JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye ledere for tyske SPD er kritiske til Merkel-samarbeid

De nye lederne for de tyske sosialdemokratene venter noen dager med å si om regjeringssamarbeidet med Angela Merkels CDU bør fortsette.
Norbert Walter-Borjans og Saskia Esken er nye partiledere i sosialdemokratiske SPD i Tyskland.

Norbert Walter-Borjans og Saskia Esken er nye partiledere i sosialdemokratiske SPD i Tyskland.

Joerg Carstensen / dpa via AP / NTB scanpix

Nyheten om utsettelsen kom dagen etter at to forholdsvis ukjente partiprofiler, begge fra venstresiden i partiet, hadde vunnet kampen om de to øverste plassene i ledelsen.

p

Norbert Walter-Borjans var tidligere finansminister i delstaten Nordrhein-Westfalen i sju år, mens Saskia Esken sitter i nasjonalforsamlingen og er kjent for sin aktivisme mot blant annet ytre høyre. De fikk 53 prosent av stemmene.

Avklaring utsatt

Det var ventet en avklaring om koalisjonsspørsmålet søndag, men nå sier de to at de først vil kunngjøre sin holdning til regjeringssamarbeidet tirsdag, dagen før et stort partimøte i Berlin. Der skal delegatene drøfte framtidig samarbeid med Merkels kristeligdemokrater CDU og søsterpartiet CSU.

Walter-Borjans og Esken har tidligere sagt at deres støtte til et fortsatt samarbeid krever en reforhandling av koalisjonsavtalen. De nye SPD-lederne vil ha høyere minstelønn, omfattende investeringer i infrastruktur og strengere klimatiltak.

I fritt fall

SPD var i årevis modell for sosialdemokratiske partier verden over, men har de senere år opplevd velgerflukt og dramatiske fall ved urnene. Velgerne har gått til venstre og til De grønne, men også til Alternativ for Tyskland på ytterste høyre fløy.

Sosialdemokratene har vært i koalisjon med Merkel i 10 av hennes 14 år ved makten, og det er et voksende krav blant medlemmene om at partiet skal løsrive seg og gjenoppbygge sin velgerbase.

Skulle SPD beslutte å trekke seg, vil Merkel kunne fortsette som leder av en mindretallsregjering, et uvanlig fenomen i tysk politikk, eller utskrive nyvalg.

Annonse
Annonse