Nina Skranefjell, leder av Norges Sosiale Forum, Globaliseringskonferansen 2014.
Jan-Erik Østlie
Norges største politiske verksted
Til helga går Globaliseringskonferansen 2014 av stabelen. Mette Nord, leder av Fagforbundet åpner konferansen.
jan.erik@lomedia.no
Sett av kvelden torsdag 30. oktober, og de neste tre dagene. Da gjennomføres Globaliseringskonferansen 2014, den tiende i rekken. Som vanlig i regi av Norges Sosiale Forum, paraplyorganisasjonen som har 60 medlemsorganisasjoner med stort og smått. Alt fra kvinneorganisasjoner, fagforeninger og lokale klubber, solidaritetsorganisasjoner, For Velferdsstaten, Utviklingsfondet, fredsorganisasjoner, miljøorganisasjoner og en del mer. Og til forskjell fra andre lands sosiale forumer: Norges Sosiale Forum huser også politiske organisasjoner som Senterpartiets ungdomsorganisasjon, Miljøpartiet De Grønne, SV og Rødt, de to sistnevnte også med sine ungdomsorganisasjoner. Og AUF, men ikke Arbeiderpartiet.
Ungdommen kommer
Globaliseringskonferansen arrangeres annethvert år. Alltid i Folkets Hus i Oslo som er det eneste stedet hvor de kan arrangere en mengde parallelle seminarer. Konferansen trekker mange unge mennesker, men også andre interesserte.
– Vi er Norges største politiske verksted, sier Nina Skranefjell, styreleder i Norges Sosiale Forum (NSF).
Frihet
Årets tema er frihet. Begrepet er blitt mye debattert i mediene i det siste. Det kan handle om friheten til å slippe å stå med lua i handa i møte med arbeidsgivere – frihet ligger til grunn for arbeidstakeres medbestemmelse på egen arbeidsplass.
– Ikke bare arbeiderbevegelsen, men også kvinnebevegelsen er en frihetsbevegelse, sier Skranefjell som understreker at en mer demokratisk styring av økonomien er noe Norges Sosiale Forum kjemper for. Derfor er NSF også svært opptatt av TISA-forhandlingene (Trade in Services Agreement) og TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og USA.
- Vi er opptatt av ordninger som begrenser nasjonalstatenes egne beslutninger og frihet. Det internasjonale nærings- og finanslivet setter i dag mange av betingelsene for vanlige folks hverdag, dette kaller ikke vi frihet. Det er uholdbart og noe vi trenger å stå sammen om for å bekjempe. En mer demokratisk og åpen prosess er ønskelig. Frihet handler om blant annet fravær fra avhengighet. Fattige lands uavhengighet fra rike land. Arbeidstakers rettigheter uavhengig av arbeidsgiver. Innbyggeres tilgang til helse, utdanning og informasjon - uavhengig av størrelsen på lommeboka. Disse rettighetene og denne uavhengigheten kommer ikke av seg selv. Det er de sosiale bevegelsene; fagbevegelsen, fredsbevegelsen, solidaritetsbevegelsen og kvinnebevegelsen som har jobbet fram, sier hun.
Tre hovedspor
Skranefjell mener at årets globaliseringskonferanse er en fin anledning for tillitsvalgte i fagbevegelsen og andre til å komme for å lære, i tillegg til å dele erfaringer fra det organiserte arbeidslivet og kanskje verve noen nye medlemmer. På konferansen vil de møte tillitsvalgte og foredragsholdere som veit hva som skjer på den internasjonale scenen, så vel politisk som økonomisk. Det vil også komme folk fra årets vennskapsforum det Irakiske sosiale forum, organisasjoner som kommer fra et land hvor kampen for retten til å organisere seg står sentralt. Her er nemlig denne retten ingen selvfølgelighet.
Skranefjell forteller at Globaliseringskonferansen 2014 følger tre hovedspor. For det første handler det om Norge i forandring, noe som har fått et enda tydeligere innhold gjennom regjeringsskiftet. Andre spor er Europa brenner, det tredje er Norges rolle i verden.
Regjeringsskiftet mobiliserer
– Hva ser du mest fram til?
Åpningsmøte torsdag kveld ser jeg fram til. Hit kommer Leder av Fagforbundet Mette Nord, forfatter og kulturjournalist Åsa Linderborg og sosialmedisiner Per Fugelli. Det blir spennende.
Det er et faktum at LO-ledelsen ikke akkurat har stormet ned talerstolen på Globaliseringskonferansene tidligere.
– Hvorfor tror du de stiller opp nå?
– Det er mulig den nye regjeringen og det politiske skiftet som nå har skjedd, ikke minst i arbeidslivspolitikken, mobiliserer. Det er vanskelig å si. For oss er det uansett veldig viktig at lederen av Fagforbundet åpner konferansen, sier Nina Skranefjell.
Noen av foredragsholderne:
Gerd-Liv Valla
Ali Esbati
Åsa Linderborg
Arild Hermstad
Amy Goodman
Shabana Rehman
Guy Standing
Per Fugelli
Mette Nord
Bhaskar Sunkara
Hanouneh
Dessuten kommer:
Vanlig folk
Og kanskje du?
Programmet:
Se hele programtilbudet og sett sammen ditt eget program for Globaliseringskonferansen
Frihet ligger til grunn for arbeidstakeres medbestemmelse på egen arbeidsplass.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie