JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det store flertallet av innbyggerne i Qatar er arbeidsinnvandrere uten hverken statsborgerskap eller normale arbeidstakerrettigheter.

Det store flertallet av innbyggerne i Qatar er arbeidsinnvandrere uten hverken statsborgerskap eller normale arbeidstakerrettigheter.

IFS (bilde fra IFS-video)

Qatars skinnreformer

TEL AVIV: Oljestaten som skal arrangere fotball-VM i 2022, tar museskritt for å imøtekomme kritikken av de slaveliknende forholdene for landets arbeidsinnvandrere.19.05.2014
12:00
19.05.2014 11:38

frifagbevegelse@lomedia.no

Åtte arbeidere har omkommet under byggingen av anlegg som skal brukes når årets fotball-VM sparkes i gang i Brasil om noen uker. Da Sør-Afrika var vertskap for turneringen i 2010, kostet forberedelsene to bygningsarbeidere livet.

Myndighetene i Qatar hevder at forberedelsene til fotball-VM i 2022 ikke har kostet en eneste arbeider livet. Den påstanden blir imidlertid avfeid av internasjonale observatører som peker på at byggingen av de 12 planlagte stadionanleggene ennå ikke har startet.

De frykter at når byggingen starter, kan Qatars VM-forberedelser blir et svart kapitel i fotballhistorien. Det er nemlig en kjent sak at dødeligheten blant arbeidere i landet er uhørt høy. Den globale fagorganisasjonen IFS har tidligere sagt at den frykter at flere arbeidere vil dø under byggingen av stadionanleggene enn det vil være spillere på banen under fotball-VM i 2022.

Vil begrense PR-tap

Det er i all hovedsak arbeidsinnvandrere som kommer til å stå for det fysiske arbeidet med stadionanleggene.

Myndighetene i landet er først og fremst opptatt av PR-verdien av å være vertskap for turneringen. I et forsøk på å unngå at ulykkesstatistikken reduserer PR-verdien, har derfor myndighetene i Qatar nylig vedtatt å lempe på de strenge betingelsene arbeidsinnvandrerne jobber under.

Til nå har arbeidsinnvandrernes arbeidstillatelser vært knyttet opp mot én bestemt arbeidsgiver. Dermed har det ikke vært mulig å skifte jobb under oppholdet i Qatar. Denne regelen skal nå fjernes. Håpet er at økt konkurranse mellom lokale arbeidsgivere skal tvinge dem til å tilby mer anstendige arbeidsvilkår.

Heretter skal også arbeidsgivere kunne bøtelegges hvis de inndrar arbeidsinnvandrernes pass. Noe som lenge har vært vanlig praksis.

Endelig skal det bli slutt på praksisen med at arbeidsinnvandrere ikke kan reise hjem uten først å ha fått tillatelse fra både arbeidsgiveren og myndighetene i Qatar.

Mer enn ett dødsfall om dagen

Økonomien i det lille, men oljerike emiratet, er fullstendig basert på arbeidsinnvandring. Av emiratets to millioner innbyggere er det bare 280.000 som er qatarske statsborgere. Resten består at en gruppe vestlige teknikere og eksperter og et stort flertall av arbeidsinnvandrere fra land som Nepal, Pakistan, India, Bangladesh, Sri Lanka og Filippinene.

Nylig måtte regjeringen i Doha innrømme at 964 arbeidere fra Nepal, India og Bangladesh mistet livet i løpet av 2012 og 2013. Det vil si mer enn én per dag.

Bare i 2012 døde 246 som følge av «plutselig hjertestopp» og 35 som følge av fallulykker, mens 28 begikk selvmord.

Det er blitt hevdet at det store antallet arbeidsinnvandrere i Qatar nødvendigvis må føre til mange skader og dødsulykker. Men dette er neppe en holdbar forklaring. Internasjonale observatører som har besøkt landet, tegner et bilde av redselsfulle arbeidsforhold med livsfarlige arbeidsplasser i ekstrem ørkenhete.

Knusende advokatrapport

De forsiktige arbeidslivsreformene som nå er lansert, kommer som en direkte følge av voksende internasjonal kritikk. Et av de siste tilskuddene er en rapport utarbeidet av det internasjonale advokatfirmaet DLA Piper. Der pekes det på 62 ulike områder hvor advokatene mener drastiske endringer må til.

Ikke minst kritiserer rapporten Kafala-systemet. Det går i korthet ut på at en verge – vanligvis arbeidsgiveren – har vidtgående kontroll med den enkelte arbeidsinnvandreren. Kafala er et system som er særlig utbredt i Libanon, Saudi-Arabia og de små oljestatene i Persiagolfen.

– Dommen fra DLA Piper en klar, sier James Lynch fra Amnesty International.

– Kafala-systemet tjener ingen fornuftig hensikt.

Avhengighet

Amnesty International og andre menneskerettsorganisasjoner hilser reformene i Qatar velkommen. Men James Lynch er raks med å tilføye at dette bare er en svært beskjeden start, og at de reformene som er lansert til nå er helt utilstrekkelige.

Blant anbefalingene i DLA Piper-rapporten er bedre lønn og bedre boforhold for arbeidsinnvandrerne, rett til å organisere seg og til å oppsøke lege når det er påkrevet.

Rapporten kritiserer også arbeidsgivernes tette samarbeid med rekrutteringsagenter i arbeidsinnvandrernes hjemland. Disse formidler jobber, men krever så høye gebyrer at arbeidsinnvandrerne som regel er dypt forgjeldet når de starter karrieren i Qatar.

– Alt dette plasserer arbeidsinnvandrerne i en avhengighetssituasjon som tvinger dem til å finne seg i hva som helst fra arbeidsgiverne, sier James Lynch.

– Og det hele sementeres av Kafala-systemet, legger han til.

VM-reformer ikke nok

Allerede i februar lanserte myndighetene i Qaatar en del nye regler for å sikre arbeidernes velferd bedre i forbindelse med VM-utbyggingen. Disse reglene skal imidlertid ikke gjelde i andre deler av landets arbeidsliv, og det har blitt kraftig kritisert.

– De hevder at Kafala er et element i den lokale kulturen som ikke uten videre kan endres, forklarer dr. Randa Antoun, en ekspert på reformpolitikk ved det amerikanske universitetet i Beirut.

– Hvis dette er et generelt kulturtrekk, må man bruke lovverket for å bekjempe det. Da holder det ikke med noen nye regler som bare gjelder for VM-forberedelsene, påpeker hun.

Dr. Antoun peker, i likhet med DLA Piper-rapporten, på fast minstelønn som et viktig tiltak. Hun mener også det er et stort problem at arbeidsinnvandrerne ikke har noe sted å henvende seg hvis de blir urimelig behandlet.

Eksperter har tidligere beregnet at med dagens arbeidsforhold i Qatar, kan forberedelsene til fotball-VM komme til å koste 4.000 arbeidere livet. Reformene som nå er lansert vil trolig bringe dødstallene noe ned, men det langt ned til de brasilianske tapstallene, og dr. Antoun mener en grunnleggende holdningsendring må til om Qatar skal nærme seg disse.

– Nå er det opp til Qatar å vise at ambisiøse utviklingsplaner og arbeidstakerrettigheter ikke utelukker hverandre, sier James Lynch i Amnesty International.

Bakgrunn:

Les mer om Qatar hos Wikipedia.no

Tidligere artikler:

4.000 vil dø før Qatar-VM (05.03.2014)

Behandles som dyr (19.11.2013)

Sjokkerte Qatar-inspektører (11.10.2013)

Fagbevegelsen skuffet over Qatar (02.10.2013)

Hver dag dør en arbeider for VM-drømmen (27.09.2013)

Video: Nepalesisk arbeider forteller om arbeidsforholdene i Qatar (27.09.2012)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.05.2014
12:00
19.05.2014 11:38Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper


Flere saker