JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO-rapport: Bedrifter sliter med å rekruttere kvalifiserte folk

Hver tredje NHO-bedrift har forsøkt å rekruttere uten å få tak i ønsket kompetanse det siste året, kommer det fram i NHOs kompetansebarometer for 2020.
Illustrasjon

Illustrasjon

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Udekket kompetansebehov er på nivå med de tidligere årene, men marginalt lavere enn de to foregående årene. Rapporten påpeker at NHO-bedriftene jevnt over har større problemer å finne riktig kompetanse enn arbeidslivet for øvrig.

I tillegg er det fortsatt en stabil etterspørsel etter yrkesfag, fagskoleutdanning og ingeniørutdannede.

Ansatte må ned i reallønn etter kriseåret, krever arbeidsgiverne i NHO. – Det løser ikke krisen, svarer LO

De fagområdene som er mest etterspurt av bedriftene, er håndverksfag (48 prosent), ingeniør og tekniske fag (40 prosent) samt samfunnsfag, juridiske fag og administrative fag (30 prosent). Andelen bedrifter som etterspør bachelor- og mastergradsutdannede, har derimot falt med fire og to prosentpoeng siden 2019.

NHO Reiseliv er den landsforeningen hvor manglende kompetanse har fått de størst konsekvensene, kommer det fram i rapporten.

Forskjell i distriktene

Størst behov har det likevel vært etter elektroingeniører, maskiningeniører, byggingeniører, dataingeniører samt folk med IKT-kompetanse. Om lag halvparten av bedriftene vektlegger at de vil ha behov for fagskoleutdannende.

Kompetansebehovet er mer bestemt av bedriftenes bransjetilhørighet enn hvor i landet de befinner seg.

Likevel er det noen forskjeller: Bedriftene fra Vestlandet, Trøndelag og hele Nord-Norge ser ut til å ha et større udekket kompetansebehov enn det sentrale Østlandet, Agder og Rogaland. Regionene med størst andel bedrifter med udekket kompetansebehov er Arktis, Møre og Romsdal, Nordland og Trøndelag.

Etterspørsel under koronapandemien

At bedriftene melder om en etterspørsel etter kompetanse på omtrent på samme nivå i år som tidligere år, kan virke noe overraskende da samfunnet i perioder har vært mer eller mindre nedstengt som følge av koronapandemien, skriver NHO.

En mulig forklaring på at flere bedrifter har udekket kompetanse også i nedgangstider kan være at store omstillinger krever høyere eller annen kompetanse i bedriften, forklarer de. I tillegg vil en stor andel av bedriftene heve kompetansen blant det eksisterende personalet.

Tross dette, forventer 1/3 av NHO-bedriftene at de har flere ansatte neste år enn i dag, mens cirka 6 av 10 forventer det samme antallet som i dag. Kun ni prosent forventer færre ansatte.

NHOs kompetansebarometer 2020 er en årlig kartlegging av kompetansebehov i NHOs medlemsbedrifter. Den er basert på undersøkelser som er gjennomført av NIFU. 5547 bedrifter har svart på undersøkelsen.

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Warning
Annonse
Annonse