JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønnsaksjon

Oppfordrer alle kvinner til å gå tidlig fra jobb 24. oktober

To Trondheimspolitikere oppfordrer alle kvinner til å gå fra jobb onsdag 24. oktober klokka 14.58. Fagforbundet lokalt skal ta stilling til deltakelse i aksjonen.
Ragna Vorkinnslien fra Trondheim Rødt er en av initiativtagerne. til likelønnsaksjonen.

Ragna Vorkinnslien fra Trondheim Rødt er en av initiativtagerne. til likelønnsaksjonen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Det er grunnleggende urettferdig at kvinner tjener så dårlig i forhold til menn. Jeg tror de fleste kan være enig i at det ikke er greit. Mange snakker om det, men politikkerne viser liten vilje til å gjøre noe med det. Nå må både politikere og fagforeninger ta ansvar og gjøre noe med dette, sier Ragna Vorkinnslien, gruppeleder for Rødt i bystyret i Trondheim, til FriFagbevegelse.

Sammen med leder i Trondheim SV, Silje Salomonsen, har hun tatt initiativ til likelønnsaksjonen, og fagforeninger er på full fart med inn i planleggingen av aksjonen.

Seks figurer som beskriver lønnsforskjellene mellom kvinner og menn

87 prosent av menn

Kvinner tjener i snitt 87 prosent av det menn tjener. Det viser statistikk fra Statistisk sentralbyrå. Om det er nøyaktig riktig tidspunkt, kan sikkert regnes på. Men filosofien bak aksjonen er fra 24. oktober klokka 14.58 og ut resten av året arbeider kvinner uten lønn, sammenlignet med hva menn har i årslønn.

Aksjonsformen ble en suksess på Island i fjor. Da forlot kvinnene jobben klokka 14.38 24. oktober, for å demonstrere foran Alltinget. Det var fra dette tidspunktet og ut arbeidsdagen at gjennomsnittskvinnen jobber gratis ut fra lønnsgapet mellom kjønnene.

Planene er forholdsvis ferske, men det er målet til initiativtakerne at dette skal bli en landsomfattende aksjon.

Første gang aksjonsformen ble tatt i bruk, var på Island i 1975. På en arbeidsdag fra ni til fem fikk kvinnene lønn fram til klokka halv tre. Resten av dagen arbeidet de uten betaling - mens de mannlige kollegaene fikk lønn.

Tre kvinner på 8. mars arrangement som er veldig opptatt av likelønn. Silje Salomonsen (i midten) og Ragna Vorkinnslien (t.h.) arrangerer likelønnsaksjon. Sonia Tangen og Fagforbundet  Trondheim skal vurdere deltakelse i aksjonen.

Tre kvinner på 8. mars arrangement som er veldig opptatt av likelønn. Silje Salomonsen (i midten) og Ragna Vorkinnslien (t.h.) arrangerer likelønnsaksjon. Sonia Tangen og Fagforbundet Trondheim skal vurdere deltakelse i aksjonen.

Sandra Skillingsås

En dag i 1975 satte damene ned foten både hjemme og på jobb.

– Aldri har det vært så fullt på islandske restauranter. Alle pappaene måtte ta med seg barna på restaurant. For mor var ikke hjemme for å lage mat, sa Drifa Snædal under en likestillingskonferanse i regi av Trøndelag LO i forkant av Trondheimskonferansen.

Hun er generalsekretær for Starfsgreinasamband, paraplyorganisasjonen for arbeiderbevegelsen på Island, og har kjempet for kvinners rettigheter i det som kalles verdens mest likestilte land i flere tiår.

– Det var en milepæl i likestillingskampen. Kvinnene hadde 73 prosent av menns lønn. Få kvinner var representert i arbeiderbevegelsen, kvinnelige bønder var uten rettigheter og husmødrenes innsats og erfaring ble ikke verdsatt, fortalte hun på seminaret.

Aksjonen i 1975 fikk også politiske ringvirkninger. Vigdis Finnbogadottir ble president etter opprøret den dagen.

Året etter kom likelønnsloven, en avtale mellom arbeidslivets parter om en standard for lik lønn for menn og kvinner.

Nå er likelønnsloven utvidet. Det er innført en offisiell sertifisering av likelønnsstandarden. Den kan anvendes av alle, men er lov for alle foretak med mer enn 25 ansatte og skal være gjennomført innen utgangen av 2021.

Nå er det forbudt å lønne menn høyere enn kvinner på Island

Synliggjøre ulikheter

Ragna Vorkinnslien er krystallklar på at det er i alles interesse at vi får et arbeidsliv som er rettferdig og likt for alle - uavhengig av kjønn.

Hun er også klar på at det må skje gjennom et samarbeid mellom de politiske partiene, fagbevegelsen og arbeidsgiverne.

Et skritt på veien er å synliggjøre ulikheter.

Sonia Tangen er leder av Fagforbundet i Trondheim. Et av medlemmene har foreslått at styret skal ta stilling til en eventuell deltakelse i aksjonen. Det skal behandles på styremøte på tirsdag.

– For Fagforbundet er likelønn en av de viktigste sakene. Det er interessant å følge det som skjer på Island med tanke på likelønnsloven. Initiativet om en politisk streik skal vi ta stilling til på styremøte. Vurderingene vi må ta er hvordan vi skal ha fokus på dette framover, sier Sonia Tangen.

Det er lik lønn mellom kvinner og menn i aldersgruppa 25-29 år

– Kampen for likestilling starter i hjemmet, mener Arnthor (40) og Marika (36)

Kvinner tjener i snitt 13 prosent mindre enn menn

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse