Tommy Fredriksen er nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund
Arash Nejad/nyebilder.no
Debatt:
«Regjeringen lager en illusjon av en mer effektiv stat», skriver Tommy Fredriksen
Måloppnåelsen øker selv om staten gjør mindre, advarer nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgforbund Tommy Fredriksen.
Når regjeringen blir utfordret på Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE) i staten, sier de gjentatte ganger at de er for en effektiv stat og at de er tilhenger av å bruke skattebetalernes penger så effektivt som mulig. Ingen i Norge er imot en effektiv stat, men ABE gjør ikke staten mer effektiv. Det er politisk propaganda.
ABE reduserer staten. Det er åpenbart også hensikten med politikken. Venstresiden vil ha mer stat, og høyresiden vil ha mindre stat. Sånn er politikken, og den politiske polariseringen er helt grei. Velgerne får det de velger. Eller gjør de det?
Regjeringen kamuflerer redusert oppdragsevne. Det provoserer selvsagt at regjeringen ikke er lydhør for vår kritikk av ABE, men det provoserer enda mer at regjeringen kamuflerer problemene i kriminalomsorgen med begreper som fornying og modernisering. Det gir en forestilling av at politikken er riktig og bidrar til at den menige mann eller kvinne tror at problemer som bryter vannflaten skyldes etaten og ikke politikken.
På papiret ser det slik ut. Etatens resultatrapportering viser nettopp mer kriminalomsorg for mindre penger. Det store problemet med ABE er at den skaper en illusjon om effektivisering, mens feil og mangler forklares som sykdomstrekk i etaten.
Når medier som NFF-Magasinet skriver at fengsler registrerer kortspill som aktivitet, tror da opinionen at regjeringen er på villspor eller at fengslene er det? Lavterskeltilbud mot isolasjon er viktig, men kan ikke telle like mye som tilbakeføringsrettede tiltak. Likevel gjør det nettopp dét. Det er ikke fengslenes feil, for de er pålagt å registrere det som aktivitet.
Underdanighet. Det ligger i politikkens natur at byråkratiet må gjøre som ministeren sier. Sant nok. Problemet er at denne selvrettferdiggjørende og servile holdningen gagner ministeren like lite som etaten og samfunnet. Målstyringen opprettholder illusjonen.
Dessverre er det slik at det som teller, ikke telles. Det uttales alltid i taler at førstelinja, møtet og kontakten mellom ansatte og innsatte, er den viktigste ressursen. Likevel finnes det ikke mål for bemanning og det strategiske nivået som Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) ønsker å være på. De har ikke en gang et tall på hvor mange som skal være i førstelinje, og hvor mange som mangler.
KDI har tre hovedoppgaver hvorav den ene er formidling. Direktoratet skal formidle hvordan ting er og hvordan det står til. Det er ingen lojalitetskonflikt i det. Tvert om. Å unnlate å gjøre dette er underdanig.
I stedet for å bidra til å debattere og presisere riktige mål og riktige instrumenter i det offentlige rom, bruker departementet og regjeringen målstyringen til å skape en illusjon av en mer effektiv stat. Går det ikke framover, så får det i alle fall se ut som om det gjør det.
Velgerne blir bedratt. Når politikere oppmuntrer kriminalomsorgen til å begynne å jobbe smartere, er det nettopp også det som skjer. Alle ledere ønsker å framstå med gjennomføringsevne. I ulikt tempo framstår de ulike delene av kriminalomsorgen som at de lykkes med å nå målene med politikernes smarte målstyring.
Problemet er at den slags kreative bokføring hverken bidrar til en bedre kriminalomsorg eller en mer effektiv stat. Det bidrar tvert imot til å tilsløre situasjonen. Problemene som bryter vannflaten er ikke sykdomstrekk. Det er systemtrekk, og hvis ikke opinionen oppfatter dette, endres ikke politikken. Velgerne blir bedratt.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.
Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus
LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
André Kjernsli
Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.
Jan-Erik Østlie
Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund
– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.
Ida Bing
Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn
Kommentar
Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere
Chris Anderson/AFP/NTB
«Denne konflikten handler om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss»
Martin Guttormsen Slørdal
Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund
Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.
Vidar Ruud / NTB
SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre
Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.
Martin Guttormsen Slørdal
Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen
Ole Palmstrøm
Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp
Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.
Erlend Angelo
Skjebnenatt for SAS: Dette er konflikten som kan knuse flyselskapet
Generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, mener at arbeidere er i frontlinjen av flere og ekstraordinære kriser.
Torgny Hasås
Åtte av ti land nekter etablering av fagforeninger. Krisetall for verdens arbeidere
FANGET: Leder NFF Bredtveit fengsel Petter Rolf Lajord-Stilén (51) er oppgitt over at de ikke lenger har mulighet til å sende utagerende innsatte til avlastning på andre kvinnefengsler.
Eirik Dahl Viggen
Ansatte i Fengsels-Norge frykter for sikkerheten til sine kollegaer og de innsatte
TRIVST: Martin Jerner (16) har sin første sommarjobb på bakeriet Onkel Svanhild i Trondheim. Til LOs sommarpatrulje fortalte han at han trivst i jobben, og at lønns- og arbeidsvilkår er på stell.
Tormod Ytrehus
Sommarvikar Martin (16) var den første som fekk besøk: – Var litt skummelt
KONFLIKT: Kan legen sykemelde meg på grunn av konflikt på jobben?
Colourbox
Kan jeg sykmelde meg på grunn av arbeidskonflikt?
Må vi ha «tykkere hud» siden vi har valgt disse yrkene? Eksperten svarer.
Martin Guttormsen Slørdal