JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Skagerak-selskapene har adresse i dette kontorlokalet i Skien. Nå trues flere av dem med konkurs.

Skagerak-selskapene har adresse i dette kontorlokalet i Skien. Nå trues flere av dem med konkurs.

Tori Aarseth

Skagerak Personalpartner slått konkurs:

Aleris-leverandør betalte ikke skatter og avgifter til det offentlige

Skagerak Personalpartner, som i flere år har vært en foretrukken leverandør av miljøarbeidere til Aleris Omsorg, er slått konkurs. Mens boet sitter med milliongjeld til det offentlige, drives virksomheten videre i et nytt selskap.06.11.2019
12:13
21.08.2023 17:14

tori@lomedia.no

– Ja, det er Kim, sier stemmen på telefonen.

Kim Richard Larsen eier Skagerak Personalpartner og flere andre selskaper som nå trues av konkurs. I løpet av få år slo han seg opp som en foretrukken leverandør av personell, biler, eiendom og sikkerhet til omsorgsgiganten Aleris, nå kjent som Stendi, og han har hatt en personlig inntekt på over sju millioner kroner de siste tre årene.

p

Men da Aleris Omsorg skiftet eiere tidligere i år, skar det seg imidlertid mellom de to firmaene.

I sommer avslørte FriFagbevegelse at Stendi holdt tilbake penger fakturert av Larsen. Men Stendi vil ikke svare på hvorfor de mener at Larsens krav mot dem er uberettiget.

Når Larsen hører hvem det er som ringer, legger han på. FriFagbevegelse har også sendt spørsmål om konkursen på e-post til både Larsen og hans advokat, men ikke fått svar.

Henvises til Nav-fond

HR-rådgiver Lars Vadla i Skagerak Bemanning tar imidlertid telefonen.

Skagerak Bemanning er et nytt vikarbyrå som ble opprettet av Larsen i januar i år. I månedene før konkursen i Skagerak Personalpartner, overtok Skagerak Bemanning flere av de ansatte i det nå konkursrammede firmaet, inkludert Vadla.

Skagerak Personalpartner leverte personell til Stendi i flere år. Nå er selskapet konkurs.

Skagerak Personalpartner leverte personell til Stendi i flere år. Nå er selskapet konkurs.

Fra Skagerak Personalpartners LinkedIn-profil.

Vadla forklarer at det nye selskapet har overtatt pensjons- og feriepengeforpliktelsene til det gamle selskapet for de ansatte som ble med over. De ansatte som ikke ble med over til det nye selskapet, må rette kravene sine til konkursboet.

I en e-post til de ansatte som FriFagbevegelse har sett, skriver Vadla at kravene til disse ansatte vil dekkes av Navs lønnsgarantifond.

– Det er en av rettighetene med virksomhetsoverdragelse. Ansatte kan reservere seg mot å bli med over, og da har de sine krav mot det selskapet de var i, forklarer Vadla.

Hadde 182 ansatte

Han opplyser også at Skagerak vil gi informasjon til konkursboet om hvem som har krav mot dem, slik at de ansatte ikke må fremsette sine krav selv.

Ifølge selskapenes egen innberetning, har Skagerak Bemanning 42 ansatte per i dag. Skagerak Personalpartner sto med 18 ansatte før konkursen, ned fra 182 for ett år siden.

FriFagbevegelse spurte også Vadla om det var planlagt at det offentlige skulle ta regningen for det konkursrammede selskapet, hvorfor selskapet gikk konkurs og hvorfor man mener at det er grunnlag for å drive videre i et nytt selskap.

Vadla ber oss ta disse spørsmålene med eierne av selskapene.

Flere av selskapene i Skagerak-gruppen har fått omfattende revisoranmerkninger, blant annet for brudd på lovens krav til regnskap og dokumentasjon.

Flere av selskapene i Skagerak-gruppen har fått omfattende revisoranmerkninger, blant annet for brudd på lovens krav til regnskap og dokumentasjon.

Sissel M. Rasmussen

Skiftet eier

I tillegg til feriepenger og pensjon for de ansatte som ikke ble med over i nytt selskap, skylder Skagerak Personalpartner over sju millioner kroner for manglende betaling av arbeidsgiveravgift og skattetrekk av lønn til kemneren i Grenland.

Det er kemneren som har slått selskapet konkurs.

p

Larsen, som eier Skagerak Personalpartner og stiftet Skagerak Bemanning, har ikke svart på FriFagbevegelses spørsmål. Ifølge skattelistene, har han hatt en inntekt på nesten to millioner kroner i 2018, over tre millioner i 2017 og over to millioner i 2016.

I september ble eierskapet til Skagerak Bemanning overført til Kjersti Johansen, som heller ikke svarer på telefon og SMS. Larsen og Johansen er folkeregistrert på den samme eneboligen i Skien.

Vadla vet ikke hvorfor selskapet er overdratt til ny eier nylig.

– Jeg er ansatt og jeg er opptatt av at vi skal gjøre en jobb. Det skal være ordentlig og ryddig, og lønn skal komme på konto. Hvem som er eier har ikke jeg noe med, sier han.

Kreditorer i kø

Larsens konsern har hatt omfattende endringer siden han begynte å opprette selskaper under Skagerak-paraplyen i 2012. Siden da har han hatt totalt sytten selskaper under dette navnet. Sju av selskapene er nå nedlagt, og flere av selskapene har skiftet navn flere ganger.

p

Onsdag behandler Nedre Telemark tingrett to nye konkursbegjæringer mot Larsens selskaper: Skagerak-Entreprise Eiendom og Skagerak Bilpartner. Disse to selskapene har leaset biler til Stendi i flere år.

To forskjellige banker står bak konkursbegjæringene mot disse selskapene.

Skagerak-Entreprise Eiendom er ett av selskapene som trues av konkurs. Huset i Skien sentrum er en av flere eiendommer selskapet eier.

Skagerak-Entreprise Eiendom er ett av selskapene som trues av konkurs. Huset i Skien sentrum er en av flere eiendommer selskapet eier.

Tori Aarseth

Hevder Stendi skylder ham penger

Skagerak-Entreprise Eiendom ble også begjært konkurs tidligere i høst av en tredje bank uten at begjæringen ble tatt til følge. Da oppga Larsen at Stendi skyldte selskapet åtte millioner kroner for leasing av biler og leie av eiendom.

Ytterligere to firmaer i Skagerak-konsernet ble tvangsoppløst tidligere i høst. Selskapene het opprinnelig Skagerak Entreprise og Skagerak Drift og Utleie, men endret navn til henholdsvis Vks Entreprenør og Vks Sikkerhet i forkant av varselet om tvangsoppløsning som kom for to år siden.

p

De siste månedene har Larsen overført eierskapet til fem av sine selskaper til et nyopprettet holdingselskap eid av Johansen. Han har også overlatt rollen som styreleder i disse selskapene til henne.

Skyhøy gjeld

Da FriFagbevegelse i sommer skrev om omfattende rot i regnskaper og skyhøy gjeld i Larsens selskaper, sto Larsen fast på at det ikke var aktuelt å slå noen av dem konkurs.

Regnskapene for 2017 viste at Larsens selskaper samlet sett sto med 188 millioner kroner i gjeld og en negativ egenkapital på minus 12 millioner kroner.

De fleste av selskapene hans har per dags dato ikke innlevert regnskap for 2018, selv om den lovpålagte fristen var i juli.

Forretningsbygget kjøpt for 23 millioner kroner i fjor, eies av ett av selskapene Larsen har overført til ny eier. Larsens kreditorer har likevel pant i eiendommen. Stendi har tidligere hatt kontor her.

Forretningsbygget kjøpt for 23 millioner kroner i fjor, eies av ett av selskapene Larsen har overført til ny eier. Larsens kreditorer har likevel pant i eiendommen. Stendi har tidligere hatt kontor her.

Tori Aarseth

Stendi: Har fremdeles avtaler med Skagerak

FriFagbevegelse har stilt Stendi flere spørsmål om deres underleverandør gjennom flere år. Selskapet velger å svare med en samleuttalelse:

– Vi finner det ikke riktig å kommentere på mellomværende eller øvrige kommersielle forhold med våre leverandører. Vi kan imidlertid opplyse at vår avtale om innleie av personell fra Skagerak Personalpartner var avviklet før konkursåpningen. Vi har også avviklet vår avtale om innleie av biler fra Skagerak Bilpartner.

p

– Vi er kjent med at flere selskap i Skagerak-gruppen har hatt økonomiske utfordringer, men vi kjenner ikke detaljer i gjeldsforpliktelser i disse selskapene.

– Skagerak Gruppen har bygget opp tjenestetilbud som har vært tilpasset for vår bransje. Vi har fremdeles løpende avtale med noen selskap i Skagerak-gruppen og konkursen i Skagerak Personalpartner har ikke hatt noen direkte konsekvens for disse avtalene.

Vil ikke svare på dette

Stendi svarer ikke på disse spørsmålene fra FriFagbevegelse:

• Var Stendi klar over at Skagerak personalpartner skyldte store summer i skattetrekk og arbeidsgiveravgift?

• Har dere innleid personell fra Skagerak Bemanning per i dag?

• Hva består uenigheten mellom dere og Larsen i, som gjør at han mener at dere skylder ham åtte millioner kroner?

• Hvordan ble Skagerak-selskapene en foretrukken underleverandør for Stendi?

06.11.2019
12:13
21.08.2023 17:14Mest lest

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år

Hanna Skotheim

Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben


Flere saker