LEDERLØNN I KUTT-ÅRET: Konsernsjef Tone Wille i Posten Norge var en av de statlige topplederne som tjente mest i 2018. En bonus på rundt 800.000 utgjorde en del av lønna.
Kai Hovden
Lederlønn i statlige selskaper
Post-ansatte må tåle kutt: Direktørens bonus ble doblet
Konsernsjefen i Posten, Tone Wille, fikk både lønnsøkning og bonus da selskapet planla store kutt. Nå er bonusordningen avsluttet.
ida.bing@lomedia.no
Samtidig som arbeidet med jobbkutt og omlegging av Posten pågikk, økte lønnen til toppsjef Tone Wille. Hun fikk et lønnshopp på nesten 600.000 kroner i 2018, ifølge regnskapet til Posten. Bonusen ble doblet.
Posten-sjefen hadde i 2018 en årslønn på 5.368.488 kroner, hvor av 805.000 kroner var bonus.
I tillegg hadde hun naturalytelser på 290.603 kroner, viser årsregnskapet for 2018.
Hun er dermed en av de statlige topplederne som tjente mest i 2018, viser oversikten FriFagbevegelse har utarbeidet.
• Dette tjener toppsjefene i Norges 100 største selskaper
Samtidig planla Posten Norge den største personalmessige omleggingen i selskapets historie.
1.500 årsverk skulle vekk, og 2.600 medarbeidere ved postterminalene og sjåfører ville få andre arbeidsoppgaver, fordi posten kun skal leveres annenhver dag.
p
Etter at nedskjæringene var bestemt, besluttet styret i Posten at bonusordningen skulle avsluttes med virkning fra 2019.
Lavere sykefravær ga bonus
Kompensasjonsutvalget i Posten vurderer hva lederlønnen bør være og gir en innstilling til styret i Posten.
Odd Christian Øverland er leder av fagorganisasjonen for postansatte, Postkom i Fagforbundet. I fjor satt han i kompensasjonsutvalget, og er per i dag også styremedlem i Posten.
Utbetaling av bonusen i 2018 handlet handlet blant annet om at sykefraværet ble mindre, sier Øverland til FriFagbevegelse.
– Vi har vært positive til at reduksjon i sykefraværet utløser rett til bonus, sier Postkom-lederen til FriFagbevegelse.
Han sier at å følge opp sykefraværet i tråd med arbeidsmiljøloven i utgangspunktet er positivt.
– En toppsjef som går i bresjen for det arbeidet er bra, sier Øverland.
Han understreker samtidig at Postkom aldri har vært tilhengere av bonusordninger.
– Bonus er en ordning vi aldri har vært glade for, men vi har innfunnet oss med at den er der, sier Øverland.
Han vil ikke kommentere at styret i fjor bestemte å avslutte bonusordningen til konsernsjefen.
Ansatte under press
Judith Olafsen er nestleder i Postkom krets Nord-Norge og tillitsvalgt.
Olafsen var tidligere styremedlem i Posten. Hun påpeker at kravene for bonusutbetalingen var knyttet direkte til de ansatte og hvordan de presterte. Det blir feil at konsernsjefen skal få bonus basert på arbeidet til de ansatte, mener Olafsen.
– Ved krav om en viss reduksjon i andel sykefravær er det arbeidstakerne som går på jobb, og som på den måten bestemmer om kravet innfris. Kravene er også knyttet til økonomiske resultat, og det bidrar jo alle til, sier hun.
p
Når Posten kutter årsverk og deler ut post bare annenhver dag, går det særlig utover ansatte i transport, mener Olafsen.
– Vi ansatte er under press. Vi får høre at vi er for dyre og lite konkurransedyktige. Men alt fra ledelse, stab og kostnader knyttet til administrasjon må legges oppå prisen av en pakke. Og da er kanskje ikke sjåføren så dyr, kommenterer Olafsen.
Over 4.000 jobber rammes
Omleggingen fra daglig levering til kun annenhver dag, gjør at i alt 1.500 årsverk er overflødige. På sikt regner Posten med å levere bare én dag i uka, på grunn av stadig økende digitalisering og netthandel.
Det er også ytterligere 2.600 jobber som rammes, ved at de ansatte får andre typer arbeidsoppgaver. Til sammen vil det berøre 4.100 ansettelsesforhold.
Ifølge Posten Norge sparer omleggingene staten for én milliard kroner. De har allerede kuttet kraftig i stillinger som følge av endringer i postleveranse og behov.
p
Fra 2018 til i dag har selskapet hatt en reduksjon på 1.090 ansatte. Det er nå 13.242 ansatte, viser selskapets regnskapsinformasjon.
– Lønn har betydning
FriFagbevegelse ba om intervju med Tone Wille om lønn og bonus via kommunikasjonsavdelingen i Posten.
Kommunikasjonsansvarlig Elisabeth Gjølme svarte på e-post at hun kunne svare på vegne av sjefen, noe Wille selv er informert om.
På spørsmål om hvorfor bonusen i 2018 ble utbetalt og hvorfor lønnen er høy, henviser Gjølme til styret, som fastsetter lønnen.
– Jeg kan på vegne av Tone Wille svare at hun motiveres først og fremst av å skape utvikling og nå mål, men lønn har for alle også en viss betydning i forhold til ansvar og arbeidsomfang, utdyper Gjølme.
– Er det riktig at ansattes ytelse og prestasjon skal påvirke om lederen får bonus eller ikke?
– Jeg er ikke enig i premissene i spørsmålet, men vil si at det er et lederansvar å organisere og drive virksomheten på en måte som bidrar til utvikling, forbedringer og resultatoppnåelse - herunder et godt arbeidsmiljø og fornøyde medarbeidere, svarer hun.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik