsuka så vil jeg at du, Hans Christian, og jeg skal lansere denne nye modellen, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid som innledning på debatten.
LO-leder Hans Christian Gabrielsen svarte et ubetinget ja på invitasjonen fra NHO.
Etter dette ble politikerpanelet kalt opp på scenen. LO hadde invitert alle partiene som deltok i mandagens partilederdebatt på NRK. Rødt og Venstre takket nei til å delta i debatten.
Fikk støtte
Arbeiderpartiets Hadia Tajik støttet forslaget selv om hun regnet med at en slik modell ville kreve endringer i lov om offentlige anskaffelser.
Senterpartiets Per Olav Lundteigen sa at tittelen er bra, men det er innholdet som er avgjørende. Alle politikerne støttet NHO-forslaget.
Bare LO og NHO
– Hvorfor kommer dere med et slikt forslag?
– Det er fordi det i dag finnes en rekke ulike modeller, og det vil være enklere om vi hadde en modell felles for hele Norge, sier Almlid til FriFagbevegelse.
– Har du gjort deg noen tanker om hva en slik modell skal inneholde?
– Ja, det har jeg, men jeg vil dele de tankene med de jeg skal utarbeide modellen sammen med først.
Almlid har invitert LO, og mener det er nok i første omgang.
Fagarbeidere og lærlinger
– Vi har veldig gode erfaringer med at LO og NHO setter seg ned sammen, og utarbeider noe. Derfor tror jeg at det vil være greit at det er vi som begynner og kommer med et felles forslag.
Hva en slik modell vil inneholde er altså avhengig av hva de to partene blir enige om. Åpenbare punkter er krav om å bruke fagarbeidere og ha lærlinger i arbeid på prosjektet.
Fast ansatte
Punkter det vil bli strid om under arbeidet med en slik modell, er krav om fast ansatte og å begrense antall underentreprenører på et prosjekt.
I Oslomodellen er det krav om at alle som arbeider på prosjektet skal være fast ansatte i minst 80 prosent stilling. I tillegg er det krav om at det maksimalt skal være to ledd, hovedentreprenør og én underentreprenør.
p
Styrke i kampen
– Vi har sett hvilke positive effekter denne type seriøsitetsmodeller kan ha. Det er utviklet modeller med ulike seriøsitetsbestemmelser en rekke steder i landet. Det har vært en styrke i kampen mot sosial dumping og for det seriøse arbeidslivet, sier LO-lederen i en kommentar til FriFagbevegelse.
– Når NHO nå inviterer til samtaler om en modell som kan utvikles på nasjonalt nivå, er det selvsagt et arbeid vi ønsker velkommen, og som vi vil delta i, avslutter Gabrielsen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.