JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det store flertallet av innbyggerne i Qatar er arbeidsinnvandrere uten hverken statsborgerskap eller normale arbeidstakerrettigheter.

Det store flertallet av innbyggerne i Qatar er arbeidsinnvandrere uten hverken statsborgerskap eller normale arbeidstakerrettigheter.

IFS (bilde fra IFS-video)

Qatars skinnreformer

TEL AVIV: Oljestaten som skal arrangere fotball-VM i 2022, tar museskritt for å imøtekomme kritikken av de slaveliknende forholdene for landets arbeidsinnvandrere.19.05.2014
12:00
19.05.2014 11:38

frifagbevegelse@lomedia.no

Åtte arbeidere har omkommet under byggingen av anlegg som skal brukes når årets fotball-VM sparkes i gang i Brasil om noen uker. Da Sør-Afrika var vertskap for turneringen i 2010, kostet forberedelsene to bygningsarbeidere livet.

Myndighetene i Qatar hevder at forberedelsene til fotball-VM i 2022 ikke har kostet en eneste arbeider livet. Den påstanden blir imidlertid avfeid av internasjonale observatører som peker på at byggingen av de 12 planlagte stadionanleggene ennå ikke har startet.

De frykter at når byggingen starter, kan Qatars VM-forberedelser blir et svart kapitel i fotballhistorien. Det er nemlig en kjent sak at dødeligheten blant arbeidere i landet er uhørt høy. Den globale fagorganisasjonen IFS har tidligere sagt at den frykter at flere arbeidere vil dø under byggingen av stadionanleggene enn det vil være spillere på banen under fotball-VM i 2022.

Vil begrense PR-tap

Det er i all hovedsak arbeidsinnvandrere som kommer til å stå for det fysiske arbeidet med stadionanleggene.

Myndighetene i landet er først og fremst opptatt av PR-verdien av å være vertskap for turneringen. I et forsøk på å unngå at ulykkesstatistikken reduserer PR-verdien, har derfor myndighetene i Qatar nylig vedtatt å lempe på de strenge betingelsene arbeidsinnvandrerne jobber under.

Til nå har arbeidsinnvandrernes arbeidstillatelser vært knyttet opp mot én bestemt arbeidsgiver. Dermed har det ikke vært mulig å skifte jobb under oppholdet i Qatar. Denne regelen skal nå fjernes. Håpet er at økt konkurranse mellom lokale arbeidsgivere skal tvinge dem til å tilby mer anstendige arbeidsvilkår.

Heretter skal også arbeidsgivere kunne bøtelegges hvis de inndrar arbeidsinnvandrernes pass. Noe som lenge har vært vanlig praksis.

Endelig skal det bli slutt på praksisen med at arbeidsinnvandrere ikke kan reise hjem uten først å ha fått tillatelse fra både arbeidsgiveren og myndighetene i Qatar.

Mer enn ett dødsfall om dagen

Økonomien i det lille, men oljerike emiratet, er fullstendig basert på arbeidsinnvandring. Av emiratets to millioner innbyggere er det bare 280.000 som er qatarske statsborgere. Resten består at en gruppe vestlige teknikere og eksperter og et stort flertall av arbeidsinnvandrere fra land som Nepal, Pakistan, India, Bangladesh, Sri Lanka og Filippinene.

Nylig måtte regjeringen i Doha innrømme at 964 arbeidere fra Nepal, India og Bangladesh mistet livet i løpet av 2012 og 2013. Det vil si mer enn én per dag.

Bare i 2012 døde 246 som følge av «plutselig hjertestopp» og 35 som følge av fallulykker, mens 28 begikk selvmord.

Det er blitt hevdet at det store antallet arbeidsinnvandrere i Qatar nødvendigvis må føre til mange skader og dødsulykker. Men dette er neppe en holdbar forklaring. Internasjonale observatører som har besøkt landet, tegner et bilde av redselsfulle arbeidsforhold med livsfarlige arbeidsplasser i ekstrem ørkenhete.

Knusende advokatrapport

De forsiktige arbeidslivsreformene som nå er lansert, kommer som en direkte følge av voksende internasjonal kritikk. Et av de siste tilskuddene er en rapport utarbeidet av det internasjonale advokatfirmaet DLA Piper. Der pekes det på 62 ulike områder hvor advokatene mener drastiske endringer må til.

Ikke minst kritiserer rapporten Kafala-systemet. Det går i korthet ut på at en verge – vanligvis arbeidsgiveren – har vidtgående kontroll med den enkelte arbeidsinnvandreren. Kafala er et system som er særlig utbredt i Libanon, Saudi-Arabia og de små oljestatene i Persiagolfen.

– Dommen fra DLA Piper en klar, sier James Lynch fra Amnesty International.

– Kafala-systemet tjener ingen fornuftig hensikt.

Avhengighet

Amnesty International og andre menneskerettsorganisasjoner hilser reformene i Qatar velkommen. Men James Lynch er raks med å tilføye at dette bare er en svært beskjeden start, og at de reformene som er lansert til nå er helt utilstrekkelige.

Blant anbefalingene i DLA Piper-rapporten er bedre lønn og bedre boforhold for arbeidsinnvandrerne, rett til å organisere seg og til å oppsøke lege når det er påkrevet.

Rapporten kritiserer også arbeidsgivernes tette samarbeid med rekrutteringsagenter i arbeidsinnvandrernes hjemland. Disse formidler jobber, men krever så høye gebyrer at arbeidsinnvandrerne som regel er dypt forgjeldet når de starter karrieren i Qatar.

– Alt dette plasserer arbeidsinnvandrerne i en avhengighetssituasjon som tvinger dem til å finne seg i hva som helst fra arbeidsgiverne, sier James Lynch.

– Og det hele sementeres av Kafala-systemet, legger han til.

VM-reformer ikke nok

Allerede i februar lanserte myndighetene i Qaatar en del nye regler for å sikre arbeidernes velferd bedre i forbindelse med VM-utbyggingen. Disse reglene skal imidlertid ikke gjelde i andre deler av landets arbeidsliv, og det har blitt kraftig kritisert.

– De hevder at Kafala er et element i den lokale kulturen som ikke uten videre kan endres, forklarer dr. Randa Antoun, en ekspert på reformpolitikk ved det amerikanske universitetet i Beirut.

– Hvis dette er et generelt kulturtrekk, må man bruke lovverket for å bekjempe det. Da holder det ikke med noen nye regler som bare gjelder for VM-forberedelsene, påpeker hun.

Dr. Antoun peker, i likhet med DLA Piper-rapporten, på fast minstelønn som et viktig tiltak. Hun mener også det er et stort problem at arbeidsinnvandrerne ikke har noe sted å henvende seg hvis de blir urimelig behandlet.

Eksperter har tidligere beregnet at med dagens arbeidsforhold i Qatar, kan forberedelsene til fotball-VM komme til å koste 4.000 arbeidere livet. Reformene som nå er lansert vil trolig bringe dødstallene noe ned, men det langt ned til de brasilianske tapstallene, og dr. Antoun mener en grunnleggende holdningsendring må til om Qatar skal nærme seg disse.

– Nå er det opp til Qatar å vise at ambisiøse utviklingsplaner og arbeidstakerrettigheter ikke utelukker hverandre, sier James Lynch i Amnesty International.

Bakgrunn:

Les mer om Qatar hos Wikipedia.no

Tidligere artikler:

4.000 vil dø før Qatar-VM (05.03.2014)

Behandles som dyr (19.11.2013)

Sjokkerte Qatar-inspektører (11.10.2013)

Fagbevegelsen skuffet over Qatar (02.10.2013)

Hver dag dør en arbeider for VM-drømmen (27.09.2013)

Video: Nepalesisk arbeider forteller om arbeidsforholdene i Qatar (27.09.2012)

19.05.2014
12:00
19.05.2014 11:38Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten

Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.

Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.

Brian Cliff Olguin

Ikke alle bonuser virker, advarer forsker. Her er noen tabber


Flere saker