JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen foreslår strengere helse-krav for arbeidsinnvandrere

Regjeringen foreslår å utvide krav om helseundersøkelse for personer som skal oppholde seg i Norge. Målet er blant annet å avdekke tuberkulose.
Helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Fremskrittspartiet.

Helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Fremskrittspartiet.

Bjørn Inge Bergestuen / Frp

Kravet vil gjelde personer fra risikoland som reiser til Norge for å jobbe som selvstendig næringsdrivende, innleide arbeidstakere, ansatte i helse- og skolesektoren og au pair.

Folkehelseinstituttet vurderer til enhver tid hvilket land som har høy forekomst av tuberkulose og som skal være omfattet av kravet til undersøkelse. I dag gjelder det 114 land i verden.

– Tuberkulose er utryddet i Norge, men vi skal ikke lenger enn til Litauen for å finne land hvor man er utsatt for smitte, sier Frps helsepolitiske talskvinne Åshild Bruun-Gundersen.

p

Det er personer som kan utgjøre en alvorlig fare for overføring av smittsom sykdom i sitt arbeid, særlig for helsepersonell og lærere eller andre som har nær kontakt med barn, som skal testes.

– Bare blant au pairer har vi hatt 77 tilfeller av smitte mellom 2008 og 2017. Dersom en utenlandsk vikar i helsesektoren er smittet med multiresistent tuberkulose vil konsekvensene kunne bli katastrofale, sier hun.

Endringene i smittevernloven er til behandling i Stortinget, og vil debatteres den 7. juni.

Annonse
Annonse