JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo kommune byttet ut IT-konsulenter med fast ansatte – Fikk både mer penger og mer kompetanse

Oslo kommune har snudd konsulentbruken på hodet. Nå er sju av ti fast ansatte. Penger spart – og mye kompetanse blir i eget hus.
De har fått fast jobb i Oslo kommune; fra venstre dataplattform-arkitekt Fredrik Vraalsen, utvikler Kim Betty, og tjenestedesigner Ingrid Herigstad.

De har fått fast jobb i Oslo kommune; fra venstre dataplattform-arkitekt Fredrik Vraalsen, utvikler Kim Betty, og tjenestedesigner Ingrid Herigstad.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Robert Steen (Ap) er byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo kommune. For ham er digitalisering en hjertesak.

– Vi har vært gode til å rekruttere lærere, sykepleiere, hjemmehjelpere og trikkeførere. Men når det for eksempel er snakk om utviklere og teknologi, har vi en tendens til å engasjere konsulenter, sier Robert Steen til FriFagbevegelse.

Det er det slutt på nå.

p

Tidligere hadde Oslo kommune 70 prosent av sine utviklere i Oslo Origo innleid som konsulenter. Nå er 70 prosent fast ansatte.

Sparer årlig 70 millioner

Slik sparer kommunen 70 millioner kroner på i året – en million for hver av de fast ansatte.

– Du får noen lærere og sykepleiere for 70 millioner, slår Robert Steen fast.

Men like viktig for han er at kompetansen nå forblir i eget hus.

Det har gitt ham et kinderegg: Erfaringen fra Oslo Origo viser at det blir billigere, bedre og helt nødvendig å gå fra å leie inn konsulenter til å ansette dem selv.

– Dette er bare begynnelsen. Det er enormt mange konsulenter inne i Oslo kommune. For ikke å snakke om offentlig sektor. Det er enorme summer av penger som går ut i konsulentverdenen. Jeg er helt overbevist om at det er dumt, dyrt og dårlig. Vi betaler mer enn vi burde gjøre for kompetanse som blir borte når konsulenten går ut av organisasjonen. Du bygger ikke egen organisasjon gjennom å leie inn folk for å gjøre en jobb for deg. De har heller ikke lojaliteten til deg. En arbeidstaker har sin lojalitet til arbeidsgiveren sin, påpeker byråden.

Saken fortsetter under bildet.

Robert Steen har store ambisjoner for Oslo kommune når det gjelder teknologi og utvikling.

Robert Steen har store ambisjoner for Oslo kommune når det gjelder teknologi og utvikling.

Helge Rønning Birkelund

Oslo Origo ble etablert i 2017 for å være pådriveren i kommunens digitaliseringsarbeid, og sørge for at Oslo kommune klarer å bli en moderne digital kommune.

Gjennom Origo skal kommunen bygge opp et eget kompetansemiljø innen systemutvikling, informasjonssikkerhet, produktutvikling, tjenestedesign og organisasjonsutvikling.

Fikitive «Tim» er sentral

I sentrum av det hele står en evigung gutt som heter Tim. Han er 11 år, og en fiktiv innbygger. Det vil si; noen ganger han veldig gammel, noen ganger har han demens og driver og surrer seg bort. Noen ganger går han i barnehagen. Men stort sett er han 11 år.

– Tim ble født som en historie i 2017.

På YouTube ligger historien hans. Han skal være et bilde på hvordan vi tror innbyggerne - først i Oslo, så i helseregionen vår, og i Norge - ønsker å oppleve offentlig sektor når vi bruker teknologien på en god måte i framtida, sier Robert Steen.

– Vi vet at offentlig sektor er for oppdelt i forskjellige forvaltningsnivåer. For ofte får folk beskjed om at det ikke er her du skal henvende deg, du skal et annet sted. Det er vanskelig å forholde seg til ulike forvaltningsnivåer i offentlig sektor. Målet med Tim er å lage en proaktiv tjeneste. Du skal få tjenester, uten at du må be om det og når du har behov, mener Robert Steen.

– Teknologien skal kunne forandre hele vår oppfatning av offentlig sektor, poengterer han.

Klare oppgaver

Nettopp «gjengen» i Origo, som han kaller dem, har fått i oppdrag å gjøre noe med dette. De skal realisere målbildet.

– Deres arbeidsoppgave er å gjøre det som skal til for at denne virkeligheten skal se dagens lys, poengterer han.

Spørsmålet er hvordan det skal gjøres. Det er verre, enn å kartlegge hvordan det skal være.

p

– Vi skal rett og slett forandre kjernevirksomheten til det offentlige. Vi skal jobbe annerledes i framtida enn i fortiden. Det vanlige har vært å holde igjen på utviklingen. Man er alltid trygg på hva man har gjort. Men det kan bli en trussel i seg selv. Privat sektor ligger langt foran det offentlige i teknologisk utvikling. Derfor har vi ikke fått noe kompetanse på det teknologiske i kommunene. Vi har ventet for lenge, mener Steen.

– Det vanlige har vært å hente inn en konsulent, fått vedkommende til å lage en duppeditt, og så har konsulenten forsvunnet. Da er samtidig kompetansen borte med konsulenten, poengterer han.

Konkurransedyktig

Tim-modellen har allerede spredt seg til Bergen, Bodø og et fylke i Sverige.

Oslo Origo og Oslo kommune begynner også å bli en attraktiv arbeidsgiver når nye medarbeidere skal rekrutteres.

Kim Betti synes det er kult at det offentlige endelig er blitt konkurransedyktig på utviklerlønn.

p

– Vi er fortsatt ikke så godt kjent som teknologiarbeidsplass, men vi klatret fra 41. til 26. plass på Universums liste over Norges mest attraktive IT-arbeidsplasser, skryter byråden.

Fredrik Vraalsen, Kim Betti og Ingrid Herigstad er tre av dem som allerede er på plass.

De to førstnevnte var selv konsulenter – før de ble fast ansatt. Det er en vinn-vinn situasjon, mener de.

– Oslo kommune beholder kompetansen, og vi får en trygg og god tilværelse. Vi kan i en langt større grad jobbe langsiktig, og det er lettere å fungere som team når både du og kollegaen din er fast ansatte, sier de.

Saken fortsetter under bildet.

VINN-VINN: Kim Betti, Fredrik Vraalsen og Ingrid Herigstad mener alle har noe å vinne på den nye praksisen med faste ansettelser.

VINN-VINN: Kim Betti, Fredrik Vraalsen og Ingrid Herigstad mener alle har noe å vinne på den nye praksisen med faste ansettelser.

Helge Rønning Birkelund

Fredrik Vraalsen synes det er veldig interessant og motiverende å jobbe med et slikt samfunnsoppdrag.

– Her får vi jobbe med utfordrende problemer og spennende teknologier, sier han til FriFagbevegelse.

– Du får også et helt annet eierskap til det du gjør når du er fast ansatt, legger han til.

Han jobbet som konsulent i 15 år før han ble fast ansatt.

– Før satt vi med mye mer kompetanse om det vi jobbet med enn det bedriften gjorde selv. Når vi da går ut igjen, blir det borte. I tillegg kan vi jobbe smidigere, legger han til.

Mens Kim Betti synes det er veldig kult å jobbe med noe som faktisk skal være bra og nyttig for folk, og ikke bare genere mest mulig penger.

Ingrid Herigstad fremhever at hun i Origo føler seg tryggere og mer faglig sterk i jobben hun gjør.

– Det som er spesielt, er at vi har et innbyggerfokus. Fra start til slutt, sier hun.

Annonse
Annonse