JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris/Stendi:

Norske helsekroner gikk til millionbiler. Slik gikk det til

Aleris Omsorgs foretrukne leverandør av leasingbiler gjennom flere år er slått konkurs. Nå er leverandørens eier anmeldt for bedrageri, og Økokrim har ransaket kontorene.
På lista over biler der leasingavtalene var misligholdt finner vi tre Audi Q7, en BMW X6, en Porsche Cayenne og tre Land Rovere i luksusklassen.

På lista over biler der leasingavtalene var misligholdt finner vi tre Audi Q7, en BMW X6, en Porsche Cayenne og tre Land Rovere i luksusklassen.

Illustrasjonsfoto: Flickr/Automotive Rhythms/CC BY-NC-ND 2.0

tori@lomedia.no

Skagerak-konsernet, eid og drevet av Skien-mannen Kim Richard Larsen, har i flere år vært foretrukken leverandør av personell, biler, eiendom og sikkerhet til Norges største omsorgsselskap, Aleris Omsorg, nå kjent som Stendi.

p

Størsteparten av inntektene til Skagerak har vært offentlige omsorgskroner fra selskapets største kunde. Nå har Økokrim kommet på banen, etter at Stendi overleverte funnene fra en ekstern granskning.

Det tette forholdet mellom Stendi og Skagerak tok slutt etter at Stendi skiftet eiere tidligere i år. I høst har tre av Skagerak-selskapene gått konkurs.

Leaset luksusbiler

Skagerak-Entreprise Eiendom og Skagerak Bilpartner, som leverte eiendom og leasingbiler til Stendi, er begge slått konkurs den siste uka. Flere av bilene Stendi skal ha leid, var luksusbiler i millionklassen.

Bilene var leaset fra Santander Consumer Bank og Brage Finans via Skagerak til Stendi. I september gikk de to bankene til tingretten for å få rettslig kjennelse til å hente totalt 47 biler hos selskapet.

– Vi har ikke fått til samarbeid med Skagerak, og vi har ikke fått bilene inn, sier advokat Geir Gregersen til FriFagbevegelse om bakgrunnen for dette.

Gregersen representerer begge bankene, og sier til lokalavisa Varden at flere av bilene ble funnet på parkeringsplasser tilhørende Stendi i etterkant.

FriFagbevegelse har gått gjennom lista over biler hvor leasingavtalene var misligholdt. Flesteparten er ordinære personbiler, men på lista står også luksusbiler i millionklassen: Tre Audi Q7, en BMW X6, en Porsche Cayenne og tre Land Rovere i luksusklassen.

Anmeldt for bedrageri

Flere kilder i Stendi opplyser til FriFagbevegelse at de har observert luksusbilene disponert i tilknytning til Stendis drift flere steder i landet de siste årene.

Et bilde FriFagbevegelse har fått tilsendt, viser en leaset Range Rover Sport som skal ha vært disponert av en virksomhetsleder. Bilen koster 1–2 millioner kroner ny, ifølge Range Rovers katalog.

Gregersen opplyser også at det fremdeles mangler en Audi Q7, som ikke har blitt innlevert eller funnet.

– Meg bekjent er den ikke på plass ennå, sier Gregersen, som jobber med å melde inn krav til Larsens konkursbo.

Larsen er nå anmeldt for bedrageri for denne bilen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En virksomhetsleder i Stendi skal ha disponert en tidligere årgang av denne bilen, leaset fra Skagerak.

En virksomhetsleder i Stendi skal ha disponert en tidligere årgang av denne bilen, leaset fra Skagerak.

Pressebilde fra Land Rover

Økokrim ransaket kontoret

Varden skriver også at Økokrim har gått til siktelse da de ransaket kontorene til Skagerak Group i september.

– Jeg kan bekrefte at vi gjennomførte noen etterforskningsskritt i Skien-området i september, sier konstituert førstestatsadvokat Esben Kyhring til FriFagbevegelse.

Kyhring jobber på Økokrims korrupsjonsteam.

– Hvordan jobber dere videre med saken?

– Nå skal vi gjennomgå materialet som ble beslaglagt i forbindelse med ransakingen. Så vil det være behov for å bruke en del tid på etterforskningen før det kommer en påtaleavgjørelse, sier Kyhring.

Foreløpig kan han ikke si mer om hvorfor lokalene ble ransaket, hvem som er omfattet av etterforskningen og hvilke mistanker som undersøkes.

Overleverte granskning til Økokrim

FriFagbevegelse har forelagt påstandene i denne saken for Kim Larsen. Larsen opplyser at han ikke vil kommentere ettersom FriFagbevegelse henger ham ut og baserer seg på feil fakta.

Til Varden sier han at saken er snudd på hodet, og at det opprinnelig var ham som varslet Aleris om ukultur for to år siden.

Stendi svarer ikke på hvor mange luksusbiler de har leid og hvorfor, men sender følgende svar:

«Som vi tidligere har orientert om, blant annet i vår kvartalsrapport, iverksatte tidigere Aleris Omsorg en omfattende ekstern gransking av en leverandør til selskapet. Funnene fra denne undersøkelsen ble så overlevert Økokrim for vurdering og oppfølging. Ut over dette har vi ingen ytterligere kommentarer.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Denne eiendommen i Skien sentrum er en del av konkursboet i Skagerak-Entreprise Eiendom.

Denne eiendommen i Skien sentrum er en del av konkursboet i Skagerak-Entreprise Eiendom.

Tori Aarseth

«Privatøkonomiske forhold»

Aleris Omsorg skiftet navn til Stendi tidligere i år, etter at svenske Ambea kjøpte opp selskapet. Kort tid etter overtakelsen, ble det kjent at en rekke medlemmer av toppledelsen gikk på dagen.

Administrerende direktør gjennom en årrekke, Erik Rune Sandøy, sa opp, og det samme gjorde økonomidirektøren og minst fem mellomledere. Flere av dem oppga personlige grunner.

p

Ifølge Nord24, satte Stendi i gang en ekstern undersøkelse av noen av de tidligere ansatte. Undersøkelsen dreier om det Stendi beskriver som «privatøkonomiske forhold».

Krav på over 40 millioner

I tillegg til kravene fra Santander og Brage finans på minst fire millioner kroner, har Larsen også krav på seg på 38 millioner kroner fra svenske Collector bank, som Larsens selskaper har hatt faktureringsavtale med.

FriFagbevegelse kjenner ikke detaljene i avtalen mellom Skagerak og den svenske banken, men vanligvis fungerer slike avtaler på den måten at banken forhåndsutbetaler rundt 80 prosent av det et selskap fakturerer sine kunder. Banken tar ansvaret for å drive inn fakturaene, og resterende 20 prosent blir utbetalt til selskapet når banken har fått inn pengene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kontorene til Skagerak Group, eid av Skien-mannen Kim Richard Larsen, ble ransaket av Økokrim i september.

Kontorene til Skagerak Group, eid av Skien-mannen Kim Richard Larsen, ble ransaket av Økokrim i september.

Tori Aarseth

Collector bank har også pant i elleve eiendommer eid av Skagerak Entreprise Eiendom, Larsen selv og to andre selskaper. Det ble erklært urådighet over eiendommene for en tid tilbake, som vil si at Larsen ikke kan selge eller pantsette dem uten samtykke fra banken.

Overførte selskaper

Skagerak personalpartner, som leverte personell til Stendi, ble også slått konkurs i høst etter at kemneren forfalt et krav på sju millioner i manglende skatt og arbeidsgiveravgift. Pensjon og feriepenger til tidligere ansatte, er forutsatt å dekkes av Navs lønnsgarantifond.

Mesteparten av driften ble imidlertid overført til et nytt selskap i forkant av konkursen, Skagerak Bemanning. Eierskapet til dette selskapet ble nylig overført til Kjersti Johansen, som er folkeregistrert på samme adresse som Larsen.

Larsen har også overført eierskapet til fire andre selskaper til henne i løpet av de siste månedene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skagerak-selskapene hadde totalt sett skyhøy gjeld, negativ egenkapital og omfattende rot i regnskapene i 2017. Regnskap for 2018 er ikke levert.

Skagerak-selskapene hadde totalt sett skyhøy gjeld, negativ egenkapital og omfattende rot i regnskapene i 2017. Regnskap for 2018 er ikke levert.

Sissel M. Rasmussen

Warning
Annonse
Annonse