DISKRIMINERT: Radoslaw Wojtera ble lønnsdiskriminert på grunn av etnisitet, mener Diskrimineringsnemnda.
Tri Nguyen Dinh
Sosial dumping av utenlandske sjøfolk:
Radoslaw fikk halv lønn fordi han er polsk. Nå får han erstatning
Polske Radoslaw Wojtera ble diskriminert over flere år. Nå får han 600.000 kroner i erstatning etter hjelp fra Norsk Sjømannsforbund.
tri@lomedia.no
Diskrimineringsnemnda fastslo i desember 2019 at rederiets behandling av matrosen Radoslaw Wojtera var diskriminerende. Rederiet går nå med på å tilbakebetale hele summen på 608.000 kroner som Norsk Sjømannsforbund har krevd på vegne av matrosen. Det er NSF-advokat Terje Hernes Pettersen som har bistått Wojtera juridisk.
– Dette er fantastisk og jeg er veldig glad for at rettferdigheten seiret. Jeg hadde aldri fått erstatning uten juridisk hjelp fra Sjømannsforbundet, de gjorde en strålende jobb, sier en glad Wojtera til Maritim Logg.
Halv lønn
Han var en av to polske fiskere som fikk halvparten av lønnen til sine norske kollegaer i fiskebåten Prowess som tilhører rederiet Ocean Venture.
p
Sjømannsforbundet tok saken til Diskrimineringsnemnda på vegne av to av sine medlemmer.
I desember 2019 konkluderte nemnda med at de to var diskriminert, men fastsatte ingen erstatning som følge av nemndas begrensede kompetanse til å kunne ilegge erstatning. Rederiet anførte at polakkene fikk halv lønn fordi det var billigere å bo i Polen. Sjømannsforbundet var uenige i dette og fikk medhold i nemnda.
Varsler nytt søksmål
Etter avgjørelsen i nemnda sendte forbundets advokat et søksmålsvarsel til rederiet med krav om erstatning på drøyt NOK 608 000 for Wojtera. Rederiet har nå etterkommet kravet. Rederiet forklarer at de i ettertid har oppdaget at han har bodd i Norge mens han jobbet for rederiet og dermed skulle hatt norsk lønn.
p
Det andremedlemmet som NSF bisto har foreløpig ikke fått utbetalt erstatning. Forbundet har varslet søksmål om ikke kravet utbetales umiddelbart.
Rederiet er uenig
Rederiet er ikke enig i Likestillings- og Diskrimineringsnemndas vedtak og mener at forskjellig avlønning av utenlandsbosatte besetningsmedlemmer ikke er diskriminering.
– Dette er ikke diskriminering på etnisk grunnlag, men avlønning på lokale vilkår. Den samme praksis finner sted for NIS skipenes vedkommende og Likestillings- og Diskrimineringsloven gjelder uten unntak for NIS skip. Dersom slik avlønning er i strid med loven, er praksisen for NIS skipene også ulovlig, sier rederiets advokat Svend A. Lerring.
Han mener Sjømannsforbundet har feilinformert både Likestillings- og diskrimineringsnemnda og Rederiet om hvor Wojtera hadde bostedsadresse.
– I ettertid viser det seg at Radoslaw har hatt bopel i Vesterålen og er registrert i det norske fiskermanntallet. Rederiet tar til etterretning at Radoslaw faktisk er bosatt i Norge og har derfor besluttet å etterbetale lønnen hans. Utbetalingen har ingen sammenheng med utfallet av klagen for Diskrimineringsnemnda, sier Lerring.
Lite troverdig
– Det er ikke troverdig at en arbeidsgiver ikke vet hvilket land en ansatt bor i. Hvis det er noen som har feilinformert så er det i så fall Ocean Venture, sier NSF-advokat Hernes Pettersen.
Han understreker dessuten at det er ikke adgang til å registrere fiskefartøy i NIS, Prowess er dessuten et NOR fartøy. Det er derfor helt irrelevant å blande NIS i diskusjonen, noe nemnda heller ikke har vektlagt.
p
– Hvis rederiet ikke var enig i nemndas avgjørelse, hvorfor brakte de ikke da saken inn for domstolen, noe de hadde anledning til? Argumentasjonen deres henger ikke på greip. Det er på høy tid at selskapet forholder seg til norsk lov og avgjørelser fattet av offentlige organer, sier Hernes Pettersen.
Viktig prinsipiell sak
Lederen for Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen, er fornøyd med utfallet i saken og mener den er viktig for å unngå lignende saker senere.
– Jeg er fornøyd med at saken nå er avsluttet for Radoslaw Wojtera. Vi fikk først medhold i nemnda på prinsipielt grunnlag og rederiet har etterkommet erstatningskravet fullt ut og vi unngår en lengre prosess i rettsvesenet, noe som er svært gledelig for medlemmet. Jeg håper de snarlig imøtekommer kravet til det andremedlemmet også, som er på rundt 200.000, sier forbundsleder Johnny Hansen.
Han synes det er bra at rederiet nå gir full erstatning, men stusser på argumentasjonen deres om at de betaler fordi han angivelig har bodd i Norge mens han var ansatt.
– Det virker som om rederiet ikke har tatt innover seg at Diskrimineringsnemnda ikke deler rederiets syn og faktisk har slått fast at rederiet har utøvd diskriminering. Det hører også med til historien at rederiet lenge forklarte lønnsforskjellen med ulike arbeidsoppgaver og ansvar. Dette ble imidlertid kategorisk avvist av Havforskningsinstituttet, som fartøyet var på kontrakt for i deler av ansettelsesperioden. Deretter endret rederiet argumentasjonen sin og forklarte differensieringen med ulikt bosted. Denne forklaringen fikk de ikke aksept for i Diskrimineringsnemnda, som tvert imot konkluderte med at det var indirekte diskriminering på bakgrunn av nasjonalitet, fortsetter Hansen.
p
Han håper fiskerinæringen tar dette innover seg og for fremtiden sørger for ordnede forhold i næringen uten å diskriminere på bakgrunn av nasjonalitet, bosted eller andre grunner. Han vil også at Sjøfartsdirektoratet og andre kontrolletater skal ta tak i slike problemer.
Flere saker
I den siste perioden har Sjømannsforbundet hatt flere saker hvor det har blitt avdekket sosial dumping av utenlandske sjøfolk.
– Forbundet registrerer at medlemmer som ikke har norsk bakgrunn kan ha lettere for å bli utnyttet av arbeidsgiver. Dette er den tredje saken forbundet vinner fram i løpet av kort tid på vegne av utenlandske medlemmer som ikke har fått lønn og vilkår oppfylt i henhold til tariff eller norsk lov, sier Hernes Pettersen.
(Saken fortsetter under bildet)
FIKK NSF-HJELP: Matrosen, som er medlem, fikk hjelp av Norsk Sjømannsforbund. Her er det inspektør Erlend Hanssen som møter Wojtera.
Torgrim Halvari
Vil finne løsning
Advokat Lerring sier rederiet er åpen for en dialog også om kravet som er reist for den andre polske fiskeren som gikk på halv «norsk» lønn. Likevel mener han den saken er prinsipielt forskjellig.
– Han er ikke bosatt i Norge, derfor må det bli en annen løsning, understreker Lerring.
Han avviser at rederiet diskriminerer lønnsmessig på etnisk grunnlag og viser til at andre nasjonaliteter som jobber på Ocean Venture-båtene har norsk lønn når de er bosatt i Norge.
– Forskjell i kompetanse
På spørsmål om hvorfor rederiet først argumenterte med at de to polakkene hadde andre arbeidsoppgaver enn sine norske kolleger, svarer advokat Lerring:
– Rederiet mener det er forskjell i kvalifikasjoner, men innser at de ikke har hatt et tilstrekkelig differensiert lønnssystem til å underbygge dette.
GJORDE SAMME JOBBEN: Radoslaw Wojtera gjorde samme jobben som sine norske kollegaer, men tjente kun halvparten.
Privat
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim