JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik mot lønnsforskjeller:

Regjeringen stanser streiken i private omsorgsbedrifter med tvungen lønnsnemnd

Helsetilsynet mener streiken truet liv og helse ved en institusjon. – Svært skuffende fra regjeringen, sier FO-lederen.
BERGEN: Flere streikende og støttespillere deltok denne uka på en streikemarkering i Bergen sentrum. Tirsdag kveld ble det tvungen lønnsnemnd.

BERGEN: Flere streikende og støttespillere deltok denne uka på en streikemarkering i Bergen sentrum. Tirsdag kveld ble det tvungen lønnsnemnd.

Privat

simen@lomedia.no

Siden 9. januar har LO-forbundene Fellesorganisasjonen (FO) og Fagforbundet streiket for bedre lønn for blant andre vernepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger som jobber i private omsorgsbedrifter.

Streiken har omfattet over 100 ansatte ved behandlingsinstitusjoner innenfor rusomsorg, psykiatri, barnevern, pleie- og omsorg og noen barnehager.

Bakgrunn: Reagerer på lønnsforskjeller på opp mot 100.000 kroner

Helsetilsynet: Fare for liv og helse

Nå har regjeringen besluttet å stanse streiken med tvungen lønnsnemnd. I en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet begrunnes det med en rapport fra 26. januar, hvor Helsetilsynet har vurdert situasjonen slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved en konkret institusjon i forbindelse med opptrapping av streiken onsdag morgen.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier i pressemeldingen at han er lite fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten ble skjøvet over på regjeringen.

– Det er partene selv som i utgangspunktet er ansvarlige for å finne en løsning. Men når Helsetilsynet vurderer at konflikten vil medføre fare for liv og helse har jeg ikke annet valg enn å gripe inn i konflikten, sier statsråden.

FO-leder Mimmi Kvisvik reagerer på at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i en streik der FO og Fagforbundet mener de har foretatt et svært ansvarlig streikeuttak.

– FO har sikret trygge uttak med strengt fokus på å hindre fare for liv og helse. At regjeringen nå griper inn er et overtramp. Vi praktiserer vår frie streikerett med stort ansvar, og blir nektet å kjempe videre for våre rettferdige krav, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

– Dette er svært skuffende fra regjeringen. Våre medlemmer er utsatt for en dyp urettferdighet ved at de opplever urimelige lønnsforskjeller sammenlignet med deres sykepleierkollegaer. Deres kompetanse er likeverdig, og like essensiell for å ivareta liv og helse i disse tjenestene. Det tok vi hensyn til, og denne streiken skulle ikke vært avblåst, sier Mimmi Kvisvik.

Saken fortsetter under bildet.

FO-leder Mimmi Kvisvik er skuffet over regjeringen.

FO-leder Mimmi Kvisvik er skuffet over regjeringen.

Hanna Skotheim

NHO: – En krevende konflikt er avsluttet

– Vi registrerer at regjeringen har funnet grunn til å bruke tvungen lønnsnemnd i streiken om overenskomst 453 og 536 i private og ideelle omsorgsbedrifter. Arbeidstakerorganisasjonene har bekreftet at de streikende vil ta opp arbeidet i morgen tidlig. Med det er en krevende konflikt nå avsluttet. NHO vil legge til rette for godt samarbeid framover, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

Store lønnsforskjeller

FO og Fagforbundet tok ut medlemmer i streik etter at de ikke ble enige med arbeidsgiverorganisasjonen NHO om en ny tariffavtale. Det skyldtes store uenigheter om lønn.

Sykepleierne som jobber i private omsorgsvirksomheter går på en annen tariffavtale enn andre med like lang utdanning, som vernepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger. Sykepleierne har en minstelønn som er opp mot 100.000 kroner høyere enn disse gruppene.

I 2019 valgte NHO å løfte sykepleierne i dette området opp på om lag samme nivå som alle andre sykepleiere. LOs medlemsforbund har krevd et tilsvarende lønnsløft for alle sine medlemmer. Det svarte NHO nei på.

– Vi snakker om en tariffavtale som gir for lav lønn for helt nødvendig kompetanse som våre medlemmer har. Det er ingen signaler på at NHO vil ta grep som trengs for å rette på disse skjevhetene. Da har vi heller ikke noe annet valg enn å gå ut i streik, sa Ole Henrik Kråkenes i FO-ledelsen da to medlemmer ble tatt ut i streik 9. januar.

På spørsmål om hvorfor NHO ikke ville imøtekomme FO og Fagforbundets krav om å likestille lønna til andre med høyere utdanning, svarte Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, til Fontene:

– Lønnskravene må være tilpasset frontfagsoppgjøret og bedriftenes inntekter som delvis er bundet av lengre kontrakter med offentlige oppdragsgivere. På lengre sikt kan det være nyttig å se på forholdet mellom lønnsnivået for sykepleiere og andre med tilsvarende lang utdanning. Da må flere forhold vektlegges som for eksempel realkompetanse, en konkurransedyktig lønnsstruktur m.m.

Saken oppdateres.

Warning
Annonse
Annonse