JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Regelverket for permitteringer må ikke uthules»

Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi vil la permitterte kunne gjøre forefallende arbeid på jobben.

Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi vil la permitterte kunne gjøre forefallende arbeid på jobben.

Stortinget

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Regelverket for permittering settes under press.

kjell.werner@anb.no

Noen steder jobber permitterte som normalt, altså ulovlig. I andre bedrifter er det ønske om større fleksibilitet. Skatteetaten har fått meldinger om bedrifter som har permittert ansatte, men likevel driver virksomheten som normalt.

– Å bryte regelverket slik er utrolig umoralsk og usolidarisk midt i en nasjonal dugnad. Dette kan de straffes for, og jeg tror at folk vil reagere på at noen utnytter systemet, sier statsminister Erna Solberg. Statsministeren har helt rett. Regelverket må overholdes, og det må heller ikke uthules. Det er grunn til å minne om at regelverket for dagpenger under permitteringer har blitt kraftig forbedret.

Følg oss på Facebook

NRK kunne nylig fortelle at bedriftseier Vegard Berge Uglebakken ønsker å la permitterte få jobbe gratis. Han driver hotell, restaurant og bar i Alta. Uglebakken peker på at de permitterte kunne ha bidratt til å holde sin egen arbeidsplass i gang, men det har de ikke lov til. Derfor må han måke snø selv. Verdier står på spill.

– Feilen i systemet er at vi har mennesker som sitter hjemme og venter på å kunne bidra. Men vi vil bryte loven hvis jeg ber dem komme på jobb uten å rapportere timene til Nav, sier Uglebakken. Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi lover at Frp vil fremme forslag som kommer Uglebakken og andre likestilte i møte.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Frp vil gi de ansatte en viss aktivitetsplikt mens de er permittert. Rett og slett sørge for at forefallende arbeid i ulike bedrifter blir utført, forteller Limi. Frp-representanten poengterer at det ikke er snakk om inntektsgivende arbeid.

Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Permitteringsreglene skal sikre inntekt til ansatte som må permitteres siden det ikke er jobb til dem. Dersom det er litt jobb igjen, så er det for eksempel mulig å permittere i 80 prosent. Da kan det jobbes 20 prosent. Det vil kunne være til god hjelp for å holde bedrifter gående slik at konkurs unngås.

Bedrifter som rammes av kraftig inntektsbortfall vil snart kunne søke på såkalt kontantstøtte for å holde hjulene litt i gang. Det er også mulig å få kreditt i bankene for å komme velberget over korona-kneika. Stortinget har i tillegg lagt bedre til rette for at permitterte kan skaffe seg økt kompetanse mens de går ledige.

Useriøse aktører må ikke få et ekstra sugerør ned i statskassen. Det vil sette solidariteten på prøve. Myndighetene må derfor slå hardt ned på juks med permitteringsreglene. Prinsippene i dette regelverket må heller ikke uthules, slik Frp dessverre legger opp til. Forefallende arbeid er og blir arbeid. Enkelt og greit.

Annonse
Annonse