JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rapport om kvinner i fiskeriene: Kultur og holdninger må endres

Dersom andelen kvinner i fiskeriene skal økes, må kultur og holdninger endres, viser en ny rapport. Fiskeriministeren ber hele næringen ta tak.
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) ber fiskerinæringen ta bedre vare på kvinnene.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) ber fiskerinæringen ta bedre vare på kvinnene.

Erlend Angelo

– Rapporten til Nofima forteller oss noe viktig om en av landets største næringer. Nemlig at fiskeriene går glipp av dyktige arbeidsfolk, hvis vi ikke blir flinkere til å inkludere og rekruttere flere kvinner, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding.

– Her må alle sammen i alle ledd ta et tak for mer likestilling i fiskerinæringen. Innsikten fra rapporten skal vi ta med oss i arbeidet med en likestillingsstrategi for fiskeriene, sier han.

Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet utarbeidet rapporten «Bedre likestilling i fiskeriene». Likestillingsstrategien skal etter planen legges fram for Stortinget i august.

I tillegg til at næringen er mannsdominert og til tider har en røff kultur, peker rapporten på utfordringer med å kombinere yrket med ansvar for barn.

Lav andel kvinner skyldes dessuten at få kvinner velger fiskeriyrket. Andelen jenter på fiske og fangst-linjene på videregående skole er på bare 11,3 prosent.

Kvinner kommer senere inn i yrket og blir værende kortere. I de åpne fiskeriene, der det ikke nødvendig å ha fisketillatelse for å delta, er andelen kvinnelige fiskere på 4,3 prosent, mens den er under 2,5 prosent i de lukkede fiskeriene.

Annonse
Annonse