Koronaviruset:
Permitterte kan miste pensjonspenger: Én gruppe må følge ekstra nøye med
Har du vært i jobben under 12 måneder? Da bør du lese dette.
NHO og LO ved nestleder Peggy Hessen Følsvik, ber regjeringen sikre tjenestepensjonen for de permitterte.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
I et brev stiller NHO og LO felles krav til regjeringen om pensjonsrettighetene til permitterte. Mange kan nå bli kastet ut av ordningen.
Brevet fra LO og NHO er sendt og partene har fått bekreftet både at det er mottatt og vil bli vurdert av Finansdepartementet. Finans Norge har også sendt et brev med forslag til løsninger. Partene i arbeidslivet ønsker et raskt svar.
– Nå er det viktig å finne ordninger som gjør at ansatte ikke får pensjonsordningene sine forringet. Dette haster å få ordnet opp i, sier første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, til FriFagbevegelse.
Blir meldt ut
Blir du permittert, kan du risikere at du stenges ute av tjenestepensjonsordningen som du er en del av. Pensjonsordningen kan faktisk bli oppsagt.
Det finnes unntak som sier at medlemskapet kan fortsette. Bedriftene som ofte må ty til permitteringer, benytter seg av det. Men det skjer altså ikke automatisk.
Nærmere 200.000 er hittil permittert. Tallet stiger hele tiden. Og mange bedrifter som må ty til permitteringer i dagens situasjon er ikke vant til å håndtere slike situasjonen, poengterer Følsvik.
Spesielt kritisk er det for dem som ikke har 12 måneders opptjening av tjenestepensjon. De kan rett og slett miste retten til pensjonen de har opptjent, og se at beløpet blir tilbakeført til arbeidsgiver.
– Det er vedtatt at denne ordningen skal opphøre. At det ikke lenger skal være en 12 måneders regel. Men den loven er ikke iverksatt. Det bør regjeringen gjøre noe med umiddelbart, sier Peggy Hessen Følsvik.
Midlertidig ordning
Det NHO og LO ber om, er midlertidige tiltak i forbindelse med den prekære og alvorlige situasjon som har oppstått.
At permitterte meldes ut av bedriftens tjenestepensjonsordning, innebærer nemlig også at bedriften ikke lenger betaler for sparing, risikopremier, administrasjons- eller forvaltningskostnader.
NHO og LO ber derfor om alternative løsninger som ikke medfører økt belastning for bedriftene utover minimale endringer. Kravet er at permitterte kan bli stående som medlem i ordningen, men at sparingen opphører.
Risikodekninger opphører også, men den enkelte kan opprettholde disse gjennom å benytte seg av såkalt fortsettelsesforsikring. Bedriften vil da for perioden med permittering kun betale for administrasjon og forvaltning for disse personene.
12 månedersregel
I det permitteringen opphører, og den ansatte er tilbake i arbeid, vil sparing gjenopptas for kommende inntekt.
p
– Med en løsning som skissert vil ansatte som har jobbet kortere enn 12 måneder før permitteringen starter ikke miste sin sparesaldo hvis de fortsetter å jobbe i bedriften etter permitteringsperioden, vel å merke hvis de oppnår 12 måneders ansettelsestid. I situasjoner der virksomheter går konkurs vil det utstedes pensjonskapitalbevis til de ansatte. I den situasjonen vi står i nå ber vi om at det i tillegg vurderes om det kan gjøres unntak slik at kravet til 12 måneders ansettelse ikke benyttes i tilfelle konkurs, heter det i brevet.
– Fordi antall permitteringer og varslede permitteringer allerede er svært høyt, ber vi om at det raskt vurderes om det er mulig å få på plass en slik løsning, heter det i brevet fra LO og NHO.