Økonomiske krisepakke:
Regjeringen med nye tiltak: Utvider maksperioden for dagpenger
Arbeidsledige og permitterte som snart går ut maksperioden på dagpenger, får nå utvidet dagpengeperioden sin ut juni måned. I tillegg skal Nav kunne betale ut dagpenger før søknader er ferdig behandlet.
FASE TO: Finansminister Jan Tore Sanner (H) la fram regjeringens tiltakspakke nummer tre, sammen med statsminister Erna Solberg. Tiltakene er en del av fase to i koronakrisen, som vi er inne i nå.
Ole Berg-Rusten
ida.bing@lomedia.no
Fredag formiddag orienterte statsminister Erna Solberg (H) om regjeringens krisepakke nummer tre, sammen med finansminister Jan Tore Sanner (H), næringsminister Iselin Nybø (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
Tidligere i dag la finansminister Sanner fram en kompensasjonspakke for norske bedrifter, hvor de skal få dekket faste utgifter av staten, på anslagsvis 10–20 milliarder kroner hver måned.
I dag kom det i tillegg nye tiltak for å sikre arbeidstakere.
Utvidet periode
Arbeidsledige og permitterte som er i ferd med å gå ut maksperioden på dagpenger, får nå utvidet dagpengeperioden sin ut juni måned. Det skjer uavhengig om de gikk ut av jobb som følge av koronakrisen:
– Vi har allerede gjort endringer i regelverket for å bedre situasjonen for dem som blir oppsagt eller permittert. Samtidig vet vi at en del arbeidstakere mistet jobben eller ble permittert også før koronakrisen. Flere er i ferd med å gå ut maksperioden for dagpenger, sa Kjell Ingolf Ropstad og la til:
p
– Derfor endrer regjeringen reglene for både arbeidsledige og permitterte og utvider perioden, slik at de får dagpenger ut juni. De er dermed sikret inntekt.
I dag kan man maksimalt få dagpenger i 104 uker, dersom man har tjent over 2G, tilnærmet 200.000 kroner. Derfor er det mange som allerede hadde startet på sin periode med dagpenger, før koronakrisen inntraff. Ifølge Nav utgjør dette i underkant av 4.500 personer.
Nav kan forhåndsutbetale
Nesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars
Så langt i år har det kommet inn totalt 326.100 søknader om dagpenger. I hele fjor var tallet 160.500.
Regjeringen åpner nå for at Nav skal kunne forskuttere utbetaling av dagpenger før søknaden er ferdig behandlet.
Normal behandlingstid på dagpengesøknader er omtrent 21 dager, men under koronakrisa er ventetida på å få ferdig behandlet en søknad betraktelig utvidet.
p
Med det nye tiltaket kan ledige få penger raskere inn på konto, presiserte regjeringen. Det ble ikke gitt nærmere detaljer på hvilken tidsramme som nå gjelder for utbetalingene.
Fase to
Tiltakene som kom fredag, er en del av det statsministeren definerer som fase to. Det er fasen vi er inne i nå.
Tiltakene som ble lagt fram før helgen, skal nå til behandling i Stortinget.
Solberg understrekte at flere tiltak kommer.
– I den tredje fasen må vi se enda lengre fram, og se hvordan vi kan sikre permitterte arbeidsfolk jobb i fremtiden, sa Erna Solberg under fredagens pressekonferanse, som ble holdt ved Statsministerens kontor.
Lysbakken: – Det er fortsatt en god del mennesker som ikke får trygghet av krisetiltakene
Større forventninger
Det var knyttet mange forventninger til tiltakene som ble lagt fram i fredagens krisepakke tre.
Blant annet sa SV-leder Audun Lysbakken i går at det sosiale sikkerhetsnettet fortsatt har mange hull.
– Det handler om uføre som har gradert trygd, og er permittert fra jobben. Tilkallingsvikarer og andre i type løsarbeiderområder. De har kanskje ikke fått permisjon, men får ikke lenger oppdrag. Og det er folk som nettopp har falt utenfor AAP.
Lederen for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen, reagerer i dag på regjeringens tiltakspakke.
– Ikke et ord om kronisk syke eller en krisepakke for dem som står med kr null i inntekt. Jeg er skuffet, frustrert og oppgitt, sier Thoresen til FriFagbevegelse.
– Gruppen kronisk syke i karens på AAP er en ikke eksisterende gruppe, legger hun til.