Heltid eller deltid:
Ny rapport: Fire av fem nyutdannede helsefagarbeidere jobber deltid
Vi kan ikke tilby ungdommene deltidsstillinger på denne måten, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø.
Deltidsbruken er utbredt blant helsefagarbeidere og særlig i kommunene, viser en fersk rapport fra Statistik sentralbyrå (SSB).
Sissel M. Rasmussen
aslak@lomedia.no
Andelen deltidsstillinger i helse- og omsorgstjenesten er høy og særlig utbredt i kommunene. I 2016 jobbet to av tre helsefagarbeidere deltid, viser en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Ifølge rapporten ble også 80 prosent av de nyutdannede helsefagarbeiderne avspist med deltid dette året.
ph
– Boligprisene blir stadig høyere, og helsefagarbeidere trenger å ha en fast og full inntekt for å ha en sjanse til å komme seg inn på boligmarkedet. Det holder rett og slett ikke å tilby nesten alle nyutdannede deltid på denne måten. Kommunene og sykehusene må virkelig skjerpe seg, slår SV-nestleder Kirsti Bergstø fast overfor FriFagbevegelse.
p
Et yrke for framtiden
Alder avgjør i stor grad hvilken stillingsbrøk helsefagarbeideren har.
Fram til helsefagarbeiderne er 39 år er det flest på deltid.
Blant helsefagarbeidere over 39 år er det mest heltid.
Så øker andelen på deltid når de blir eldre.
Ansatte som nærmer seg pensjonsalder jobber også i større grad deltid, ifølge rapporten.
Økt behov
Nye behandlingsmuligheter, flere eldre og høyere levealder i befolkningen, vil øke behovet for helsepersonell i framtiden. Helsefagarbeidere er en av de gruppene det vil bli sterk etterspørsel etter. Navs bedriftsundersøkelse og SSB-rapporten om arbeidsmarkedet for helsepersonell, som begge kom i mai, viser at Norge vil mangle 18.000 helsefagarbeidere i 2035.
– For at flere skal velge å bli helsefagarbeidere, må vi også tilby hele og faste jobber. Da sender vi samtidig et signal om at dette er et yrke for framtiden, understreker SV-nestlederen.
Krever redusert deltid
Bergstø blir provosert av sløseriet med arbeidskraft. Nye generasjoner som er på vei inn i arbeidslivet, forventer at de skal få en fulltidsjobb. For mye deltid kan skremme vekk helsefagarbeiderne. Det er ingen som ønsker å ha en yrkeskarriere som ringevikar, påpeker hun.
ph
– Før hadde vi veldig klare krav til å redusere deltidsbruken i sykehusene. Lignende krav må på plass igjen – både i stat og kommuner. Det handler om å tilby skikkelige arbeidsforhold for folk med livsviktige yrker, ved siden å sikre den framtidige velferden for alle innbyggerne i landet. Vi har ikke råd til å sløse bort ressursene på denne måten, mener SVs nestleder.
– For oss er det et viktig mål å ta makt i så mange kommuner som mulig etter høstens lokalvalg. Da kan vi få gjort noe med dette problemet, legger Kirsti Bergstø til.
Saken fortsetter under bildet.
For at flere skal velge å bli helsefagarbeidere, må vi også tilby hele og faste jobber, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø.
Werner Juvik
Høyre refser kommunene
Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson for Høyre, sier at det er kommunene som er «spesielt dårlige». Situasjonen er bedre i sykehusene, og det skyldes blant annet politisk påtrykk, mener han.
– Kommunene bør ta seg sammen. Dette er et politisk ansvar. En aktiv arbeidspolitikk er nøkkelen for å tiltrekke seg dyktige fagfolk, påpeker han overfor FriFagbevegelse.
– Man kan ikke forvente at folk satser på å bli helsefagarbeidere når så mange arbeidsgivere er så sløve. Jeg vil fortsette mitt engasjement for flere hele stillinger i statlig sektor, mens kollegene mine i kommunene må ta opp hansken der, understreker Stensland.