JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DISKRIMINERT: Radoslaw Wojtera blir forskjellsbehandlet på grunn av sin bakgrunn. Nå krever Sjømannsforbundet over en halv million i erstatning på vegne av fiskeren.

DISKRIMINERT: Radoslaw Wojtera blir forskjellsbehandlet på grunn av sin bakgrunn. Nå krever Sjømannsforbundet over en halv million i erstatning på vegne av fiskeren.

Privat

Polske Radoslaw gjør den samme jobben, men tjener halvparten av lønna til norske kolleger: – Jeg synes det er rart

Nå krever Sjømannsforbundet 608.000 kroner i erstatning for tapt lønn for Radoslaw.14.02.2019
07:44
10.04.2019 20:37

tri@lomedia.no

Siden 2016 har Radoslaw Wojtera jobbet om bord på fiskebåten Prowess. I følge Wojtera har han som dekkmannskap hatt nøyaktig samme arbeidsoppgaver som sine norske kollegaer. Mens norske arbeidskompiser tjener 2.333 kroner om dagen, har Wojtera og de andre utlendingene måttet nøye seg med 1.150 om bord på det NOR-registrerte fartøyet.

– Jeg synes det er rart at jeg skal tjene mindre enn de norske, men rederiet har forklart lønnsforskjellen med at det er billigere å bo og leve i Polen. Jeg har jobbet i dette rederiet siden 2016 og jeg har hele veien tjent kun halvparten av mine norske kollegaer, sier Wojtera til Maritim Logg.

• Dette er snittlønna i over 300 yrker

Inspeksjon

Det var i fjor Norsk Sjømannsforbund (NSF), ved inspektør Jeanette Gutierrez-Lorentzen, avla et skipsbesøk på Prowess som tilhører rederiet Ocean Venture.

Kapteinen ville ikke gi inspektøren kopier av arbeidskontraktene, hun fikk bare se på kontrakter på PC-skjermen.Til sin store overraskelse oppdaget hun det store lønnsgapet mellom de ansatte.

– Fra det vi kan se ut i fra kontraktene så tjener de utenlandske mindre enn de norske sjøfolkene. Det er forferdelig og også ulovlig å avregne lønn basert på ansattes nasjonalitet. I en NOR-båt skal det være lik lønn for likt arbeid, sier Gutierrez-Lortentzen som har dokumentert at det var fem utenlandske om bord. Tre fra Polen, en fra Latvia og en fra Ukraina.

Saken fortsetter under bildet.

Redd for konsekvenser

Sammen med Sjømannsforbundets advokat, Terje Hernes Pettersen, har Gutierrez-Lorentzen sendt inn klage til Diskrimineringsnemnda. Fra 1. januar i år har nemnda fått utvidet fullmakt og fungerer nå også som en semidomstol og kan gi bot og erstatning, forklarer Hernes Pettersen.

Foreløpig er det bare to av de utenlandske ansatte, Radoslaw Wojtera og Dawid Tomasz Adamowicz, som vil gå til sak mot rederiet. De resterende utenlandske er redd for å stå fram.

Forbundsstyret i Sjømannsforbundet har bestemt at NSF skal bistå disse medlemmene da de mener at dette er ulovlig sosial dumping og diskriminering. Om slike saker ikke blir reagert på kan det få indirekte og betydelige konsekvenser også for norske sjøfolk, mener Hernes Pettersen.

I klagen legges det fram arbeidskontrakter, både for de utenlandske og norske, som bevis, og NSF mener arbeidsgiver bryter diskrimineringsforbudet i diskrimineringsloven.

– Vi mener det foreligger brudd på forbudet mot diskriminering ved at de som polske statsborgere og bosatt i Polen får halv lønn av de norske fiskerne for utførelse av samme jobb i samme rederi og på samme båt, sier Hernes Pettersen.

Saken fortsetter under bildet.

SAMME JOBB SOM DE NORSKE: Wojtera utfører samme jobb de norske, mener NSF. Her er er han dekket av is etter å ha jobbet på dekk.

SAMME JOBB SOM DE NORSKE: Wojtera utfører samme jobb de norske, mener NSF. Her er er han dekket av is etter å ha jobbet på dekk.

Privat

– Ulik lønn for ulikt arbeid

Rederiet benekter forskjellbehandling og diskriminering. De mener at de utenlandske og norske fiskerne verken har lik utdannelse eller erfaring. Dessuten får de dekket reisen til og fra Norge, hevder daglig leder, John Økland i rederiet Ocean Venture som eier båten.

– Vi lønner våre ansatte ut i fra fire kategorier. Sjøoffiserer, fiskere med erfaring og utdannelse, fiskere uten erfaring og utdannelse og lærlinger. Lønnsforskjellene skyldes at de utenlandske arbeiderne tilhører en annen kategori enn sine norske kollegaer, sier Økland.

– Det er ulik lønn. Men det er også ulik ansvarsområder og arbeid. Å sammenligne lønn når ansatte tilhører forskjellige kategorier blir helt feil, forklarer Økland.

I dag er snøkrabbefisking uregulert og det er ikke noe fiskerioverenskomst som regulerer lønnen. Økland stiller seg positiv til en eventuell regulering i framtiden.

– Jeg vil også påpeke at hele mannskapet fordeler lott helt likt, uavhengig av stilling, erfaring, nasjonalitet eller kjønn.

Geofysiker Paul har søkt 2.500 jobber, men får ikke napp i Norge: – Systematisk diskriminering

– Ulik lønn, likt arbeid

Radoslaw Wojtera og NSF, mener derimot at de utenlandske arbeiderne utfører samme jobb og har samme ansvar som de norske. Da advokat Hernes Pettersen ringte til en av de norske sjøfolkene for å spørre om hans ansiennitet så NSF lettere kunne gjøre direkte sammenligninger, så ble vedkommende forbannet og la på.

– Forskjellsbehandlingen kan vanskelig forklares på annen måte enn diskriminering på grunn av etnisitet. Arbeidsgivers påstand om at det er ulike arbeidsoppgaver, ansvar og anisiennitet mellom de norske fiskerne og de polske, er ikke troverdig. Fiskerne har i all hovedsak samme erfaring og kompetanse med samme oppgaver og ansvar, sier Hernes Pettersen.

At Ocean Venture ikke har tariffavtale med forbundet har ingen betydning for denne saken, mener NSF-advokaten. Til inspektør Gutierrez-Lorentzen bekreftet mannskapet at de polske fikk lavere lønn enn de norske fordi de ikke trenger å betale så mye skatt.

NSF-INSPEKTØR: Jeanette Gutierrez-Lorentzen.

NSF-INSPEKTØR: Jeanette Gutierrez-Lorentzen.

Privat

Krever 840.000 kroner

For Wojtera krever forbundet 608.000 kroner i erstatning, differansen mellom den lønna han skulle hatt som fisker dersom det ikke var foretatt diskriminering på grunn av etnisitet. For Adamowicz krever de 232.000 da han kun har jobbet i rederiet siden 2018.

De polske sjøfolkene er glade og takknemlige for at de får hjelp av NSF. De hadde aldri gått til sak uten støtte fra NSFs inspektør og advokat.

– Jeg er veldig glad i jobben min i Norge og mine kollegaer på båten. Vi har det fint og støtter hverandre både sosialt og i arbeidsoppgavene. Selv om jeg frykter at en konflikt kan få konsekvenser for mitt arbeidsforhold har jeg sammen med NSF blitt enig om at vi ikke skal godta en slik diskriminering, sier Wojtera.

I verste fall må han finne en ny jobb, helst i Norge. Selv om han har flyttet tilbake til polen er den reduserte norske lønnen han til nå har fått, ikke en god lønn.

– Det hender jeg må leve på kredittkort. Heldigvis klarer de to barna mine seg selv nå, sier Wojtera.

Over 130 yrker gikk ned i reallønn i fjor. Se oversikten her

Viktig sak for norske sjøfolk

– Sjømannsforbundet ønsker alle sjøfolk velkomne til å jobbe i Norge. Men vi er sterkt imot sosial dumping og forskjellsbehandling. Slike kontrakter kan indirekte undergrave arbeidslivet og har sterk påvirkning også for norske sjøfolk så dette er en viktig sak for forbundet. Hvis rederiene får spare penger på billig arbeidskraft skvises norske sjøfolk ut, sier Hernes-Pettersen.

Han er også kritisk til at Havforskningsinstituttet (HI), som båten gjorde et oppdrag for, ikke har kontroll på om sine leverandører bedriver sosial dumping.

– Det er alvorlig om ikke det offentlige har rutiner på å avdekke om deres leverandører diskriminerer på grunn av nasjonalitet. Det ville vært en enkel jobb å kontrollere arbeidsavtalene. Når dette unnlates legger de indirekte til rette for sosial dumping.

HI mener det er vanskelig å kontrollere alle kontrakter slik systemet er lagt opp i dag.

– Vi er opptatt av at all virksomhet drives i tråd med gjeldende forskrifter. Havforskningsinstituttet har kontraktsfestet i alle kontrakter med våre leverandører at de ansatte ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som følger av offentlige forskrifter. Vi tar stikkprøver for å følge opp våre leverandører ut fra en risikovurdering. Det offentlige vil aldri kunne kontrollere alle sine kontrakter, men ut fra risikovurdering og stikkprøvekontroller vil vi kunne avdekke noe. Derfor setter vi pris på å få varsler om kritikkverdige forhold som i dette tilfellet. Da vi ble kontaktet av NSF satte vi i gang undersøkelser og har holdt tilbake den siste utbetalingen til rederiet på 177.500 kroner i påvente av en endelig konklusjon, sier Trond Aarheim Nilsen, innkjøpssjef hos Havforskningsinstituttet.

PÅ OPPDRAG: Prowess drev med snøkrabbefiske for Havforskningsinstituttet.

PÅ OPPDRAG: Prowess drev med snøkrabbefiske for Havforskningsinstituttet.

Privat

14.02.2019
07:44
10.04.2019 20:37Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

Håvard Sæbø

Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Tormod Ytrehus

I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Erlend Angelo

Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Sissel M. Rasmussen

Her er en kort forklaring på hva lockout er

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-leder Christopher Beckham ser seg ekstra over skulderen etter helgens masseskyting

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Paul S. Amundsen

Et solid flertall av elektrikerne stemte ja til meklingsresultatet


Flere saker