Regjeringas nye utvalg får kritikk: Arbeidsfolk må få pensjon fra første krone nå, krever fagbevegelsen og venstresida
Et partsutvalg om pensjon fra første krone er uforpliktende og verdiløst, mener opposisjonen og fagbevegelsen. Høyre-topp avviser påstandene.
Statsminister Erna Solberg (H) fra høyre. Partilederne Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet, Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet og Audun Lysbakken i SV.
Stortinget
helge@lomedia.no
I dag er det slik at du bare har rett til tjenestepensjon for den delen av lønna som overstiger Folketrygdens grunnbeløp på 96.883 kroner.
Det betyr at en ansatt med lav lønn ikke får pensjonsopptjening på en langt større andel av lønnen enn en ansatt med høy lønn. Venstresiden og fagbevegelsen mener regelverket med dette har en innebygd urettferdighet (se faktaboks).
I den nye regjeringsplattformen vil Erna Solberg & Co. sette ned et utvalg bestående av partene i arbeidslivet for å se på hvordan pensjon fra første krone kan løses.
Det er ikke nok for opposisjonen, som krever rask fremdrift for mer rettferdighet i pensjonssystemet.
• Den nye regjeringen inviterer LO og NHO til diskusjoner om pensjon fra første krone
Støre: Arbeidsfolk taper pensjon hver eneste dag
SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, har liten tro på at man vil komme noe som helst lenger med å sette ned et utvalg som skal vurdere å innføre pensjon fra første krone.
– Det er et relativt verdiløst punkt i regjeringsplattformen. Et uforpliktende punkt som bare vil føre til at saken drar ut i tid uten at det skjer noe. Det hjelper ingen ting for én million mennesker som ikke før pensjon fra første krone, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.
– Partene i arbeidslivet har forsøkt å bli enige, men kommet fram til at lovgiver må på banen. Og det er et forslag på bordet som kan sette i gang denne prosessen med en gang uten noe utvalgsarbeid, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener også at setningen «vurdere» pensjon fra første krone ikke er mye verdt.
– Den saken er allerede grundig utredet, og saken ligger klar til behandling i Stortinget. Med flertall der kan vi gi en million nordmenn rett til pensjon fra første krone og rette opp i en sentral urettferdighet i arbeidslivet, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
– Men nei. Regjeringen utsetter. For hver dag som går, går folk glipp av pensjonsoppsparing, poengterer han.
Må legge press
Forslaget om pensjon fra første krone skulle egentlig vært avgjort før regjeringsforhandlingene startet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.
Men på grunn av regjeringsforhandlingene ble saken utsatt til slutten av januar. Finanskomiteen skal levere sin innstilling tirsdag 29. januar.
Få var imidlertid forberedt på at regjeringsplattformen ville inneholde punktet om et partssammensatt utvalg som skal vurdere pensjon fra første krone.
Samme dag - torsdag - kom det også fram at Senterpartiet har et tilsvarende forslag inne i sine merknader på Stortinget.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil imidlertid ikke være med på at det er på bakgrunn av et press eller en form for å kvittere ut et standpunkt.
– Forutsetningen vår er at partene i arbeidslivet skal bli enige om dette. Vi går lenger enn regjeringen fordi vårt forslag legger et press om at det skal bli en løsning, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.
Sp-lederen er overrasket over at saken er så konfliktfylt.
– Vårt mål er at dette skal bli innført som en stor reform i tråd med den norske modellen. Og at det skal skje minst mulig konfliktfylt, sier Slagsvold Vedum.
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener regjeringsplattformens punkt om pensjon fra første krone bare er en skinnprosess.
– Det er ikke uventet, men jeg er likevel veldig skuffet. De setter ned et utvalg uten forpliktelser for å utrede noe som allerede er utredet flere ganger og gjennomdebattert. Det er viktig at dette utvalget settes ned raskt, og får beskjed om å jobbe raskt. Det er bare et utfall og det er å få rette opp i denne urettferdigheten, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
– Det er bare politisk vilje som gjenstår i denne saken. Når KrF har fått så lite gjennomslag i regjeringsplattformen er jeg ikke overrasket over at de har presset så lite på i denne saken, mener Eggum.
• Dramaet før Norge fikk ny regjering: Han vippet KrF til ja i siste øyeblikk
– Urimelig påstand
Leder i finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (H), mener det er fullstendig urimelig å hevde at dette punktet i regjeringsplattformen er en skinnprosess.
– Vår kritikk i spørsmålet om pensjon fra første krone, er i utgangspunktet at vi mener det er problematisk å innføre det med et representantforslag. Det skal være bærekraftig ikke bare for arbeidstakere men også for arbeidsgiversiden for å forankre det. Derfor er det helt riktig å sette ned et partssammensatt utvalg som inkluderer både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden, sier Asheim til FriFagbevegelse.
– Det har vært oppe to ganger allerede uten at partene ikke er blitt enige?
– Det er sak hvor det kan være krevende å få enighet. I de to anledningene har det vært i et tariffoppgjør hvor arbeidsgiver har gitt kronetillegg allerede og at det er en del av en pakke. Jeg tror det er bra for partene i arbeidslivet og få et utvalgsarbeid nå, legger han til.
Han poengterer at når det er en del av en regjeringsplattform for en flertallsregjering, er det urettferdig å kalle det en skinnprosess. Det skal føre til handling. Det er jo nettopp derfor det er med i plattformen, poengterer han.
Han mener det er hårreisende å forskuttere at en slikt utvalg ikke skal ha noen verdig i forhold til resultat.
– Å få belyst alle sider i denne saken og begge parters synspunkter er heller det motsatte av en skinnprosess og et bevis på at vi har tenkt å reagere, sier Henrik Asheim.
– En omkamp
NHO er opptatt av at alle skal ha en pensjon å leve av, men forslag om å innføre pensjonssparing fra første krone må sees i en større sammenheng.
– Et pensjonssystem må stå seg over tid. Enkeltelementer må ikke behandles løsrevet, men gjennom helhetlige og brede forlik. Pensjon fra første krone må vurderes sammen med folketrygd, en mulig ny AFP og tjenestepensjon, slik at arbeidslinjen blir ivaretatt.
– Forslaget om pensjon fra første krone vil kunne ramme bedrifter som i dag er flinke til å inkludere og integrere – for eksempel reiseliv, varehandel og service. Dette er ofte bedrifter som skaper viktige arbeidsplasser i distriktene, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Hva betyr pensjon fra første krone for meg?
LO har vist til eksempelet om «Anne og Arne». «Arne» jobber med forsikring og tjener 64.000 kroner i måneden og har sju prosent pensjonsopptjening. Det betyr at hans arbeidsgiver setter av rundt 4.500 kroner i måneden til hans tjenestepensjon.
«Anne» jobber på hotell, med en månedslønn på 30.000 kroner. Med en pensjonsordning uten pensjon fra første krone og med lovens minimumsgrense på to prosent pensjonssparing, setter hennes arbeidsgiver av 5.000 kroner i året.
«Arne» tjener altså dobbel så mye som «Anne», men han får ti ganger så mye pensjonsopptjening, mener LO.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.
Flere saker
Hva betyr pensjon fra første krone for meg?
LO har vist til eksempelet om «Anne og Arne». «Arne» jobber med forsikring og tjener 64.000 kroner i måneden og har sju prosent pensjonsopptjening. Det betyr at hans arbeidsgiver setter av rundt 4.500 kroner i måneden til hans tjenestepensjon.
«Anne» jobber på hotell, med en månedslønn på 30.000 kroner. Med en pensjonsordning uten pensjon fra første krone og med lovens minimumsgrense på to prosent pensjonssparing, setter hennes arbeidsgiver av 5.000 kroner i året.
«Arne» tjener altså dobbel så mye som «Anne», men han får ti ganger så mye pensjonsopptjening, mener LO.