JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STUDENT: Han er på vei mot en bachelor ved BI i Nydalen, Oslo. Kanskje tar han mer utdanning hvis han får lyst.

STUDENT: Han er på vei mot en bachelor ved BI i Nydalen, Oslo. Kanskje tar han mer utdanning hvis han får lyst.

Kristin Ellefsen

Regissøren

Han fikk god hjelp av barnevernet. Ungdommen tok regi på eget liv, nå er han en politiker som lyttes til.10.10.2014
12:00
16.10.2014 10:52

mia.paulsen@lomedia.no

Utgangspunktet vårt var ikke det beste.

– Åja, du er fra LO Media. Jeg har vært intervjuet av noen fra LO Media før. Journalisten ville ha konfliktstoff. Saken ble droppet, jeg vet ikke om det var på grunn av mangel på motsetninger. Haakon Kvenna Veum trekker litt oppgitt på skuldrene.

At vi var utsendt fra et LO-organ framgikk jo ikke umiddelbart av bladnavnet Fontene. Men vi legger stilltiende våre gjensidige fordommer til side et øyeblikk og studerer hverandre over bordet.

Han er konservativt kledd i lyseblå piquet-trøye og sort trenchcoat. Han snakker Oslo vest-dialekt med utpreget skarring og skiller seg fra mange 23-åringer ved å føre et presist språk hvor underdrivelsene er mer iøyenfallende enn stoppordet «lissom».

Haakon Kvenna Veum har en James Dean-aktig fremtoning, med vakre trekk, sin ungdommelige sårbarhet rett under overflaten, men minus opprøret. I stedet har han søkt seg til Unge Høyre.

Han var en av fire ungdomspolitikere som deltok i innspillingen av filmen Til Ungdommen. Der var han den eneste av de fire som hadde innsigelser mot regissørens planer. Mer om det seinere.

– Du er en slags overlever?

– Ja, kanskje. Men jeg har venner på BI som flyttet hjemmefra like tidlig som meg, i 16- årsalderen, på grunn av lang skolevei. Jeg flyttet ut fordi jeg ikke ønsket å bo der lenger.

Haakon Kvenna Veum hutrer litt og skutter seg på saueskinnene ved utebordet på Peppes Pizza i Nydalen i Oslo, et steinkast fra BI hvor han nettopp har hatt en time i markedsføring av tjenester.

– Pizza til lunsj blir litt mye. Bedre med sandwich. Ellers spiser jeg ofte i kantina i Høyres Hus. De har bra og billig mat, sier han og tenner en røyk med tynne fingre.

– Du tjener vel ganske godt som leder av Akershus Unge Høyre?

– Jeg er 40 prosent frikjøpt med studielån i tillegg. Frikjøpet skal erstatte den deltidsjobben jeg ikke får tid til å ha. AUF har tillitsvalgte i full stilling i alle fylker unntatt Finnmark. Jeg tipper de får mye mer. De får jo massiv støtte fra LO.

– Men får ikke Unge Høyre støtte fra NHO?

– Ikke nå lenger.

To barn uten omsorg

Den unge politikeren forteller usentimentalt om tunge år i barndomshjemmet. Det begynte da moren døde. Haakon var 11 år, søsteren Ingrid tre år yngre.

Som Haakon har formulert det: far sluttet å fungere som far. En kvinne med to barn flyttet inn. Hun tok seg av sine egne barn, men ikke samboerens to. Ingrid, som var for tidlig født, fikk ikke den omsorg og hjelp hun hadde fått av mor. Alle konfliktene mellom Haakon og faren førte etter hvert til at sønnen – faktisk i likhet med James Dean i sin tid – flyttet til farmor og farfar. Da var det allerede flere år siden familien hadde hatt kontakt med barnevernet første gang.

– Jeg hadde fortalt til helsesøster på skolen at jeg hadde mye vondt i hodet. Det førte til at skolen meldte fra til barnevernet, som kom på døra hjemme hos oss. De ville snakke med alle hver for seg. Jeg nektet, jeg tenkte at det bare ville øke konfliktnivået. Jeg var veldig sinna på skolen fordi de hadde meldt uten å si noe til meg. For meg var barnevernet noen som tvangsflyttet barn mens alle stod skrikende rundt. Familier med rus og vold.

– Og far mente at vi var illojale og smålige som saboterte hans prosjekt med å slå sammen to familier.

Trygt plassert hos farmor og farfar var det vondt å vite at Ingrid fortsatt bodde hos far. Søsknene fikk ikke lov å treffe hverandre, men Ingrid og farmor sendte sms til hverandre i skjul.

Haakon tok kontakt med barnevernet. Etter at første melding var blitt henlagt, opprettet barnevernet ny sak, og det ble bestemt at Ingrid skulle flytte.

– Det gikk fort. Hun fikk en veldig bra fosterfamilie og er svært fornøyd med dem.

– Hvor sint er du egentlig på faren din?

– Jeg er vel egentlig ikke sint på ham. Vi har ikke hatt kontakt siden jeg flyttet ut.

Et barnevern som hjalp

Haakon Kvenna Veum kjenner barnevernsbarn som har møtt et utilstrekkelig barnevern. Men hans fortelling handler om et barnevern som er handlekraftig og skikkelig.

– De var trivelige, ordentlige mennesker som tok seg god tid. Jeg fikk følelsen av at de genuint brydde seg.

Både som tillitsvalgt i Unge Høyre og fra sin plass i Bærum kommunestyre holder Haakon Kvenna Veum et særskilt øye med vernet av barna. Og kommunestyret låner øre.

Han blar opp en sak til Sektorutvalget for barn og unge i Bærum på padda.

– Jeg foreslo at alle barnevernsbarn bør ha en fast kontaktperson hele veien. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at 30 prosent av de ansatte i barnevernet slutter hvert år. Og barnevernet er delt opp i avdelinger som fører til bytte av saksbehandler etter hvert som saken hører til forskjellige avdelinger.

– Nå har Bærum fast kontaktperson for alle barnevernsbarn, og Regjeringen jobber med et forslag på landsbasis. Det er moro, forteller han smilende.

– Solveig Horne ble så utskjelt da hun ble barne-, likestillings- og inkluderingsminister. Men hun har gjort mer for barnevernet siden i fjor høst enn de rødgrønne gjorde på åtte år. Dette med tillitsperson for eksempel, det koster ikke noe. Det er bare å gjennomføre, sier Veum inntrengende.

Bzz. En veps blander seg inn i samtalen. Veum stopper opp og vifter ineffektivt i vepsens generelle retning.

– Veps er plagsomme. De mest unyttige skapninger på jord! utbryter han.

Vepsen flyr over bordet, og journalisten må medgi at vepsen ble distraherende, men vi gjengir den videre samtalen etter beste evne.

Kommunen overtok

– Er du fornøyd med at det statlige barnevernet legger ned institusjonsplasser uten at det finnes alternativer i kommunene?

– Vi hadde en stygg sak om det i Bærum da Bufetat la ned rådgivningstjenesten for fosterhjem uten forvarsel. Kommunen overtok ansvaret uten at de fikk mer penger.

Dette er nok et eksempel på at ting går for fort, slik som det skjedde med samhandlingsreformen. Men jeg er ikke ekspert. (Bzz)

– Sånn som jeg har forstått regjeringens retorikk, er tanken at vi skal skape robuste kommuner ved hjelp av kommunereform. Dermed kan kommunene håndtere større oppgaver.

– Hvordan skal Høyre skape et bedre barnevern etter at de senker skattene?

Håkon Kvenna Veum himler med øynene.

– Akkurat ja. Der kom LO Media fram.

Han ser spørrende på journalisten:

– Du mener virkelig at jeg skal svare?

– Ja takk.

– Mye handler om struktur, ikke om penger. Som bedre skoletilbud til barnevernsbarn. Bedre oppfølging betyr mer testing, noe SV får hikke av. De pleier å si at unge Høyres skolepolitikk er som en fjortenåring som står på badet og måler tissen sin hver dag for å se om den bli lengre. Testing er ikke kult, men det er til det beste for elevene, fastslår Haakon Kvenna Veum.

Vepsen dukker ned i sprite-glasset til journalisten og er tapt for denne verden.

– Høyre vil ha skattelette for å fremme vekst og velferd. Arbeiderpartiet er veldig glad i å spørre hvor vi skal kutte. Men mer robuste kommuner vil gi stordriftsfordeler og lavere kostnad pr. hode. Og oljefondet sørger for stadig mer penger i statskassa. Vi vil senke skattene for de laveste inntektene, slik at for eksempel alenemoren kan ta barna med på ferie og bli mindre avhengig av offentlige velferdstjenester. Dessuten har det aldri handlet om å redusere bevilgningene til barnevernet.

Og så vil jeg minne om at den statsministeren som har redusert skattene mest i løpet av ett år heter Jens Stoltenberg, sier Haakon Kvenna Veum en anelse skarpt. Og legger til:

– Var det svar på spørsmålet?

– Veldig godt svart.

Benyttet sin rett

Filmen Til Ungdommen viste en rørende veslevoksen og superkorrekt Unge Høyre-politiker hjemme i Bærum.

Haakon Kvenna Veum var 19 år og hadde aldri vært med i film før. Å bli fotfulgt i over 40 timer var en blandet fornøyelse, forteller han. Men det var andre spørsmål som førte til disputter med regissøren.

– Hun ville at vi skulle filme hjemme hos farmor, men jeg sa nei. Det var jo jeg som hadde sagt ja til å være med. Da sa regissøren at jeg ikke kunne være med i filmen, og ba om å få ringe farmor. Farmor gikk med på filmingen, og i ettertid er jeg glad for det, forteller han.

– Var det ikke ubehagelig å ta en slik diskusjon?

– Nei. Vi hadde forskjellige roller. Hun var regissør og skulle lage en film hun kunne være stolt av. Min jobb var å ta vare på meg selv og partiet.

– Når du deltar uten godtgjørelse og på frivillig basis må du har rett til å si nei. Men regissøren fortalte meg at jeg var den eneste av oss fire som benyttet meg av den retten.

«Du er den det var meningen du skulle bli», sa visstnok James Dean.

mia.paulsen@lomedia.no

Verv: Høyre-representant i Bærum kommunestyre og leder av Akershus Unge Høyre

Jobb: Holder på med bachelor i markedsføring ved BI i Oslo

Alder: 23 år

Status: Singel

Aktuell med: Barnevernserfaringer til bruk i politikken

Skolen meldte fra til barnevernet, som kom på døra hjemme hos oss. De ville snakke med alle hver for seg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.10.2014
12:00
16.10.2014 10:52Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO


Flere saker