JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STUDENT: Han er på vei mot en bachelor ved BI i Nydalen, Oslo. Kanskje tar han mer utdanning hvis han får lyst.

STUDENT: Han er på vei mot en bachelor ved BI i Nydalen, Oslo. Kanskje tar han mer utdanning hvis han får lyst.

Kristin Ellefsen

Regissøren

Han fikk god hjelp av barnevernet. Ungdommen tok regi på eget liv, nå er han en politiker som lyttes til.10.10.2014
12:00
16.10.2014 10:52

mia.paulsen@lomedia.no

Utgangspunktet vårt var ikke det beste.

– Åja, du er fra LO Media. Jeg har vært intervjuet av noen fra LO Media før. Journalisten ville ha konfliktstoff. Saken ble droppet, jeg vet ikke om det var på grunn av mangel på motsetninger. Haakon Kvenna Veum trekker litt oppgitt på skuldrene.

At vi var utsendt fra et LO-organ framgikk jo ikke umiddelbart av bladnavnet Fontene. Men vi legger stilltiende våre gjensidige fordommer til side et øyeblikk og studerer hverandre over bordet.

Han er konservativt kledd i lyseblå piquet-trøye og sort trenchcoat. Han snakker Oslo vest-dialekt med utpreget skarring og skiller seg fra mange 23-åringer ved å føre et presist språk hvor underdrivelsene er mer iøyenfallende enn stoppordet «lissom».

Haakon Kvenna Veum har en James Dean-aktig fremtoning, med vakre trekk, sin ungdommelige sårbarhet rett under overflaten, men minus opprøret. I stedet har han søkt seg til Unge Høyre.

Han var en av fire ungdomspolitikere som deltok i innspillingen av filmen Til Ungdommen. Der var han den eneste av de fire som hadde innsigelser mot regissørens planer. Mer om det seinere.

– Du er en slags overlever?

– Ja, kanskje. Men jeg har venner på BI som flyttet hjemmefra like tidlig som meg, i 16- årsalderen, på grunn av lang skolevei. Jeg flyttet ut fordi jeg ikke ønsket å bo der lenger.

Haakon Kvenna Veum hutrer litt og skutter seg på saueskinnene ved utebordet på Peppes Pizza i Nydalen i Oslo, et steinkast fra BI hvor han nettopp har hatt en time i markedsføring av tjenester.

– Pizza til lunsj blir litt mye. Bedre med sandwich. Ellers spiser jeg ofte i kantina i Høyres Hus. De har bra og billig mat, sier han og tenner en røyk med tynne fingre.

– Du tjener vel ganske godt som leder av Akershus Unge Høyre?

– Jeg er 40 prosent frikjøpt med studielån i tillegg. Frikjøpet skal erstatte den deltidsjobben jeg ikke får tid til å ha. AUF har tillitsvalgte i full stilling i alle fylker unntatt Finnmark. Jeg tipper de får mye mer. De får jo massiv støtte fra LO.

– Men får ikke Unge Høyre støtte fra NHO?

– Ikke nå lenger.

To barn uten omsorg

Den unge politikeren forteller usentimentalt om tunge år i barndomshjemmet. Det begynte da moren døde. Haakon var 11 år, søsteren Ingrid tre år yngre.

Som Haakon har formulert det: far sluttet å fungere som far. En kvinne med to barn flyttet inn. Hun tok seg av sine egne barn, men ikke samboerens to. Ingrid, som var for tidlig født, fikk ikke den omsorg og hjelp hun hadde fått av mor. Alle konfliktene mellom Haakon og faren førte etter hvert til at sønnen – faktisk i likhet med James Dean i sin tid – flyttet til farmor og farfar. Da var det allerede flere år siden familien hadde hatt kontakt med barnevernet første gang.

– Jeg hadde fortalt til helsesøster på skolen at jeg hadde mye vondt i hodet. Det førte til at skolen meldte fra til barnevernet, som kom på døra hjemme hos oss. De ville snakke med alle hver for seg. Jeg nektet, jeg tenkte at det bare ville øke konfliktnivået. Jeg var veldig sinna på skolen fordi de hadde meldt uten å si noe til meg. For meg var barnevernet noen som tvangsflyttet barn mens alle stod skrikende rundt. Familier med rus og vold.

– Og far mente at vi var illojale og smålige som saboterte hans prosjekt med å slå sammen to familier.

Trygt plassert hos farmor og farfar var det vondt å vite at Ingrid fortsatt bodde hos far. Søsknene fikk ikke lov å treffe hverandre, men Ingrid og farmor sendte sms til hverandre i skjul.

Haakon tok kontakt med barnevernet. Etter at første melding var blitt henlagt, opprettet barnevernet ny sak, og det ble bestemt at Ingrid skulle flytte.

– Det gikk fort. Hun fikk en veldig bra fosterfamilie og er svært fornøyd med dem.

– Hvor sint er du egentlig på faren din?

– Jeg er vel egentlig ikke sint på ham. Vi har ikke hatt kontakt siden jeg flyttet ut.

Et barnevern som hjalp

Haakon Kvenna Veum kjenner barnevernsbarn som har møtt et utilstrekkelig barnevern. Men hans fortelling handler om et barnevern som er handlekraftig og skikkelig.

– De var trivelige, ordentlige mennesker som tok seg god tid. Jeg fikk følelsen av at de genuint brydde seg.

Både som tillitsvalgt i Unge Høyre og fra sin plass i Bærum kommunestyre holder Haakon Kvenna Veum et særskilt øye med vernet av barna. Og kommunestyret låner øre.

Han blar opp en sak til Sektorutvalget for barn og unge i Bærum på padda.

– Jeg foreslo at alle barnevernsbarn bør ha en fast kontaktperson hele veien. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at 30 prosent av de ansatte i barnevernet slutter hvert år. Og barnevernet er delt opp i avdelinger som fører til bytte av saksbehandler etter hvert som saken hører til forskjellige avdelinger.

– Nå har Bærum fast kontaktperson for alle barnevernsbarn, og Regjeringen jobber med et forslag på landsbasis. Det er moro, forteller han smilende.

– Solveig Horne ble så utskjelt da hun ble barne-, likestillings- og inkluderingsminister. Men hun har gjort mer for barnevernet siden i fjor høst enn de rødgrønne gjorde på åtte år. Dette med tillitsperson for eksempel, det koster ikke noe. Det er bare å gjennomføre, sier Veum inntrengende.

Bzz. En veps blander seg inn i samtalen. Veum stopper opp og vifter ineffektivt i vepsens generelle retning.

– Veps er plagsomme. De mest unyttige skapninger på jord! utbryter han.

Vepsen flyr over bordet, og journalisten må medgi at vepsen ble distraherende, men vi gjengir den videre samtalen etter beste evne.

Kommunen overtok

– Er du fornøyd med at det statlige barnevernet legger ned institusjonsplasser uten at det finnes alternativer i kommunene?

– Vi hadde en stygg sak om det i Bærum da Bufetat la ned rådgivningstjenesten for fosterhjem uten forvarsel. Kommunen overtok ansvaret uten at de fikk mer penger.

Dette er nok et eksempel på at ting går for fort, slik som det skjedde med samhandlingsreformen. Men jeg er ikke ekspert. (Bzz)

– Sånn som jeg har forstått regjeringens retorikk, er tanken at vi skal skape robuste kommuner ved hjelp av kommunereform. Dermed kan kommunene håndtere større oppgaver.

– Hvordan skal Høyre skape et bedre barnevern etter at de senker skattene?

Håkon Kvenna Veum himler med øynene.

– Akkurat ja. Der kom LO Media fram.

Han ser spørrende på journalisten:

– Du mener virkelig at jeg skal svare?

– Ja takk.

– Mye handler om struktur, ikke om penger. Som bedre skoletilbud til barnevernsbarn. Bedre oppfølging betyr mer testing, noe SV får hikke av. De pleier å si at unge Høyres skolepolitikk er som en fjortenåring som står på badet og måler tissen sin hver dag for å se om den bli lengre. Testing er ikke kult, men det er til det beste for elevene, fastslår Haakon Kvenna Veum.

Vepsen dukker ned i sprite-glasset til journalisten og er tapt for denne verden.

– Høyre vil ha skattelette for å fremme vekst og velferd. Arbeiderpartiet er veldig glad i å spørre hvor vi skal kutte. Men mer robuste kommuner vil gi stordriftsfordeler og lavere kostnad pr. hode. Og oljefondet sørger for stadig mer penger i statskassa. Vi vil senke skattene for de laveste inntektene, slik at for eksempel alenemoren kan ta barna med på ferie og bli mindre avhengig av offentlige velferdstjenester. Dessuten har det aldri handlet om å redusere bevilgningene til barnevernet.

Og så vil jeg minne om at den statsministeren som har redusert skattene mest i løpet av ett år heter Jens Stoltenberg, sier Haakon Kvenna Veum en anelse skarpt. Og legger til:

– Var det svar på spørsmålet?

– Veldig godt svart.

Benyttet sin rett

Filmen Til Ungdommen viste en rørende veslevoksen og superkorrekt Unge Høyre-politiker hjemme i Bærum.

Haakon Kvenna Veum var 19 år og hadde aldri vært med i film før. Å bli fotfulgt i over 40 timer var en blandet fornøyelse, forteller han. Men det var andre spørsmål som førte til disputter med regissøren.

– Hun ville at vi skulle filme hjemme hos farmor, men jeg sa nei. Det var jo jeg som hadde sagt ja til å være med. Da sa regissøren at jeg ikke kunne være med i filmen, og ba om å få ringe farmor. Farmor gikk med på filmingen, og i ettertid er jeg glad for det, forteller han.

– Var det ikke ubehagelig å ta en slik diskusjon?

– Nei. Vi hadde forskjellige roller. Hun var regissør og skulle lage en film hun kunne være stolt av. Min jobb var å ta vare på meg selv og partiet.

– Når du deltar uten godtgjørelse og på frivillig basis må du har rett til å si nei. Men regissøren fortalte meg at jeg var den eneste av oss fire som benyttet meg av den retten.

«Du er den det var meningen du skulle bli», sa visstnok James Dean.

mia.paulsen@lomedia.no

Verv: Høyre-representant i Bærum kommunestyre og leder av Akershus Unge Høyre

Jobb: Holder på med bachelor i markedsføring ved BI i Oslo

Alder: 23 år

Status: Singel

Aktuell med: Barnevernserfaringer til bruk i politikken

Skolen meldte fra til barnevernet, som kom på døra hjemme hos oss. De ville snakke med alle hver for seg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.10.2014
12:00
16.10.2014 10:52Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

Morten Hansen

Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Kommentar

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Jan-Erik Østlie

«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»

Hans-Christian Gabrielsen på fanemarkeringen mandag: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-lederen.

Hans-Christian Gabrielsen på fanemarkeringen mandag: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-lederen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

Katharina Dale Håkonsen

Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han

Håvard Sæbø

Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne

Debatt

Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.

Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.

Jan-Erik Østlie

«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen

Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken

Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken

Erlend Angelo

Bilkonsern gir koronabonus til 4.000 ansatte

PÅ JOBB: Grensependler Karin Stacke er bioingeniør, med høyst viktig kompetanse i koronatider.

PÅ JOBB: Grensependler Karin Stacke er bioingeniør, med høyst viktig kompetanse i koronatider.

Privat

Svenske Karin er lei av kø og kontroll: – Vi behandles som om vi ikke er noe verdt


Flere saker