JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt togselskap står klart for å kjøre opplevelsesturer i Norge

Allerede før jul kan et nytt togselskap ha begynt å kjøre på norske skinner. Strategien for å lykkes er klar.
FORBILDET: Selskapet som skal tilby chartertog har blant annet latt seg inspirere av suksessen til Flåmsbana (arkivfoto).

FORBILDET: Selskapet som skal tilby chartertog har blant annet latt seg inspirere av suksessen til Flåmsbana (arkivfoto).

Flåm Utvikling / Thor Andresen

Saken oppsummert

Selskapet heter verken Go-Ahead eller SJ, men Arctic Train og mangler nå bare de nødvendige tillatelser fra Statens jernbanetilsyn før første avgang på Ofotbanen mellom Narvik og svenskegrensen er et faktum.

– Vi har tre togsett som står klare og kunne ha startet våre opplevelsesbaserte togturer i dag, forteller markedssjef Bjørn Ekrem i Arctic Train.

p

I det ligger at togselskapet primært vil tilby togreiser rettet mot ferie- og fritidsmarkedet.

– Tog blir mer og mer populært og trendy. Det treffer en nerve, sier Ekrem.

Etterspør chartertog

Kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy, kan skrive under på at charter- og turisttog er i vinden.

– Vi får hele tiden forespørsler knyttet til tilrettelagte togturer i form av egne togavganger sammen med forskjellige samarbeidspartnere, forteller hun.

– Det mest profilerte chartertoget vi har hatt de senere årene, kan vel sies å være Sommertoget i samarbeid med NRK, tilføyer hun.

p

Den 20,4 kilometer lange Flåmsbana er selve kroneksempelet på at turister gjerne reiser med tog i Norge, med høye passasjertall på sommerstid allerede i en årrekke.

Svenske SJ, som overtar sju jernbanestrekninger i Norge fra juni neste år, har også planer ut over den ordinære rutetrafikken. Selskapet ønsker å kjøre chartertog til og fra ulike arrangementer ulike steder.

– Vi har anledning til å sette opp chartertog på flere strekninger, først og fremst Raumabanen og Meråkerbanen. Det er de to banene hvor det er mest sannsynlig, uttalte direktør for SJ Norge, Bendek Maartmann-Moe, til Trønder-Avisa i juli.

«En av Europas vakreste»

I Narvik har Arctic Train latt seg inspirere at Flåmsbana, men også av hva den svenske gruvebyen Kiruna, i den andre enden av Ofotbanen, har fått til.

– Kiruna har ikke mer enn 25.000 innbyggere, men likevel 600.000 gjestedøgn årlig, forteller Ekrem. Mange av turistene kommer til byen med fly, men også togtrafikken dit er økende.

Også det at Ofotbanen byr på spektakulære naturopplevelser (Bane Nor omtaler jernbanestrekningen som «en av Europas vakreste») og at Narvik har anløp av cruiseskip, gjør at Ekrem har stor tro på at Ofotbanen kan bli et svært populært turistmål.

Hvis bare Statens jernbanetilsyn gir tommelen opp.

– Alt avhenger av søknadsdokumentet vi sender Statens jernbanetilsyn i månedsskiftet september/oktober. Så enkelt og så vanskelig er det, sier Ekrem.

P

– Vi fikk brev om at trafikkeringsretten er innvilget, så sent som tirsdag, men ennå gjenstår lisens og sikkerhetssertifikat. I et møte med Statens jernbanetilsyn 14. oktober, skal vi presentere søknadsdokumentet vårt i sin helhet, og jeg føler vi har en veldig god søknad.

I dag trafikkeres Ofotbanen av både malmtog på opptil 750 meter, og containertog på vei mellom Alnabru i Oslo og Narvik.

– Det er definitivt behov for dobbeltspor på strekningen, sier Ekrem, men samtidig tror han ikke det vil by på problemer om Arctic Trains tog må finne seg i å vente på et malmtog. Tvert imot tror Ekrem det kan bli en opplevelse i seg selv for turistene å beskue noe slikt.

Gamle NSB-tog

Togene som Arctic Train allerede har kjøpt inn, er gamle NSB-tog, type 69. Nå er de blitt pusset opp på alle mulige måter, for å kunne tilfredsstille turistenes krav.

Det å ha tillatelse til å drive jernbanevirksomhet i Norge, er forøvrig ikke noen sjeldenhet. Fire selskaper har tillatelse til persontrafikk nasjonalt, per dags dato. Det er Vy, Gjøvikbanen, Flytoget og SJ. Go-Ahead får trolig sin tillatelse snart. Sju selskaper har anledning til å drive med godstransport på det nasjonale jernbanenettet. Åtte museer/stiftelser/klubber har lov til å kjøre veterantog, mens seks selskaper kan kjøre på sidespor i anledning næringsvirksomhet.

P

– Alle virksomheter må ha lisens, samt sikkerhetssertifikat del A og B utstedt av sikkerhetsmyndighetene i de land som skal trafikkeres, Skal virksomheten drive persontrafikk i Norge (eventuelt chartertrafikk), kreves i tillegg tillatelse fra Samferdselsdepartementet, får Dagsavisen opplyst fra Statens jernbanetilsyn.

– Tilgang til jernbanesporet fordrer en tillatelse fra Bane Nor. Virksomheten må også være tilknyttet bransjeforeningen Jernbanevirksomhetenes sikkerhetsforening, tilføyes det.

– Vi har et godt håp om å komme i gang før jul, sier Ekrem.

Det å komme så langt, har tatt tid for Arctic Train.

– Ideen om dette ble unnfanget for 12-15 år siden, forteller Ekrem.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss