Skagerak Personalpartner slått konkurs:
Aleris-leverandør betalte ikke skatter og avgifter til det offentlige
Skagerak Personalpartner, som i flere år har vært en foretrukken leverandør av miljøarbeidere til Aleris Omsorg, er slått konkurs. Mens boet sitter med milliongjeld til det offentlige, drives virksomheten videre i et nytt selskap.
Skagerak-selskapene har adresse i dette kontorlokalet i Skien. Nå trues flere av dem med konkurs.
Tori Aarseth
tori@lomedia.no
– Ja, det er Kim, sier stemmen på telefonen.
Kim Richard Larsen eier Skagerak Personalpartner og flere andre selskaper som nå trues av konkurs. I løpet av få år slo han seg opp som en foretrukken leverandør av personell, biler, eiendom og sikkerhet til omsorgsgiganten Aleris, nå kjent som Stendi, og han har hatt en personlig inntekt på over sju millioner kroner de siste tre årene.
p
Men da Aleris Omsorg skiftet eiere tidligere i år, skar det seg imidlertid mellom de to firmaene.
I sommer avslørte FriFagbevegelse at Stendi holdt tilbake penger fakturert av Larsen. Men Stendi vil ikke svare på hvorfor de mener at Larsens krav mot dem er uberettiget.
Når Larsen hører hvem det er som ringer, legger han på. FriFagbevegelse har også sendt spørsmål om konkursen på e-post til både Larsen og hans advokat, men ikke fått svar.
Henvises til Nav-fond
HR-rådgiver Lars Vadla i Skagerak Bemanning tar imidlertid telefonen.
Skagerak Bemanning er et nytt vikarbyrå som ble opprettet av Larsen i januar i år. I månedene før konkursen i Skagerak Personalpartner, overtok Skagerak Bemanning flere av de ansatte i det nå konkursrammede firmaet, inkludert Vadla.
Skagerak Personalpartner leverte personell til Stendi i flere år. Nå er selskapet konkurs.
Fra Skagerak Personalpartners LinkedIn-profil.
Vadla forklarer at det nye selskapet har overtatt pensjons- og feriepengeforpliktelsene til det gamle selskapet for de ansatte som ble med over. De ansatte som ikke ble med over til det nye selskapet, må rette kravene sine til konkursboet.
I en e-post til de ansatte som FriFagbevegelse har sett, skriver Vadla at kravene til disse ansatte vil dekkes av Navs lønnsgarantifond.
– Det er en av rettighetene med virksomhetsoverdragelse. Ansatte kan reservere seg mot å bli med over, og da har de sine krav mot det selskapet de var i, forklarer Vadla.
Hadde 182 ansatte
Han opplyser også at Skagerak vil gi informasjon til konkursboet om hvem som har krav mot dem, slik at de ansatte ikke må fremsette sine krav selv.
Ifølge selskapenes egen innberetning, har Skagerak Bemanning 42 ansatte per i dag. Skagerak Personalpartner sto med 18 ansatte før konkursen, ned fra 182 for ett år siden.
FriFagbevegelse spurte også Vadla om det var planlagt at det offentlige skulle ta regningen for det konkursrammede selskapet, hvorfor selskapet gikk konkurs og hvorfor man mener at det er grunnlag for å drive videre i et nytt selskap.
Vadla ber oss ta disse spørsmålene med eierne av selskapene.
Flere av selskapene i Skagerak-gruppen har fått omfattende revisoranmerkninger, blant annet for brudd på lovens krav til regnskap og dokumentasjon.
Sissel M. Rasmussen
Skiftet eier
I tillegg til feriepenger og pensjon for de ansatte som ikke ble med over i nytt selskap, skylder Skagerak Personalpartner over sju millioner kroner for manglende betaling av arbeidsgiveravgift og skattetrekk av lønn til kemneren i Grenland.
Det er kemneren som har slått selskapet konkurs.
p
Larsen, som eier Skagerak Personalpartner og stiftet Skagerak Bemanning, har ikke svart på FriFagbevegelses spørsmål. Ifølge skattelistene, har han hatt en inntekt på nesten to millioner kroner i 2018, over tre millioner i 2017 og over to millioner i 2016.
I september ble eierskapet til Skagerak Bemanning overført til Kjersti Johansen, som heller ikke svarer på telefon og SMS. Larsen og Johansen er folkeregistrert på den samme eneboligen i Skien.
Vadla vet ikke hvorfor selskapet er overdratt til ny eier nylig.
– Jeg er ansatt og jeg er opptatt av at vi skal gjøre en jobb. Det skal være ordentlig og ryddig, og lønn skal komme på konto. Hvem som er eier har ikke jeg noe med, sier han.
Kreditorer i kø
Larsens konsern har hatt omfattende endringer siden han begynte å opprette selskaper under Skagerak-paraplyen i 2012. Siden da har han hatt totalt sytten selskaper under dette navnet. Sju av selskapene er nå nedlagt, og flere av selskapene har skiftet navn flere ganger.
p
Onsdag behandler Nedre Telemark tingrett to nye konkursbegjæringer mot Larsens selskaper: Skagerak-Entreprise Eiendom og Skagerak Bilpartner. Disse to selskapene har leaset biler til Stendi i flere år.
To forskjellige banker står bak konkursbegjæringene mot disse selskapene.
Skagerak-Entreprise Eiendom er ett av selskapene som trues av konkurs. Huset i Skien sentrum er en av flere eiendommer selskapet eier.
Tori Aarseth
Hevder Stendi skylder ham penger
Skagerak-Entreprise Eiendom ble også begjært konkurs tidligere i høst av en tredje bank uten at begjæringen ble tatt til følge. Da oppga Larsen at Stendi skyldte selskapet åtte millioner kroner for leasing av biler og leie av eiendom.
Ytterligere to firmaer i Skagerak-konsernet ble tvangsoppløst tidligere i høst. Selskapene het opprinnelig Skagerak Entreprise og Skagerak Drift og Utleie, men endret navn til henholdsvis Vks Entreprenør og Vks Sikkerhet i forkant av varselet om tvangsoppløsning som kom for to år siden.
p
De siste månedene har Larsen overført eierskapet til fem av sine selskaper til et nyopprettet holdingselskap eid av Johansen. Han har også overlatt rollen som styreleder i disse selskapene til henne.
Skyhøy gjeld
Da FriFagbevegelse i sommer skrev om omfattende rot i regnskaper og skyhøy gjeld i Larsens selskaper, sto Larsen fast på at det ikke var aktuelt å slå noen av dem konkurs.
Regnskapene for 2017 viste at Larsens selskaper samlet sett sto med 188 millioner kroner i gjeld og en negativ egenkapital på minus 12 millioner kroner.
De fleste av selskapene hans har per dags dato ikke innlevert regnskap for 2018, selv om den lovpålagte fristen var i juli.
Forretningsbygget kjøpt for 23 millioner kroner i fjor, eies av ett av selskapene Larsen har overført til ny eier. Larsens kreditorer har likevel pant i eiendommen. Stendi har tidligere hatt kontor her.
Tori Aarseth
Stendi: Har fremdeles avtaler med Skagerak
FriFagbevegelse har stilt Stendi flere spørsmål om deres underleverandør gjennom flere år. Selskapet velger å svare med en samleuttalelse:
– Vi finner det ikke riktig å kommentere på mellomværende eller øvrige kommersielle forhold med våre leverandører. Vi kan imidlertid opplyse at vår avtale om innleie av personell fra Skagerak Personalpartner var avviklet før konkursåpningen. Vi har også avviklet vår avtale om innleie av biler fra Skagerak Bilpartner.
p
– Vi er kjent med at flere selskap i Skagerak-gruppen har hatt økonomiske utfordringer, men vi kjenner ikke detaljer i gjeldsforpliktelser i disse selskapene.
– Skagerak Gruppen har bygget opp tjenestetilbud som har vært tilpasset for vår bransje. Vi har fremdeles løpende avtale med noen selskap i Skagerak-gruppen og konkursen i Skagerak Personalpartner har ikke hatt noen direkte konsekvens for disse avtalene.
Vil ikke svare på dette
Stendi svarer ikke på disse spørsmålene fra FriFagbevegelse:
• Var Stendi klar over at Skagerak personalpartner skyldte store summer i skattetrekk og arbeidsgiveravgift?
• Har dere innleid personell fra Skagerak Bemanning per i dag?
• Hva består uenigheten mellom dere og Larsen i, som gjør at han mener at dere skylder ham åtte millioner kroner?
• Hvordan ble Skagerak-selskapene en foretrukken underleverandør for Stendi?