JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringa vil spare miliarder på offentlige anskaffelser. LO mener kampen mot arbeidslivskriminalitet må prioriteres

LO mener regjeringen er altfor defensive i bekjempelsen av arbeidslivskriminalitet.
Trude Tinnlund mener regjeringen er for defensive i anskaffelsespolitikken.

Trude Tinnlund mener regjeringen er for defensive i anskaffelsespolitikken.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Regjeringens egen strategi mot arbeidslivskriminalitet omtaler offentlige anskaffelser som ett av flere viktige virkemidler. Da må dette følges opp gjennom mer konkrete handlinger fra regjeringens side enn dette, sier Trude Tinnlund i LO-ledelsen.

Onsdag la regjeringen fram stortingsmeldingen «Smartere innkjøp - effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser». Det har vært stilt store forventninger til meldingen. Blant annet spiller det offentlige en svært viktig rolle som innkjøper, både for å sikre læreplasser, bekjempe arbeidslivskriminalitet og sikre fornuftig og god bruk av offentlige midler.

p

Stille strenge krav

Mange kommuner har de siste årene stilt strenge krav om lærlinger, bruk av faste ansatte, fagkompetanse og nulltoleranse mot løsarbeiderkontrakter i bemanningsbransjen. LO ønsker at regjeringen benytter seg av anledningen til å forsterke arbeidet mot arbeidslivskriminalitet, både i form av forslag til bestemmelser som fungerer, som for eksempel Oslo-modellen, og i form av utredning av nye tiltak.

– Ett slikt tiltak er det som tidligere het antikontraktørklausulen, som skulle hindre bruk av «forkledde arbeidstakere» og bruk av fiktive enkeltpersonforetak. Vi var svært kritiske til at denne bestemmelsen ble fjernet, og ønsker den tatt inn igjen, sier Trude Tinnlund.

Da det nye regelverket for offentlige anskaffelser trådte i kraft 1. januar 2017, var LO negative til at regjeringen valgte å doble den nasjonale terskelverdien for når viktige deler av regelverket kom til anvendelse, som å stille krav til lærlinger eller redusere antall ledd i en leverandørkjede.

– Dette vil medføre at arbeidet mot arbeidslivskriminalitet ville få redusert gjennomslagskraft. LO er derfor positive til at regjeringen nå vil evaluere terskelverdiene, legger hun til.

p

500 milliarder kroner

Hvert år kjøper det offentlige varer og tjenester for over 500 milliarder kroner. Innbyggerne møter offentlige anskaffelser hver dag gjennom blant annet offentlige bygg, helsetjenester og offentlig transport.

– Vi må sørge for at offentlige innkjøp gjennomføres på best mulig måte, slik at innbyggerne får enda bedre kvalitet til en enda bedre pris enn i dag. Det er mange milliarder å hente på en bedre anskaffelsespolitikk, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Stortingsmeldingen inneholder tiltak som skal bidra til at det offentlige bruker fellesskapets midler best mulig. Den varsler ikke endringer i regelverket, men har som mål å legge til rette for bedre ressursbruk gjennom en mer helhetlig og effektiv anskaffelsespolitikk.

- God konkurranse

I meldingen pekes det på flere konkrete valg som oppdragsgivere bør være bevisste på når de utformer en konkurranse.

– Det viktigste virkemidlet vi har er et velfungerende marked med god konkurranse. Offentlige innkjøpere må alltid legge til rette for god konkurranse i sine anskaffelser, sier Røe Isaksen.

Det varsles også at man vil etablere et samarbeid mellom næringslivet og oppdragsgivere for å utarbeide felles kjøreregler for offentlige anskaffelser.

– Offentlige oppdrag er viktig for mange, ikke minst for små og mellomstore bedrifter. Da er det viktig at det offentlige ikke stiller unødig strenge krav for å kunne delta i en konkurranse, men at kravene som stilles er mest mulig relevante og målrettede, sier Røe Isaksen.

p

3000 innkjøpere

Totalt er det om lag 3 000 offentlige oppdragsgivere i Norge, med svært ulik kompetanse.

– Dagens innkjøpssystem er for fragmentert. Vi trenger mer kompetanse, mer samordning, og mer profesjonalitet for å lykkes, sier Røe Isaksen.

I meldingen varsler regjeringen at de vil styrke tilbudet hos Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi). Regjeringen vil også, i samarbeid med fylkeskommunene og kommunene, utrede samordning av fylkeskommunale og kommunale innkjøp.

Regjeringen varsler blant annet at den i samarbeid med næringslivet og oppdragsgivere vil utarbeide felles kjøreregler for offentlige anskaffelser og utarbeide en handlingsplan for å øke andelen klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon.

Warning
Annonse
Annonse