LOs olje- og gasskonferanse:
Oljedirektøren: – Jeg tror sannelig Ekofisk vil være i produksjon til feltet er 100 år
– Det har vært rekordmange tildelinger av oljefelt de to siste årene, opplyste oljedirektør Bente Nyland på årets olje- og gasskonferanse i regi av LO.
På olje- og gasskonferanen i Stavanger: Olje-driektør Bente Nyland sammen med olje. og energiminister Kjell-Børge Freiberg og leder i Industri Energi, Frode Alfheim.
Trond Elstad
helge@lomedia.no
Oljedirektør Bente Nyland ga uttrykk for at hun håper på et saftig funn i Nordsjøen før hun går av som oljedirektør. Hun tok blant annet for seg Ekofisk-feltet, som i år har jubileum med sine 50 år.
p
– Jeg tror sannelig Ekofisk vil være i produksjon til feltet er 100 år, i hvert fall i 80–90 år. Det har vært en eventyrlig utvikling. I starten hadde man en utvinningsgrad på 17 prosent. Nå har man oversteget 50 prosent, sa hun på konferansen.
Det har vært rekordmange tildelinger av oljefelt de to siste årene. For øyeblikket er hele 87 felt i drift på norsk sokkel.
Opptatt av CCS
Det skyldes blant annet en godt utbygd infrastruktur, som må videreutvikles i årene som kommer for å ta ut de ressursene som er tilgjengelige, ifølge Nyland.
– Det er tilfredsstillende å registrere at selv om produksjonen øker, er utslippene stabile. Det betyr at produksjonen per enhet viser stadig lavere utslipp. Dette vil bare fortsette nedover, sa hun.
Bente Nyland viste også til at man har kommet langt med et fullskala demonstrasjonsprosjekt for fangst og lagring av CO₂ – CCS.
– For første gang er det boret en brønn som ikke er ment å være til oljeleting. Jeg vil også fremheve det viktige arbeidet med kartlegging av mineraler på havbunnen. Vi har gått ned på 3000 meter med undervannsfarkoster, og funnet mye interessant. Mineraler vil være en av de viktigste innsatsfaktorer for miljøvennlige næringer. Derfor håper vi at denne næringen vil lykkes med å utvinne mineraler for en bærekraftig fremtid, selv om det er for tidlig å konkludere. I Asia prøver man å knekke koden for utvinning av mineraler på havbunnen. Det vil, hvis man lykkes være et alternativ til gruveindustri på land, sier Bente Nyland.
– Oljen skal opp
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg mener regjeringen er svært opptatt av å legge forholdene til rette for stabile rammebetingelser og var klinkende klar:
– Oljen skal opp og gassen til Europa. Regjeringen skal sørge for å tilby attraktive letearealer, bidra til forskning og utvikling, og møte klimautfordringene. Dette skal vi fortsette å levere på hver dag. Takket være oljerikdommen har vi utviklet et fenomenalt velferdssamfunn, mener olje- og energiministeren.
p
– Den hadde aldri vært i drift, og det hadde ikke bodd nok folk her, hvis det ikke var for oljearbeiderne som bor, trives og bidrar til lokalsamfunnet takket være at de har en jobb på norsk sokkel. Det er 3000 sysselsatte på Ekofisk, og de kommer fra 240 forskjellige kommuner. Jeg trenger ikke si så mye mer om hvor viktig oljenæringen er for hele det norske folk, sier han.
Freiberg gikk også i rette med kritikere av regjeringens miljøpolitikk.
– Det er ingen motsetning mellom en ansvarlig olje- og gassutvinning og satsing på fornybar energi. Norge har en fornybarandel på 70 prosent av sitt energibruk, EU-landene har 20 prosent i snitt. I tillegg kommer vår ansvarlige olje- og gassproduksjon med stadig lavere utslipp. Årlig verdiskapning per oljeansatt er hinsides høyere enn noen annen bransje. Alle som arbeider på norsk sokkel har grunn til være stolt av sitt bidrag til vårt velferdssamfunn, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.
Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan, (H) slo også fast at petroleumsvirksomheten er løsningen på utfordringen som klimaendringen skaper, ikke problemet.
p
– Bransjen må arbeide kontinuerlig arbeide for å redusere utslippene. Regjeringen vet og mener at petroleumsindustrien alltid har stått for innovasjon og teknologiutfordring, sa han til olje. og gasskonferansen onsdag.