JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Protest ser ut til å være en vinneroppskrift i denne valgkampen»

Stortinget

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Folkebevegelsen mot bompenger (FNB) er ikke det eneste partiet som gjør det godt gjennom å markere avstand til den politikken de mer etablerte partiene fører, skriver Stein Sneve i denne kommentaren.

Stabilitet preger det politiske landskapet idet valgkampen er på vei inn i sin mest hektiske fase. Det viser tallene fra den seneste meningsmålingen utført av Opinion for Dagsavisen og FriFagbevegelse. Arbeiderpartiet fortsetter riktignok fallet, mens Høyre styrker seg, slik at de to nå er omtrent like store. Alle endringer er likevel innenfor denne målingens feilmarginer.

ph

Ser man på utviklingen over tid avtegner det seg et klarere mønster, som langt på vei bekreftes av denne målingen: Ap sliter med å få tilbake gamle velgere, og 22,2 prosent er et nytt bunnivå for et parti som senest i februar lå over valgresultatet i 2017. Blir dette det endelige resultat for Ap, kan ikke valget 2019 anses som noe annet enn en katastrofe for partiet.

Nå er dette et kommune- og fylkestingsvalg, mens velgerne i denne målingen er spurt om stortingsvalg. Det betyr at målingen ikke fanger opp lokale og regionale variasjoner. Ap vant makta i mange av de store byene sist. Klarer de å beholde makta der og ta noen byer til, kommer nok partiet likevel til å beskrive valget som relativt vellykket. Om man ser fram mot stortingsvalget i 2021, kan Ap også søke trøst i at få av deres gamle velgere har gått til et av regjeringspartiene.

ph

I forhold til sammensetningen av et potensielt storting etter 2021, befester det trenden fra det siste året: Dagens regjeringspartier er langt unna å få et nytt flertall. Ikke minst skyldes det at Venstre og KrF synes parkert under sperregrensen, mens MDG og Rødt ligger godt over og har gjort det lenge. Begge de to sentrumspartiene sliter med velgerlojaliteten og i motsetning til Ap har flere av deres gamle velgere krysset blokkgrensene. På denne målingen vil Ap, SV og Sp likevel være avhengig av støtte fra Rødt eller MDG for å få flertall på Stortinget. Så rødgrønn blokk har fortsatt en jobb å gjøre.

Denne målingen er først gang Folkebevegelsen mot bompenger (FNB) måles som eget parti. De får 1,4 prosent. Det er ikke noe høyt tall, men de stiller kun liste i noen få kommuner og der kan de få stor innflytelse. Det er også verdt å merke seg at de i stor grad henter sine velgere fra Ap og Fremskrittspartiet. Med sine 10,1 prosent, er ikke Frp målt lavere siden november 2016.

FNB er ikke det eneste partiet som gjør det godt gjennom å markere avstand til den politikken de mer etablerte partiene fører. MDG er på mange måter målingens store vinner, med en ny rekordoppslutning på 7,0 prosent. Også Sp holder seg høyt, selv om de går litt tilbake denne gang. Protest ser altså ut til å være en vinneroppskrift i denne valgkampen, så får vi se om det holder seg når velgerne faktisk skal stemme.

Annonse
Annonse