UNDER LUPEN: Oslo kommune har gransket hjemmetjenesten til den profittbaserte omsorgsbedriften Attendo, fylkeslegen har åpnet tilsynssak og Arbeidstilsynet har gjort tilsyn.
Skjermdump
Oslo kommune kritiserer ansatte som varslet om ulovlige forhold
Oslo kommune kritiserer de ansatte som varslet om ulovligheter og dårlig behandling av eldre i privat hjemmehjelp-firma.
yngvil@lomedia.no
De ansatte som varslet om kritikkverdige forhold i det private hjemmehjelpfirmaet Attendo, får nå kritikk av Oslo kommune. De ansatte varslet om ulovlig mye overtid og dårlig stell av de eldre. Etter flere artikler i FriFagbevegelse om saken, gransket Oslo kommune selv firmaet, og fant kritikkverdige forhold.
Men varslerne i selskapet får ikke ros av kommunen – tvert imot. Kommunen kritisererer de ansatte, og skriver at de burde varslet internt. De ansatte hevder de har varslet internt flere ganger.
Da Helseetaten i Oslo kommune gransket selskapet, snakket de bare med ledelsen, og ikke med de ansatte som faktisk varslet om de kritikkverdige forholdene i selskapet.
Skal ikke snakke med de ansatte
Helseetaten i Oslo kommunen forsvarer sin egen praksis:
Helseetaten skal ikke snakke med de ansatte eller lokalt tillitsvalgte under kommunens kontroller av deres lønns- og arbeidsvilkår hos de kommersielle omsorgsbedriftene, ifølge etaten selv.
– Helseetaten har rutinemessig gjennomført kontraktoppfølging og forholder seg til virksomhetsledelsen i henhold til kontrakten, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Helseetaten i Oslo kommune, Christian Ekker Larsen.
Oslo kommune gransket den private kommersielle omsorgsbedriften Attendo etter at flere ansatte i hjemmetjenesten fortalte om blant annet ulovlig mye overtid og om ufaglærte som gjør sykepleieoppgaver uten opplæring.
LES SAKEN HER: Oslo kommune fant ulovligheter i firma som leverer privat hjemmehjelp
Eldre-byråd i Oslo, Aud Kvalbein (KrF), sier at FriFagbevegelses artikler om arbeidsforholdene i Attendo Hjemmetjeneste førte til ekstra kontroller.
Oslo kommune mener de ansatte burde varslet gjennom et skriftlig «avvikssystem» internt i bedriften. Men lokalt tillitsvalgt sier hun ikke visste om noe skriftlig «avvikssystem» i Attendo Hjemmetjeneste.
– De ansatte bidrar ikke konstruktivt
«Det er ikke dokumentert at ansatte har benyttet seg av Attendos interne avvikssystem», skriver Helseetaten som sjekket Attendos interne avvikssystem for august 2014-mai 2015.
«Helseetaten mener at de ansatte, ved å handle på denne måten, ikke har brukt sin mulighet til å bidra konstruktivt» i det interne arbeidet for å bedre kvaliteten på Attendos tjenester.
De ansatte har ikke meldt skriftlig fra om mangler som er omtalt i FriFagbevegelses artikler, heter det i rapporten.
Kjente ikke systemet for varsling av avvik
Lokalt tillitsvalgt for Fagforbundet, Laura Bakke Lillegård, sier de ansatte ikke hadde kjennskap til avvikssystemet da de kontaktet FriFagbevegelse.
– Jeg visste ikke om dette systemet før jeg leste Helseetatens rapport om kontrollen, sier hun.
Bakke Lillegård presiserer hvordan hun og andre ansatte gjentatte ganger har tatt opp de ansattes problemer med ledelse og verneombud:
– Vi har varslet verneombudet gjentatte ganger. Hun var også med på å varsle om saken i media. Vi har også informert avdelingslederen om disse tingene flere ganger. Jeg har personlig hatt flere samtaler med daglig leder om disse tingene. Vi har gjort det som har vært mulig for oss å gjøre, sier hun.
Helseetatens kommunikasjonsrådgiver sier de mener avvikssystemet er kjent i virksomheten fordi det ved andre anledninger er meldt om avvik om andre ting enn det som er nevnt i FriFagbevegelses artikler.
Helseetaten har ikke spurt de ansatte om de kjenner systemet.
– Problematisk med dobbeltroller
Den lokalt tillitsvalgte syns det er problematisk at Attendo Hjemmetjenestes verneombud også er mellomleder i bedriften. Varaverneombudet er også mellomleder.
Ifølge Arbeidstilsynet kan arbeidsledere velges til verneombud, men Tilsynet anbefaler det ikke fordi det lett kan oppstå konflikt mellom rollen som verneombud og rollen som arbeidsleder.
For eller mot fagorganisering?
Et av punktene Helseetatens kontrollører skulle undersøke var uttalelser fra flere ansatte og tillitsvalgt om at arbeidsgiveren i Attendo Hjemmetjeneste misliker at ansatte fagorganiserer seg.
Helseetaten hadde en samtale om dette med Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Oslo, Per Egil Johansen, som i en overgangsperiode også har fullmakt til å være tillitsvalgt for medlemmene i Attendo Hjemmetjeneste. Fullmakten fikk Johansen i en avtale med den hovedtillitsvalgte for medlemmene i alle Attendos sykehjem og hjemmetjeneste, Khuram Shahzad, som siden har trukket seg fra vervet.
Per Egil Johansen fortalte Helseetaten at det generelt er et godt samarbeid mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte i Attendo og at bedriften legger til rette for organiserte og tillitsvalgte.
Per Egil Johansen sier Helseetaten spurte ham om forholdet mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte på alle Attendo-arbeidsplassene, ikke spesifikt om Attendo Hjemmetjeneste.
Johansen har fulgt opp Fagforbundets tillitsvalgte i de private omsorgsbedriftene i mange år.
– Jeg kjenner alle de private aktørene veldig godt. Attendo utmerker seg verken i positiv eller negativ forstand, sier han.
LES MER OM ATTENDO
Ufaglærte gjør sykepleieoppgaver uten opplæring
DETTE ER SAKEN
• FriFagbevegelses artikler om arbeidsforholdene i Attendo Hjemmetjeneste førte til at Oslo kommune gjorde ekstra kontroller av bedriften.
• Helseetaten i Oslo kommune har ansvaret for å sjekke at omsorgsbedriftene som leverer hjemmetjenester holder kontraktene sine.
• Attendo Hjemmetjeneste fikk 1. april i år konsesjon av Oslo kommune til å drive både hjemmehjelptjenester og hjemmesykepleie.
• Attendo driver fra før to sykehjem i Oslo og overtar i høst driften av Romsås sykehjem, som nå drives av kommunen.
• Attendo-bedriftene i Norge er eid av svenske Attendo, som igjen er eid av et oppkjøpsfond.
Vi har gjort det som har vært mulig for oss å gjøre.
Tillitsvalgt for Fagforbundet i Attendo Hjemmetjeneste, Laura Bakke Lillegård.
DETTE ER SAKEN
• FriFagbevegelses artikler om arbeidsforholdene i Attendo Hjemmetjeneste førte til at Oslo kommune gjorde ekstra kontroller av bedriften.
• Helseetaten i Oslo kommune har ansvaret for å sjekke at omsorgsbedriftene som leverer hjemmetjenester holder kontraktene sine.
• Attendo Hjemmetjeneste fikk 1. april i år konsesjon av Oslo kommune til å drive både hjemmehjelptjenester og hjemmesykepleie.
• Attendo driver fra før to sykehjem i Oslo og overtar i høst driften av Romsås sykehjem, som nå drives av kommunen.
• Attendo-bedriftene i Norge er eid av svenske Attendo, som igjen er eid av et oppkjøpsfond.
Mest lest
Colourbox.com
Nye satser for pensjon og trygd
Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.
Sondre Dalaker/NRK
Jordbærplukkere får hundretusener i erstatning
Hanna Skotheim
Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»
Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte
Ole Martin Prangerød (40) har etter mange år i kriminalomsorgen fått en høyt betrodd stilling i Nav.
Eirik Dahl Viggen
Ole Martin fikk nok av fengselslønna – byttet til jobb i Nav
Magnus Hauge under en vinterøvelse.
Privat
Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør
Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.
Sissel M. Rasmussen
Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner
Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.
Brian Cliff Olguin
Terskelen for opptjening av pensjon i staten senkes
Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.
Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK
Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen
– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.
Alf Ragnar Olsen
Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.
Hanna Skotheim
Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte
Kronikk
Privat
Er jeg dum som et brød som valgte jobben jeg har?
– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).
Martin Guttormsen Slørdal
Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en Facebook-post
Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.
Herman Bjørnson Hagen
Hyller den norske storstreiken: – Det LO lyktes med i Norge, har jeg ikke sett noen andre klare
Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.
Håvard Sæbø
Samtlige 84 på Kirkenes-verft kan bli oppsagt
USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.
Merete Jansen
Hva om det skjer en ulykke på et atomdrevet skip?
Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.
Equinor
Selskap avtalte ikkje innleige med tillitsvalde: – Omgår lovendringa
– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.
Leif Martin Kirknes
LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing
Debatt
Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.
Brooks Rice / Unsplash
Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
Arkivfoto: Eivind Senneset